Magične živali: Dumbledorjeve skrivnosti iz kina v DKino in HBO Max

Igor Harb in Tamara Harb 27. maj 2022 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/dumbeldore-harb-maj22-hero.jpg

Magične živali: Dumbledorjeve skrivnosti bo razveselil oboževalce mogočnega čarovnika, saj je v tretjem delu v središču prav Dumbledore in njegova vez z Grindelwaldom, edinim čarovnikom, ki mu je kos. A dovolj prostora je tudi za Salamandra Scamandra in njegove čudovite, fantastične živali ter sedaj že obvezno sceno, v kateri igralec Eddie Redmayne izvaja skrajno butaste gibe, da bi komuniciral z živalmi; tokrat ni osamljen, saj mu pomaga njegov filmski brat.

Po prvotnem načrtu studia je bilo predvidenih pet filmov, a nihče ni računal na pandemijo in težave z zasedbo. In teh res ne manjka, tako da trenutno še ni znano, če je tretji film morda tudi zadnji, vsekakor pa to niso zadnje zgodbe iz čarovniškega vesolja Harryja Potterja.

Film Magične živali: Dumbledorjeve skrivnosti bo 30. maja na voljo v HBO Max, 31. maja v DKinu, 19. junija ob 20h pa bo predvajan tudi na kanalu HBO.

Novi Grindelwald

Franšiza se spopada s številnimi problemi, snemanje tretjega filma je seveda prekinila tudi pandemija, avtorica in scenaristka J. K. Rowling pa je z neprimernimi, sovražnimi komentarji o trans osebah povzročila val ogorčenja, zaradi česar jo je studio tudi deloma umaknil iz oči javnosti. Z javnimi izgredi je nadaljeval igralec Ezra Miller, ki v filmu upodobi lik Credenca, na koncu pa so morali enega od igralcev celo zamenjati. Za Johnnyja Deppa, ki je igral Grindelwalda, namreč po obtožbah o zlorabi bivše žene ni bilo več prostora. Menjava se je zgodila zelo na hitro, zamenjal pa ga je odličen Mads Mikkelsen, priljubljen evropski igralec, ki je v Hollywoodu zaslovel z vlogo zlikovca v Bondu in seveda s serijo Hanibal, ki si je pridobila impresivno množico navdušencev. Navdušil pa je v odličnih filmih, ki smo jih lahko videli tudi pri nas, kot sta Lov in dobitnik oskarja Nažgani, v katerem pridejo na plan tudi njegovi skriti talenti gimnastike in plesa.

V enem od intervjujev je Mikkelsen izdal, da je vlogo preprosto moral sprejeti, saj sta sodelovanje pri filmu Magične živali tako rekoč zahtevala njegova zdaj sicer že odrasla otroka, ki sta velika ljubitelja Harryja Potterja. Mikkelsen je lik Grindelwalda precej spremenil, saj ga igra povsem drugače kot njegov predhodnik Johnny Depp, spremenila pa se je tudi njegova podoba. Če smo v interpretaciji Johnnyja Deppa ujeli Willyja Wonko in like, ki jih je igral v filmih Tima Burtona, Mikelsen vnese bistveno več človečnosti in manj teatralnosti.

Ali bo tudi četrti del?

Studio se še vedno ni odločil ali bo nadaljeval s snemanjem filmov Magične živali, odločitev pa bodo sprejeli na osnovi finančnega uspeha filma. Magične živali: Dumbledorjeva skrivnost lepo zaključi zgodbo, tako da pravzaprav nadaljevanje ni nujno. Prostora in tem je sicer še veliko in tudi če filmov s Salamandrom Scamandrom ne bo več, ni dvoma, da bo studio nadaljeval z zgodbami iz sveta Harryja Potterja. Zaenkrat resnih namigov o tem, kam bodo šli, še ni, jasno pa je, da se zasedba Harryja Potterja nima namena vrniti.

Tretji film franšize nadaljuje zgodbo, ki je postavljena v trideseta leta, tudi v Berlin, tako najdemo vzporednice z vzponom fašizma. Grindelwald še vedno želi uničiti svet bunkeljnov in prevzeti čarovniškega, a ker se Grindelwald in Dumbledore ne moreta spopasti zaradi njune preteklosti in krvne zaveze, Dumbledore za boj zbere Salamandra, druščino čarovnikov in čarovnic ter bunkeljna, ki ga poznamo že iz prejšnjih filmov. In čeprav epskega spopada ni, je izredno napeta že začetna scena, ki vzpostavi njuno razmerje in novega Grindelwalda. Tudi Jude Law je takoj pristal na vlogo, saj, kot je dejal v enem od intervjujev, Dumbledorju pač ne moreš reči ne. A vloge ni dobil kar po naključju, po prvem filmu Magične živali se je namreč pozanimal, kakšni so načrti za naprej in nato je na veliko veselje svojih otrok, vlogo tudi dobil. Richard Harris in Michael Gambon sta Dumbledorja upodobila v letih, ko je moder in preudaren, tukaj pa je mlajši, poln dvomov, preganjajo ga demoni preteklosti in z enim od njih se Dumbledore spoprime tudi v tem filmu.

V DKinu in HBO Max so na voljo vsi filmi o Harryju Potterju ter filma Magične živali in Magične živali: Grindelwaldova hudodelstava. Na HBO Max najdeš še kviz Harry Potter: Bradavičarkin turnir domov, v katerem se spopadejo poznavalci sveta pod vodstvom Helen Mirren, oddajo ob obletnici Harry Potter 20. obletnica: Vrnitev na Bradavičarko, v kateri ustvarjalci na čelu s tremi glavnimi igralci obujajo spomine na prvi stik, pa tudi polomljena rebra režiserja in posebno oddajo Magične živali: Naravna zgodovina.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
27. maj 2022
5925
27. maj 2022
Magične živali: Dumbledorjeve skrivnosti iz kina v DKino in HBO Max