Liffe v DKinu: 5 namigov za uspešnice preteklih festivalov

Igor Harb in Tamara Harb 18. november 2022 Čas branja članka: 2 min
/PublishingImages/sLIFFE-stari-filmi-harb-nov22-hero.jpg

Če ste si izbrane filme letošnjega Liffa že ogledali, a ste še vedno pri volji za festivalske filme, pobrskajte po kategoriji Liffe v DKinu, kjer najdete odlične filme iz preteklih festivalov. Zbranih je več kot štirideset filmov, v nadaljevanju izpostavljamo pet.

Švic (Pot), 2020

Film je bil leta 2020 uvrščen na canski festival, a je ta odpadel in ker tega leta tudi na Liffu filmi niso bili predvajani v dvoranah, smo si Švic lahko ogledali na spletu. Film o fitnes trenerki in spletni vplivnici, ki je na ljubljanskem filmskem festivalu prejel posebno omembo Art kino mreže, nas popelje v tri dni življenja glavne junakinje in odstre fasado javne, izpiljene podobe.

Bojevnica (Woman at War), 2018

Zmagovalec in prejemnik vodomca na festivalu Liffe 2018 je kljub resni temi, ki se je loteva, izredno zabaven film, poln humorja in glasbe. V osrčju zgodbe je petdesetletna Halla, ki je poleg tega, da je vodja pevskega zbora, tudi okoljevarstvena aktivistka, ki poskuša narediti vse, da bi zaprli tovarno aluminija sredi neokrnjene narave.

V DKinu v kategoriji Liffe je še en film režiserja Bojevnice, Benedikta Erlingssona, in sicer Zgodbe o konjih in ljudeh.

Tovor (Teret), 2018

Leon Lučev je v vlogi voznika tovornjaka, ki mora v času Natovega bombardiranja Srbije neznan tovor prepeljati iz Kosova v Beograd, naravnost hipnotičen. Film ceste odstira zločin, ki se je v času vojne zgodil na Kosovu, množičen pokol kosovskih Albancev, gledalci pa spremljamo dan v življenju človeka, ki ugotovi, da v tem zločinu sodeluje. Posebna omemba žirije festivala Liffe 2018.

Ovna (Hrútar), 2015

Zmagovalec canske sekcije Posebni pogled in zmagovalec ter prejemnik vodomca na Liffu 2015 nas popelje na islandske planjave, kjer brata skrbita vsak za svojo čredo ovac, a ne govorita drug z drugim. Nato eno čredo prizadene nalezljiva bolezen, inšpekcija pa odredi odstrel ovc v bližini, zato brata združita moči. Mešanica drame in črnega humorja.

Bučko/Rdeča želva/Nenavaden teden s Tesso

Za zaključek pa še skupek odličnih filmov za mlade. Bučko je nagrajenec Evropske filmske akademije za najboljši celovečerni animirani film ter nominiranec za oskarja in zlati globus. Ta krasen lutkovni animirani film o pripadnosti, družini in zaupanju se osredotoča na devetletnega Bučka, ki se mora preseliti v mladinski dom, kjer živijo otroci brez staršev. Poetičen animirani film Rdeča želva je na Liffu 2016 prepričal mladinsko žirijo in mednarodno žirijo filmskih kritikov Fipresci. Mladinski film Nenavaden teden s Tesso pa temelji na knjigi, ki je v prevodu Katjuše Ručigaj na voljo tudi v slovenščini in pripoveduje zgodbo o dečku, ki med počitnicami na otoku spozna domačinko Tesso. Ta je na posebni misiji, saj želi spoznati svojega očeta.

Filmi so v DKinu v kategoriji Liffe na voljo po ceni od 1,79 EUR do 3,50 EUR.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
18. november 2022
6053
24. november 2022
Liffe v DKinu: 5 namigov za uspešnice preteklih festivalov