Lovecraftova država, kjer pošasti niso največja groza

Igor Harb in Tamara Harb 14. avgust 2020 Čas branja članka: 7 min
/PublishingImages/Lovecraftov-harb-avg20-hero.jpg

Nova serija Lovecraftova država temelji na idejah botra žanra grozljivk H.P. Lovecrafta, dogajanje pa je predstavljeno skozi temnopolte junake, ki v petdesetih v ZDA doživljajo še večje grozote zaradi sistemskega rasizma.

Lovecraftova država bo na sporedu HBO vsak ponedeljek zvečer, v videoteki HBO GO pa bo na voljo od 3:00 zjutraj.

Glavni junak Atticus Freeman se vrne iz korejske vojne, da bi poiskal svojega pogrešanega očeta Motrosa. Pri tem mu pomagata stric George in prijateljica Letitia. Stric je sicer avtor in založnik vodiča in priročnika za temnopolte popotnike (t.i. Zelene knjige, ki jo poznamo tudi iz z oskarjem nagrajenega predlanskega filma), tako da iskanje Montrosa združi s posodobitvijo potovalnih priporočil. Ta vključujejo predvsem nasvete glede motelov, trgovin, bencinskih črpalk, restavracij in avtomehaničnih delavnic, kjer naj bi tudi temnopolti gostje bili dobrodošli, a trojica kmalu ugotovi, da je to bolj izjema kot pravilo in se celo znajde v pokrajinah, kjer imajo po sončnem zahodu temnopolti prepovedan vstop v celotno regijo.

Večino prve epizode spoznavamo Atticusa in ostale junake ter njihovo težavno navigacijo v rasistični družbi, vmes pa dobivamo posamezne namige glede nenavadnega možaka, bogataša s srebrnim rolls roycem, ki naj bi ugrabil Montrosa. Zaključek epizode postreže tudi s prvimi pravimi pošastmi, takšnimi, ki jim iz glave rastejo lovke. Tovrstna bitja tudi najbolj povezujemo z zgodbami H.P. Lovecrafta, ki si je zamislil starodavna bitja, ki so nekoč vladala galaksiji, zdaj pa čakajo, da se bodo ponovno prebudila in uničila ter zasužnjila našo civilizacijo. Kolikor je mogoče sklepati po literarni predlogi serije in napovednikih, bomo imeli priložnost spoznati tudi druge vrste groze in fantastike. Tako se junaki soočijo s hišo z duhovi, čarovniki, kultom, ukletimi prostori in celo portali, ki vodijo na druge planete v galaksiji.

Odkrivanje zgodovine skozi fantastiko

Lovecraftova država temelji na istoimenskem romanu ameriškega pisatelja Matta Ruffa, ki je sicer zaslovel s humorističnimi deli, a se je odločil posvetiti žanru grozljivk in preučiti posledice Lovecraftove zapuščine. Mojster groze je bil namreč odkrit rasist ter je iz odnosa do priseljencev in pripadnikov drugih ras tudi črpal navdih za svoje pisanje. Z metaforami zakriti elementi rasizma so prisotni v skoraj vseh njegovih delih, čeprav ob površnem branju tega morda niti ne opazimo. Ruff je sicer belec, a je, podobno kot Damon Lindelof, avtor lanske odlične serije Varuhi, spoznal, da živi v globoko rasistični državi, kjer je prikrivanje korenin tega rasizma povsem preveč prisotno. Lovecraftova država tako predstavlja bolj odkrit pogled na zgodovino ZDA, pri čemer so fantastični elementi – spet podobno kot pri Varuhih – namenjeni izpostavljanju zapuščine rasizma, ne pa prikrivanju.

Avtorja serije sta Jordan Peele, sicer scenarist in režiser srhljivk Zbeži! in Mi, in Misha Green, avtorica serije Podzemna železnica, zgodbe o ljudeh, ki so reševali sužnje in jih tihotapili na sever ZDA, med producenti pa je tudi J.J. Abrams, režiser dveh delov zadnje trilogije Vojne zvezd. Glavno vlogo igra Jonathan Majors, ki je zaslovel lani v odmevni družbeno kritični drami Zadnji črnec v San Franciscu , njegovega očeta in strica igrata uveljavljena karakterna igralca Michael Kenneth Williams (Skrivna naveza, 12 let suženj) in Courtney B. Vance (Vesoljski kavboji, Lov na Rdeči oktober), prijateljico Letitio pa vse uspešnejša Jurnee Smolett, ki je lani navdušila v stripovskem Ptice roparice (in fantastična osamosvojitev Harley Quinn).

Sodeč po prvi epizodi je Lovecraftova država izjemno posneta serija, kakovostna literarna predloga in talentirana ustvarjalska ekipa pa sta odlična popotnica za naprej. Pravzaprav se zdi ena največjih težav čakanje na nove epizode, saj bo finale na sporedu šele oktobra. Do takrat pa lahko priporočamo par sorodnih serij in filmov, ki so na voljo v videotekah Telekoma Slovenije .

Varuhi (Watchmen) so nadaljevanje kultnega stripa in deloma tudi filma Zacka Snyderja, ki dogajanje postavijo v alternativno sedanjost. V tej realnosti so zamaskirani junaki policisti, medtem ko kukluksklan snuje zavzetje sveta. Serijo najdete v videoteki HBO GO.


Zelena knjiga (Green Book)
je lanski dobitnik oskarja za najboljši film, zgodba o temnopoltem virtuozu na klavirju, ki ga na turneji po jugu ZDA pospremi robati varnostnik italijanskega porekla. Odlična igra Mahershale Alija in Vigga Mortensena v glavnih vlogah. Film najdete na HBO GO.


Sovraštvo, ki ga sejete (The Hate U Give)
je predelava istoimenske mladinske literarne uspešnice, kjer spoznamo mlado Starr, ki živi v temnopoltem okolišu, a se šola v bogatejši, belski četrti in je tako izpostavljena vplivom obeh kultur, s tem pa je tudi hiper pozorna na nevarnosti policijskega nasilja. Film je občasno lahkoten in najstniški, a predstavi izjemno kompleksne težave, ki so privedle do letošnjih protestov proti policijskemu nasilju v ZDA. Film je na voljo na HBO GO.


Perry Mason
je sveža predelava klasičnega junaka kriminalk, odvetnika, ki pomaga nedolžnim razrešiti zločine, za katere so po krivem obtoženi. V novi različici dodobra spoznamo tudi življenje v Los Angelesu v času med obema vojnama, ki vključuje tudi strukturni rasizem in šovinizem. Celotno prvo sezono ujamete na HBO GO.


Pošastno
in Cloverfieldska 10 sta sicer povsem različna filma, a sodita v isti svet. V prvem, ki je v celoti posnet iz ene kamere, spremljamo ljudi na poslovilni zabavi v New Yorku, ko nenadoma napade ogromna pošast, ki povzroča razdejanje. V drugem filmu spoznamo glavno junakinjo, ki jo po prometni nesreči reši neznanec in jo zapre v bunker, ker naj bi zunaj razsajale vesoljske pošasti. Te pa so pravzaprav precej podobne tistim, ki si jih je zamislil H.P. Lovecraft. Oba filma sta na voljo v videoteki DKino.


Lovecraftova država bo na sporedu HBO vsak ponedeljek zvečer, v videoteki HBO GO pa bo na voljo od 3:00 zjutraj.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
14. avgust 2020
5297
14. avgust 2020
Lovecraftova država, kjer pošasti niso največja groza