LIFFe: Najbolj pričakovani, najbolj presenetljivi in alternative samo za vas

Igor Harb in Tamara Harb 4. november 2019 Čas branja članka: 9 min
/PublishingImages/ni-liffe-harb-nov19-hero.jpg

Največji filmski dogodek v Sloveniji je Ljubljanski mednarodni filmski festival LIFFe, ki bo tudi letos postregel z bogatim naborom odličnih filmov iz vsega sveta in za vse okuse. Ker pa se je včasih težko znajti v takšni poplavi neznanih naslovov in še ne uveljavljenih bodočih dobitnikov oskarja, smo na Tehniku pripravili nekaj zanimivih predlogov, zraven pa ponudili še podobne filme, ki so na voljo v videotekah Telekoma Slovenije za tiste, ki se festivalskih projekcij ne morete udeležiti, ali pa zanje niste dobili vstopnic*.

Če uporabljate NEO, je ogled predlaganih filmov in serij še posebej preprost; na daljincu zgolj pritisnite tipko z mikrofonom in izgovorite ime filma, ki si ga želite ogledati ali pa videoteke v kateri se ta nahaja.

Perspektivni kader

Liffova sekcija Perspektive predstavlja najbolj sveže glasove, saj v njej sodelujejo izključno avtorji s prvim ali drugim filmom. Ti pogosto ponudijo vpogled v svetove, ki jih gledalci doslej nismo poznali, kar velja tudi za vse tri izpostavljene filme. Odlikuje jih tudi samosvoja vizualna podoba in neprizanesljiv pristop k pripovedovanju zgodbe.

Bik (Bull), Annie Silverstein

Bik je zgodba o dekletu, ki je na dobri poti v mladostno prestopništvo, ko se spoprijatelji z ostarelim Abom, nekdanjim jezdecem bikov. Zgodba prikaže življenje na obrobju ameriške družbe. Podobno boleče pristen vpogled v to subkulturo je predstavil tudi film Jezdec/Jahač, ki je bil na Liffu predstavljen lani, trenutno pa ga najdete v videoteki HBO GO.

Moj Telekom

Monos, Alejandro Landes

Še en brezkompromisni film nam predstavi skupino mladostnikov, ki deluje kot avtonomna paravojaška skupina v divjini Južne Amerike. Napet triler se prepleta z težavami odraščanja in ustvarjanja lastne identitete v vse bolj nenavadnem svetu. Zgodba črpa iz literarne in filmske klasike Gospodar muh, ki je navdihnila številne ustvarjalce, nenazadnje tudi avtorje serije Skrivnostni otok. Te trenutno ni na sporedu, je pa soavtor serije Damon Lindeloff kasneje razvijal podobne ideje tudi v serijah Ostali in trenutno vročih Varuhih.

Zgodbe iz kostanjevih gozdov, Gregor Božič

Na Liffu bo mogoče videti tudi zmagovalca Festivala slovenskega filma, prvi slovenski film, ki dogajanje postavi v Benečijo, ta nenavadni kraj, kjer se mešajo slovenski in italijanski vplivi in ki je v filmu postavljen na raven lastnega junaka. Bližnjo lokacijo Furlanije je že predstavil zabavni Zoran, moj nečak idiot, ki si ga lahko ogledate v videoteki DKino.

Pred ostalimi

Filmi v sekciji Predpremiere niso uvrščeni v tekmovalni program Liffa, ker imajo zagotovljeno distribucijo v Sloveniji, bodisi v kinu bodisi na televiziji ali videotekah.

Jezero, Klemen Dvornik in Matevž Luzar

Najbrž najbolj pričakovana domača produkcija tega leta ni film, temveč televizijska serija. Roman Tadeja Goloba Jezero je ena največjih uspešnic med kriminalkami zadnjih let in vse kaže, da bo televizijska priredba to še potrdila. Zgodba in slog se naslanjata na priljubljene skandinavske trilerje, izvedba serije pa je videti izpiljena. V glavnih vlogah Sebastian Cavazza in Nika Rozman. Če ne moreš zdržati do premiere, si lahko odlične skandinavske serije ogledaš tudi v videoteki Voyo.

Konje krast (Ut og stjaele hester), Hans Petter Moland

Samosvoj pridih žanru skandinavskih trilerjev je v zadnjih desetletjih dodal tudi norveški režiser Hans Petter Moland, ki je imel na Liffu že več filmov. Njegov najbolj znan je seveda črno komični akcijski triler Amaterji v katerem voznik snežnega pluga napove vojno mafiji, natančneje veganskemu gangsterju in vodji srbskega podzemlja v Oslu. Letos ga je Moland predelal za ameriški trg kot Ledeno maščevanje (z Liamom Neesonom), ki je na voljo v videoteki DKino, kjer je tudi Molandov lanski temačni triler Izginotje. No, na Liffu bo predstavil dramo o ostarelem vdovcu, ki se odseli nazaj v gozdno idilo svojega rojstnega kraja, kjer začne odkrivati zakopano skrivnost.

