Literatura v videotekah Telekoma Slovenije

Igor Harb in Tamara Harb 27. november 2020 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/LITERATURA-OD-TS-tharb-nov20-hero.jpg

November je mesec filma in knjige, saj se vsako leto namreč eden za drugim zvrstita festival Liffe in Slovenski knjižni sejem. Letos sta oba žal le na spletu, a njun pomen ni za to nič manjši. V tem duhu smo tudi mi pobrskali po videotekah in pripravili izbor filmov in serij, ki so nastali po knjižni predlogi. Za vsak okus nekaj.

Normalni ljudje (Normal People)

Pisateljica Sally Rooney je navdušila že s knjižnim prvencem Pogovori s prijatelji, roman Normalni ljudje pa je bil nominiran tudi za Bookerjevo nagrado in je zaradi izjemnega zanimanja in pretanjenega raziskovanja sodobnih odnosov hitro doživel tudi ekranizacijo. V središču zgodbe sta srednješolca Marianne in Connell, ki izhajata vsak iz svojega družbenega sloja; ona se drži zase, on je priljubljen športnik, njun odnos pa preraste v razmerje, ki ga skrivata pred ostalimi. Pisateljica je pri seriji sodelovala tudi kot scenaristka in izvršna producentka, zgodba serije pa se tesno drži romana.

Serija bo na voljo na HBO GO od 1. 12. Knjiga je izšla v prevodu pri založbi Mladinska knjiga.

Lišček (The Goldfinch)

Roman je ob izidu požel slavospeve, pisateljica Donna Tartt je zanj prejela tudi Pulitzerjevo nagrado, prevajalec Uroš Kalčič pa Sovretovo nagrado. V središču je Theodor, ki pri trinajstih letih preživi teroristični napad v Metropolitanskem muzeju, a v njem izgubi mamo. Po napadu naleti na mamino najljubšo sliko, Liščka, nizozemskega slikarja Carela Fabritiusa, ki jo odnese s seboj in ta postane njegova oporna točka v življenju. Ekranizacije se je lotil režiser John Crowley (Brooklyn) , zvezdniška igralska zasedbo pa vključuje Nicole Kidman, Ansela Elgorta, Luka Wilsona in Sarah Paulson. Film se obsežnega romana loti z velikim spoštovanjem, po mnenju mnogih celo s prevelikim. Filmu se pozna tudi obsežnost romana, saj je dolg kar dve uri in pol.

Film je na voljo na HBO GO. Knjiga je izšla v prevodu pri Cankarjevi založbi.

Nenavaden teden s Tesso (My Extraordinary Summer With Tess)

Krasen mladinski film nas popelje na nizozemski otok, kjer Sam preživlja počitnice s svojo družino. Odloči se, da jih bo izkoristil za »trening osamljenosti«, načrti pa se mu hitro podrejo, ko spozna domačinko Tesso, ki želi spoznati svojega očeta. Nizozemski mladinski roman je prejel znak za kakovost Zlata hruška, ki ga podeljuje Mestna knjižnica Ljubljana.

Knjiga je izšla v prevodu pri založbi Miš. Film je primeren za otroke starejše od devet let in je na voljo v DKinu.

Stephen King

Mojster groze in napetosti Stephen King je obiskal že skoraj vsako stanovanje, saj je po njegovih delih posnetih tudi veliko število filmov in serij. Pri založbi Beletrina pa je pravkar izšel prevod zgodb Pomlad, poletje, jesen in smrt, v kateri so novele Rita Hayworth in kaznilnica odrešitve, Nadarjeni učenec, Truplo in Pravilno dihanje. Po prvih treh so posneli tudi uspešne filme: Kaznilnica odrešitve, Vzorni učenec in Ostani z menoj.

Vzorni učenec in Ostani z menoj sta na voljo na HBO GO.

Kdo si, Aljaska? (Looking for Alaska)

Pisatelj John Green je navdušil že s prvencem Kdo si, Aljaska? , zaslovel pa z romanom Krive so zvezde, ki mu je kmalu po izidu sledila tudi filmska uspešnica. Njegov prvenec pa je na ekranizacijo čakal debelih 14 let, a je lani končno dobil osemdelno TV serijo. Najstniška serija o ljubezni in izgubi nam predstavi zgodbo pred in zgodbo po usodni nesreči. Ko se Miles iz Floride preseli v Alabamo hitro najde prijatelje, med njimi tudi naslovno Aljasko.

Serija je na voljo na HBO GO. Knjiga je izšla v prevodu pri Mladinski knjigi.

Motoristov dnevnik (Diarios de motocicleta)

Scenarij temelji na dnevnikih prijateljev Ernesta Guevare de la Serne in Alberta Granade, v katerem razmišljata o svojem potovanju z motorjem po Južni Ameriki, potovanju na katerem sta odkrivala deželo pa tudi sebe. Ernesto je tudi zaradi teh izkušenj postal revolucionar, bolj znan pod imenom Che Guevara. V filmu ga odlično upodobi Gael García Bernal.

Knjiga je v prevodu izšla pri založbi Sanje, film je na voljo v Pickboxu.

Emma

Roman Emma slovite angleške pisateljice Jane Austen je doživel že več filmskih upodobitev, nekatere, kot denimo Nimaš pojma (Clueless) , so postavljene v sodobno okolje, a poudarjajo komičnost izvirnega dela. Najnovejši film je umeščen v izvirno viktorijansko dobo, v vlogi Emme, ki se zabava z vpletanjem v razmerja svoje okolice, pa se je tokrat odlično izkazala Anna Taylor-Joy.

Knjiga je v prevodu izšla pri založbi Mladinska knjiga, film je na voljo v DKinu.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
27. november 2020
5481
27. november 2020
Literatura v videotekah Telekoma Slovenije