Mare iz Easttowna: detektivka z oskarjem

Igor Harb in Tamara Harb 20. april 2021 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/Mare-of-easttown-tharb-apr21-hero.jpg

Oskarjevka Kate Winslet se po desetih letih, ko je navdušila v odlični seriji Mildred Pierce, vrača na HBO z vlogo detektivke Mare Sheehan iz Easttowna v Pensilvaniji.

Prvi del je že na voljo na HBO GO, novi sledijo vsak ponedeljek. Serija je na sporedu tudi na kanalu HBO, vsak ponedeljek ob 20. uri.

Detektivka Mare

Scenarist serije Brad Ingelsby je odraščal v Pensilvaniji v krajih v okolici Easttowna, kamor je postavljeno dogajanje serije in okolje dobro pozna. Čeprav serije in filme pogosto snemajo povsem drugje, kot se dogajajo, so Mare iz Easttowna snemali v Pensilvaniji. Precej časa je med pripravami na snemanje v teh krajih preživela tudi Kate Winslet, ki je intervjujih izjavila, da je to bila ena bolj zahtevnih vlog njene kariere, pa ne le zaradi naglasa, ki se ga je morala naučiti.

Kate Winslet igra detektivko Mare, ki je v srednješolskih letih postala zvezda, saj je z zadetkom košarkaški ekipi in mestu priborila zmago na državnem prvenstvu, edino v zgodovini kraja. Sedaj je ločena in živi z mamo, najstniško hčerko in vnukom, saj je njegov oče, detektivkin sin, umrl. V sosednji hiši živi bivši mož, ki se namerava ponovno poročiti. A Mare ne tarejo le osebni problemi, v službi že leto dni ne uspe odkriti ničesar v zvezi z izginotjem dekleta, hčerke prijateljice iz otroštva. Nato se pojavi nov primer, umorjeno je bilo mlado dekle.

Prvi del je uvod v svet, v katerem bomo naslednjih epizodah reševali primer. Vendar pa ne gre le za kriminalko, temveč za dramo in karakterno študijo Mare, ki jo oskarjevka Kate Winslet seveda vrhunsko izvede. V intervjuju za Deadline je povedala, da je to bil zanjo eden večjih izzivov, tudi zato, ker je Mare povsem drugačna od nje, seveda pa je bil svojstven izziv tudi naglas. Kate Winslet je Angležinja, a se je v svoji karieri že večkrat uspešno spopadla z različnimi naglasi. Že mesece pred začetkom snemanja je Kate precej časa preživela v okolici Easttowna, kjer je vadila narečje, delala s policaji in drugimi strokovnjaki, ki so ji pomagali pri ustvarjanju čim bolj avtentične junakinje.

Zločini v majhnem mestu

V prvem delu lepo spoznamo detektivkin vsakdan v majhnem kraju. Najprej se odzove na klic starejše gospe, ki jo je poklicala kar na njen domači telefon, ker je opazila sumljivega tipa pod oknom, kako opreza za njeno vnukinjo. Nato se odpravi naprej, saj se je ponovno zgodila kraja znotraj družine, takoj je jasno, da Mare družinsko situacijo odlično pozna in se odzove z reševanjem problema obeh vpletenih. Serija, ki je postavljena v majhno, malenkost srhljivo mesto, in z glavno detektivko, izredno samosvojo žensko, po občutku spominja na Pravega detektiva, pa tudi na Ostrino, kjer je glavno vlogo novinarke, ki razkriva umore, prevzela Amy Adams.

Režiser vseh sedmih delov je Craig Zobel, ki je sodeloval pri temačni, a priljubljeni in visoko cenjeni seriji Ostali (The Leftovers) , lani pa je navdušil s trilerjem Lov, ki je zaslovel zaradi ostrih kritik takratnega predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Film Lov režiserja Craiga Zobla je na voljo v DKinu, Mildred Pierce, Ostali in Ostrina pa na HBO Go.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
20. april 2021
5631
20. april 2021
Mare iz Easttowna: detektivka z oskarjem