Moj najboljši profil (Celle que vous croyez), Safy Nebbou

Francoska zvezdnica Juliette Binoche je stalnica Liffa in je tudi letos prisotna z dvema filmoma. V tej komični romantični drami igra privlačno profesorico srednjih let, ki se odloči prek lažnega profila na družabnih omrežjih zalezovati svojega partnerja. Kmalu pa njeno spletno flirtanje postane preveč divje, ko se vanjo zatreska njegov najboljši prijatelj. Cel kup njenih filmov je na voljo tudi v videotekah Telekoma Slovenije, med drugim njeni trije največji mednarodni uspehi Angleški pacient, Viharni vrh in Čokolada, pa tudi vse tri lanske uspešnice iz Liffa: Visoka družba, Videnje in Dvojna življenja.

Portret mladenke v ognju (Portrait de la jeune fille en feu), Celine Sciamma

V 18. stoletje postavljena ljubezenska drama o mladi slikarki in njeni portretiranki, hčerki grofice, ki je tik pred poroko, je en bolj vročih filmov tega leta in tudi prejemnik nagrade za najboljši scenarij iz Cannesa. Režiserka Sciamma je slovensko občinstvo navdušila že z dvema prikazoma odraščanja v mladinskih filmih Pobalinka in Banda punc, ki sta prav tako vključevala temo lezbične ljubezni. Ta dva filma sicer trenutno nista na voljo v videotekah Telekoma Slovenije, sta pa dva izmed najboljših lezbičnih filmov zadnjih let, tukajCarol (https://www.neo.io/tv/vod/carol_46df) in tukajAdelino življenje (https://www.neo.io/tv/vod/adelino_zivljenje_7847).

Zajec Jojo (Jojo Rabbit), Taika Waititi

Najbolj kontroverzni kandidat za oskarja je film o nemškem dečku, ki je član Hitlerjeve mladine med drugo svetovno vojno, vendar v tem ni pretirano uspešen, zato mu z nasveti pomaga namišljeni prijatelj Hitler. Tega upodobi kar sam režiser Taika Waititi, ki je judovsko-maorskega porekla, tako da je bolj podoben Charlieju Chaplinu iz Velikega diktatorja kot dejanskemu führerju. Film ima močno družbeno noto in dobro mero Waititijevega pristnega novozelandkega humorja, ki je navdušil že v Lovu na divjaka.

Širok kader

Filme snemajo po vsem svetu in vsaka nacionalna kinematografija ima svoje značilnosti, poglede na svet in omejitve. Sekciji Panorama svetovnega filma in Ekstravaganca predstavita filme, ki bi običajnemu slovenskemu gledalcu zlahka ostali skriti.

Danska (Danmark), Kasper Rune Larsen

Danski film že več desetletji orje ledino evropskih trendov in s filmom Danska smo, kot kaže, ponovno dobili nekaj svežega. Zgodba je osredotočena na mladega fanta, ki je navdušen nad brezciljnim žuranjem in romancami za eno noč, ko njegovo dekle nenadoma zanosi in se mu začne spreminjati svet. Film je posnet s perspektivo cinema verite in potopi gledalca v mladinske subkulture.

O, čudovita noč (O Beautiful Night), Xaver Böhm

Nemški film o nihilističnem glasbeniku Juriju, ki med nočnim postopanjem po Berlinu naleti na neznanca z vzhodnoevropskim naglasom. Ta se mu predstavi kot Smrt in ga prične napeljevati k vse bolj drastičnim potezam. Smrt odigra zmeraj odlični Marko Mandić, ki ga trenutno lahko ujamete na TV sporedu v mladostniškem filmu Barabe! in v videoteki DKino v trilerju Nočno življenje.

Gangster, policist, hudič (Akinjeon), Lee Won-Tae

Južnokorejski in japonski trilerji so nekaj posebnega in evropskega gledalca zlahka presenetijo s premiso, preobrati in seveda grafičnim prikazom nasilja. To velja tudi za pričujočo gangsterjado v kateri mora šef kriminalne združbe združiti moči s policistom, da ustavi serijskega morilca. V videotekah Telekoma Slovenije trenutno najdete yakuza kriminalko Takeshija Kitana Nasilje: Zadnje poglavje in kultni triler njegovega (skoraj) soimenjaka Takashija Miike Avdicija, ki je med premiero na Liffu pred dvajsetimi leti zabeležil številne izhode šokirane publike.

Prva ljubezen (Hatsukoi), Takashi Miike

In ko smo že pri Takeshiju Miiku, letos se vrača na Liffe z novim trilerjem oziroma ljubezensko zgodbo med neuspešnim boksarjem in dekletom, ki ga ugrabi mafija. Film je naletel na izredno pozitivne kritike in je med njegovimi oboževalci željno pričakovan.

* Če se dovolj hitro potrudite na profil Telekoma Slovenije na Facebooku, se lahko potegujete v ekskluzivni nagradni igri za vstopnice za LIFFe. Vse namige najdete v tem članku.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
4. november 2019
4906
4. november 2019
LIFFe: Najbolj pričakovani, najbolj presenetljivi in alternative samo za vas