Liga pravičnih Zacka Snyderja prihaja na HBO

Igor Harb in Tamara Harb 16. februar 2021 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/liga-pravicnih-harb-feb21-hero.jpg

Eden najbolj pričakovanih filmov v marcu na HBO GO je kar 4-urna režiserjeva različica superjunaškega spektakla Liga pravičnih, v kateri združijo moči Batman, Superman, Čudežna ženska, Aquaman, Flash in Kiborg.

Liga pravičnih je bila v prejšnjem desetletju eden od predvidenih vrhuncev serije filmov iz t.i. razširjenega vesolja junakov založbe DC. Po filmih Jekleni mož, Batman proti Supermanu, Odred odpisanih in Čudežna ženska naj bi tukaj vsi skupaj združili moči proti vesoljskemu zlobnežu, ki želi uničiti svet. Načrt je bil videti precej podoben tistemu konkurenčnega stripovskega založnika Marvel, vendar so DC-jevi filmi bili nenehno deležni ostrih kritik in deljenih mnenj oboževalcev, kar se je poznalo tudi pri izkupičku od prodanih kino vstopnic. Posledično so vodje studia večkrat spremenili začrtano smer, tudi med snemanjem in poprodukcijo filmov. Najbolj se je to poznalo prav Ligi pravičnih, ki je bila sprva mišljena kot prvi del trilogije, nato pa je po klavrnem sprejemu publike označevala zaključek obdobja, predvsem zaradi slovesa takratnega Batmana, Bena Afflecka.

Več kot nova preobleka

A vseeno imamo zdaj  ta isti film v novi preobleki. Zakaj se torej gre? Že med snemanjem Lige pravičnih je režiser in soscenarist Zack Snyder moral večkrat spremeniti smer, predvsem ker je postalo jasno, da film ne bo začetek ambiciozne (vesoljske) trilogije. Nato je še pred zaključkom zaradi družinske tragedije odstopil od projekta, studio pa je najel Jossa Whedona, izkušenega režiserja Maščevalcev, da zaključi film. Čeprav so bile Whedonove reference več kot odlične, pa ima povsem drugačen vizualno-pripovedni slog od Snyderja in ob popolnem kreativnem prevzemu se je odločil film precej spremeniti, tako je posnel veliko dodatnega materiala in na novo strukturiral zgodbo. Ob tem je bil na snemanju zelo nesramen, neprofesionalen in rasističen, zaradi česar je studio kasneje uvedel preiskavo in z njim prekinil sodelovanje (nedavno so nasilja na delovnem mestu Whedona obtožile tudi igralke iz njegove priljubljene serije Buffy, izganjalka vampirjev).

Whedonova različica Lige pravičnih je v kinu pogorela, saj je film zaslužil bistveno manj kot večina superjunaških spektaklov, po vseh zapletih pa je stal bistveno več. Film ni zadostil pričakovanj oboževalcev, a številni so bili prepričani, da se v Ligi pravičnih skriva dober film. Tako so se začele spletne kampanje oboževalcev, naj studio prikaže Snyderjevo različico s ključnikom #ReleaseTheSnyderCut, ki so se mu kasneje pridružili tudi številni igralci iz filma. Čeprav je bilo jasno, da obstaja več ur neuporabljenih scen iz snemanja Lige pravičnih, pa se je več let ta kampanja zdela obsojena na propad, saj je strošek obdelave, posebnih učinkov in poprodukcije izjemno visok za takšne filme, tudi brez skoraj zmeraj obveznih dodatnih snemanj.

Priložnost v pandemiji

A potem je Snyderjeva različica nenadoma dobila nepričakovan zagon. Globalna pandemija je ustavila snemanje superjunaških spektaklov in zaradi zaprtja kinodvoran tudi distribucijo že posnetih, hkrati pa je studio Warner Bros. za svojo novo pretočno storitev HBO Max potreboval čim bolj pompozne vsebine, ki bi navdušile nove naročnike. Snyder je studiu pripravil predstavitev filma, ki bi ga naredil iz svojih posnetkov, proste kapacitete med mojstri za poprodukcijo pa so pomenile, da lahko delo začne takoj in z nižjimi stroški. No, ti so bili že od začetka ocenjeni na 20 do 30 milijonov dolarjev, ko je Snyder dobil zagon, pa so se po ocenah dvignili na vrtoglavih 70 milijonov dolarjev.

In kaj dobimo za ta denar? Vsekakor neprimerljivo vizualno estetiko, ki ima le malo skupnega s filmom, ki smo ga že videli, med drugim tudi novim razmerjem slike, ki prinaša več podob na vertikali. Kaj pa zgodba? Tudi ta bo nekoliko drugačna, predvsem naj bi imel večjo vlogo lik Kiborga, ki ga igra Ray Fisher, saj je ta igralec trdil, da je skorajda izpadel iz filma zaradi spora z Jossom Whedonom. Film ima tudi dodatnega zlobca v Darkseidu, ki je bil po prvotnih načrtih bojda antagonist zadnjega filma trilogije. Vseeno je pričakovati, da bo osnovna struktura ista, torej Batman in Čudežna ženska zbereta skupaj naslovno ligo, nato oživijo Supermana in se skupaj spopadejo z vesoljskimi zavojevalci, pričakujemo pa lahko več predzgodb in podaljšane scene iz otoka Amazonk Temiskire, Auqamanove domovine Atlantide in starodavnega obračuna junakov Zemlje z Darkseidom, ki so v prejšnjem filmu bile kar prekratke. Skoraj gotovo je, da bo daljše in bolj nevarno soočenje s sveže prebujenim Supermanom, glede na napovednik pa lahko pričakujemo tudi nadaljevanje Batmanove vizije iz filma Batman proti Supermanu.

Pomembno pa je tudi, česa v filmu ni pričakovati. Brez dvoma bo izpadla večina humorja iz prvega filma (npr. scena, ko Aquaman Kiborgu reče »Stari!«), prav tako je studio potrdil, da film ne bo dobil neposrednih nadaljevanj. Čeprav se bodo v svojih filmih vrnili Auqaman, Flash in Čudežna ženska (slednja je že dobila nov film, druga dva čakata začetek snemanja), sta se Affleckov Batman in Fisherjev Kiborg poslovila, glede Cavillovega Supermana pa so ugibanja, da se morda še vrne. Studio Warner sicer načrtuje ogromno filmov s stripovskimi junaki, vendar trenutno nimajo načrtov za Marvelu podobno povezano vesolje, temveč zagovarjajo idejo različnih »vesolj« oziroma »dimenzij«, podobno kot je v njihovih stripih. Natančneje naj bi ta koncept vzpostavil film o Flashu, v osnovi pa gre za to, da denimo Joker s Joaquinom Phoenixom pač obstaja v drugem vesolju kot tisti Heatha Ledgerja in v tretjem kot Batman v podobi Roberta Pattinsona, ki je napovedan za prihodnje leto. Tako lahko pričakujemo cel kup povsem raznolikih, bolj dinamičnih filmov, povezave med njimi pa bodo prej presenečenje kot pravilo.

Film Liga pravičnih Zacka Snyderja bo na voljo od 18. marca v videoteki HBO GO in bo dolg 4 ure, tako da si pripravite veliko pokovke.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
16. februar 2021
5565
16. februar 2021
Liga pravičnih Zacka Snyderja prihaja na HBO