LP, Lena: zabavna serija brez dlake na jeziku

Igor Harb in Tamara Harb 14. december 2018 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/lena-harb-dec18-hero.jpg

Priljubljenost serije V dvoje ustvarjalca Luke Marčetiča je jasno pokazala, da obstaja občinstvo za nekoliko drugačne serije, kot smo jih bili vajeni od slovenskih avtorjev. Uspeh pa je očitno omogočil, da Voyo podpre še druge poskuse.

Tako smo letos dobili dve novi in sveži komični seriji, skoraj povsem moško osredotočeno zgodbo Truplo s pridihom kriminalke in serijo LP, Lena, mešanico humorja in drame, kjer je v središču naslovna študentka.

Oglejte si napovednik za serijo LP, Lena


 

Kdo je Lena?

Lena je punca, ki brez zadržkov govori o seksu in zadevah, ki jo zanimajo ali pestijo. Njen vsakdan grobo prekine dogodek, ko se prehitro vrne iz knjižnice, kjer piše magistrsko nalogo, in fanta zaloti med seksom z drugo. Scena je eksplicitna, pogovori v seriji pa sočni. Če ste gledali HBO-jevo kultno serijo Punce (ena od ključnih inspiracij avtorjev), ste tovrstnih stvari že vajeni. Vseeno pa LP, Lena ni tako kontroverzna, kot namigujejo promocijski materiali.

Ker sta ustvarjalca serije, scenarista in producenta Eva Tomažin in Žan Žveplan bila sošolca na faksu, se je ideja kuhala kar nekaj časa, navdihnile pa so jo resnične zgodbe prijateljev in znancev, ki sta jih nato seveda potencirala. Posamezna epizoda je dolga od 11 do 12 minut, tako da se včasih zdi, da je premalo časa za razvoj likov, a to je pristop, ki ga uporabljajo mnoge spletne serije. Avtorja sta se zgledovala predvsem po Puncah, Broad City in Search Party in, kot sta povedala v intervjuju za spletno stran 24ur.com, jima idej ne manjka, saj predvsem želita bolje razviti stranske like, o njih povedati več in pa ustvariti dovolj zgodbe za standardne dvajset minutne dele.

Igrajo: Sara Dirnberk, Zala Ana Štiglic, Maša Grošelj, Miha Rodman, Jurica Marčec, Jan Bučar, Ksenija Mišič, Primož Petkovšek.

V videoteki Voyo je na voljo vseh deset delov serije LP, Lena. Prvi del je na voljo brezplačno.


 

Odraščanje in punce

Pobrskali smo po videotekah in poiskali še nekaj serij, kjer se glavni liki prav tako pogosto gibajo na meji med dramo in komedijo in na tak ali drugačen način prehajajo iz enega življenjskega obdobja v drugo.

Punce (Girls)

Serija Punce je sprožila val ogorčenja, predvsem zaradi obilice golote in eksplicitnih prizorov seksa, in hkratnega občudovanja. V središču serije je Hannah (Lena Dunham, tudi avtorica serije), ki se počasi osamosvaja, skozi serijo pa spremljamo njene prigode v ljubezenskem, družinskem in poklicnem življenju, padce in uspehe ter ostale zadeve, ki se njej in njenim prijateljicam pripetijo v življenju.

Vseh šest sezon serije Punce, ki so jo mnogi označili za Seks v mestu mlajše generacije, je na voljo v HBO Go.

Negotova (Insecure)

Negotova je pri nas nekoliko manj znana serija, medtem ko je v ZDA precejšnja uspešnica. V središču sta prijateljici Issa in Molly, ki se bližata tridesetim. Prva dela v nevladni organizaciji, druga je odvetnica in čeprav sta nekoliko starejši kot Lena, a se prav tako ukvarjata s spremembami v življenju, z menjavo službe, razhodom, iskanjem partnerjev. Glavna igralka, soustvarjalka serije in producentka Issa Rae je zaslovela s spletno serijo Awkward Black Girl, letos pa je nastopila tudi v hvaljeni priredbi knjižne uspešnice The Hate U Give, ki je pri nas še ni bilo v kinu.


 

Tri sezone serije Negotova so na voljo v HBO Go.

V dvoje

Osnovna ideja serije je preprosta: prijatelja iz otroštva sta pred ljubezenskimi mejniki, prvi se ravno seli skupaj s punco, drugi je sveže zaljubljen. Skozi različne stopnje razmerij (in obsesij) bolje spoznavamo junake, ob tem pa avtorji v skoraj vsako minuto spravijo še neverjetno število nepričakovanih in noro smešnih šal, dovtipov in absurdnih situacij, ki delujejo povsem prepričljivo. Avtor serije, soscenarist in glavni igralec je Luka Marčetič, ki je v pavzi med obema sezonama V dvoje režiral uspešnico Pr’Hostar, skupaj s soigralcem Nikom Zagodetom pa sta tam tudi odigrala nepozabni vlogi hrvaškega investitorja Antuna in njegovega »hrvenščino« govorečega lakaja Tristana.

Obe sezoni serije V dvoje sta na voljo v Voyo.

Za več o novih filmih v kinu, videotekah na zahtevo in na televiziji obiščite spletno stran Gledal_A bom.

Foto: Primož Bregar


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
14. december 2018
4347
14. december 2018
LP, Lena: zabavna serija brez dlake na jeziku