LIFFE 2021 ekskluzivno v DKino: Prasica, slabšalni izraz za žensko

Igor Harb in Tamara Harb 17. november 2021 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/liffe-prasica-harb-nov21-hero.jpg

Ljubljanski mednarodni filmski festival LIFFe je v polnem razmahu, ob omejitvah sedežev v kinodvoranah in vse slabšo epidemično sliko je ogled iz udobja doma za mnoge boljša izbira. To še posebej velja za enega najbolj vročih filmov festivala, ki je po polnih projekcijah in razprodanem Liffovem videu na zahtevo na voljo ekskluzivno v videoteki DKino.

 

Prasica, slabšalni izraz za žensko je navdušil že ob premieri na Festivalu slovenskega filma, kjer je odnesel kopico nagrad, med drugim za najboljši film, igralko, stransko igralko, scenarij, kostumografijo in nagrado občinstva. Film režiserke Tijane Zinajić je v svojem bistvu romantična komedija, a z dobro mero prikaza družbene realnosti. Glavna junakinja Eva, mlada slikarka, je zapadla v ustvarjalno krizo, ta pa pravzaprav odseva širšo osebnostno krizo, v kateri se nahaja, kjer ji življenje krojijo bedna služba, neresno ljubezensko razmerje z moškim, ki ima resno partnerko, in zares velike količine rekreativnih drog.

Dostopen, a ne lahkoten

Film izstopa predvsem s pristnim prikazom resničnega življenja in izpiljeno ter kakovostno vizualno in zvočno podobo, ki opazno presega domačo produkcijo. Čeprav je fokus zgodbe na junakinji, ki ji stvari ne gredo od rok in ki je postavljena v precej težaven položaj realnosti sodobnega slovenskega mestnega življenja, v vsakdanjih zapletih ne manjka humorja. Film je tako bolj dostopen, čeprav ne lahkoten. Dodaten plus je v sami izvedbi humorja, saj ta ne temelji zgolj na pronicljivih dialogih ali nerodnih situacijah, temveč skozi ves film uporablja vizualne elemente, ki gledalcu nadgradijo realnost filma iz golega prikaza dogajanja v izkušnjo glavne junakinje.

Izkušeni (skoraj) debitanti

Prasica, slabšalni izraz za žensko je samostojni režijski prvenec Tijane Zinajić, ki je zaslovela z gledališko predstavo Mame, kjer je igrala eno glavnih vlog in jo tudi režirala, vlogo pa je nato ponovila tudi v istoimenski televizijski predelavi na TV Slovenija. Igra tudi v komični seriji Vse punce mojga brata, ki jo lahko najdemo na Voyo (druga sezona prihaja kmalu), režirala pa je tudi tretjino epizod serije Dragi sosedje, ki jo je predvajal Planet TV. Filmske režije se je prvič lotila leta 2014 s komično dramo Zgodbe iz sekreta, kjer je tudi igrala glavno vlogo. Film je v celoti na voljo na YouTubu. Glavno vlogo v filmu izvrstno odigra Liza Marijina, ki je navdušila že v predlanski drami Polsestra, pojavila pa se je tudi v dveh zabavnih kratkih filmih, Govorilne ure (na voljo na Voyo) in Anja Ganja (na voljo na Vimeu). Poleg nje v filmu igrajo še Tosja Flaker Berce, Anuša Kodelja, Jure Henigman, Jernej Kogovšek in Nika Rozman. Scenarij je napisala večkrat nagrajena dramatičarka in scenaristka Iza Strehar, za katero je to prvi celovečerec, direktor fotografije Miloš Srdić pa je med drugim posnel že serijo Jezero, nagrajene animacije Koyaa ter filme Pojdi z mano, Všečkana, Panika in Pod gladino.

Umetnost prekarnega preživetja

Zgodba spremlja Evo, slikarko, ki živi v najemniškem stanovanju s sostanovalcema, sodeluje v umetniški skupini, ki jo vodi njen skrivni ljubimec Jakob in se preživlja z ždenjem v knjigarni, specializirani za romance, kamor le redko zaide kak kupec. Za nameček ji delodajalka že tri mesece ni plačala, prav toliko časa pa ji zamuja tudi menstruacija. Ginekolog jo »potolaži«, da je to zgolj zaradi hektičnega življenjskega sloga in da bo bolje, če nekoliko omili žuranje. To je seveda lažje reči kot storiti, sploh ob praznovanju 27. rojstnega dne in dveh divjih sostanovalcih, tako da Eva še naprej zgolj drsi skozi življenje, ne da bi dosegla pravi preboj. Film skozi njeno zgodbo ponudi tudi vpogled v življenje mladih, ki so ujeti med prekarne zaposlitve in visoke najemnine, zraven pa še postavi ogledalo razdrobljeni in nefokusirani umetniški sceni v Sloveniji.

Prasica brez vulgarne neposrednosti

Zgovoren je tudi naslov filma, ki slovarniško razloži težavo izraza »prasica«, medtem ko se ta v samem filmu ne problematizira na izrecen način, temveč zgolj kot beseda, s katero se liki obmetavajo oziroma povečini z njo ozmerjajo glavno junakinjo. To je le eden od primerov, kako režiserka Zinajić v filmu uspešno prikazuje dileme, ne da bi kadarkoli film zato dajal občutek pridigarskosti, didaktičnosti ali vulgarne neposrednosti. Še več, svojim likom prepusti, da so življenjski, z vsemi napakami in frustracijami vred, in jih tudi na samem (srečnem) koncu ne postavi na neko tipično oziroma stereotipno družbeno pot. Film izstopa tudi po vizualni plati, pri čemer sledi sodobnim trendom, kot je prikaz mobilnih spletnih aktivnosti junakinje v kadru, najbolj pa navduši scena s prikazom Evinega rojstnodnevnega pohajkovanja po ljubljanskih nočnih klubih, kjer se podoba filma prilagaja psihedeličnosti njenega stanja treznosti, ki na koncu eskalira v plesno točko.

Prasica, slabšalni izraz za žensko je na voljo v videoteki DKino za časa festivala Liffe 2021, do nedelje, 21. 11. ob 23.59. Najdete ga v rubriki LIFFE 2021, uporabniki NEO pa ga lahko prikličete tudi z glasovnim ukazom (npr. »prasica« ali pa »liffe«). Ker je na festivalu in v VOD ponudbi festivala Liffe film razprodan, je ogled v videoteki DKino edina možnost, kako videti ta film pred načrtovano pomladansko kino premiero na rednem sporedu kinematografov. Cena izposoje tega filma in drugih iz sporeda Liffe 2021 je 9 EUR. Uspešnice prejšnjih festivalov Liffe so na voljo tudi v rubriki LIFFE, kjer se cena izposoje začne pri 1,79 EUR.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
17. november 2021
5806
17. november 2021
LIFFE 2021 ekskluzivno v DKino: Prasica, slabšalni izraz za žensko