Moderne kriminalke s patino

Igor Harb in Tamara Harb 28. oktober 2020 Čas branja članka: 6 min
/PublishingImages/Kriminalke-s-patino-harb-okt20-hero.jpg

Serije o reševanju zločinov, še posebej umorov, so med najbolj priljubljenimi žanri že od izuma televizije in avtorji serij se nenehno trudijo odkriti nove pristope. Eden najbolj vročih trendov je pravzaprav vrnitev klasike, iskanje morilca v pestrem zgodovinskem obdobju začetka 20. stoletja. Takrat se seveda odvijajo zgodbe mojstrice kriminalke in ene najbolj prodajanih pisateljic vseh časov, Agathe Christie, sodobni avtorji pa so dogajanje postavili tudi v druge dele sveta.

Srednja Evropa: Freud in nacizem

Kri Dunaja (Vienna Blood), Epic Drama

Čeprav gre za britansko serijo, se, kot je mogoče sklepati po naslovu, dogajanje odvija na Dunaju. Natančneje v prvem desetletju stoletja, kjer umore razrešuje detektiv Oskar Rheinhardt, pri tem pa mu pomaga mlad študent Sigmunda Freuda. Slednji se v seriji zgolj bežno pojavi, a zanimivo je spremljati, kako policisti uporabijo zgodnje koncepte psihoanalize pri iskanju morilcev. Serijo je ustvaril Steve Thompson, soscenarist Sherlocka, trilerja Globoka država in prihajajoče biografije Leonarda da Vincija.

V videoteki Epic Drama je na voljo cela prva sezona, 3 epizode po uro in pol, drugo sezono pa že snemajo.

Babilon Berlin (Babylon Berlin), Epic Drama, HBO GO

Gre za eno najdražjih in najuspešnejših nemških serij, z dogajanjem postavljenim v divja dvajseta v Berlinu. Glavni junak je kölnski policijski inšpektor Rath, ki začne po premestitvi v Berlin razkrivati pornografsko združbo, ob tem pa se zaplete v široke zarote, povezane z vzponoma nacizma in komunizma, hkrati pa je soočen z mestom, kjer se nekateri potapljajo v brezup, drugi pa v razvrat. Med avtorji serije je Tom Tykwer, režiser uspešnic Teci, Lola, teci, Atlas oblakov in Parfum.

Prva sezona je na voljo v videoteki Epic Drama, v HBO GO pa tudi druga. Tja bo predvidoma kmalu prišla tudi tretja, ki so jo v Nemčiji predvajali letos spomladi.

ZDA: Imigranti in družbene spremembe

Kifeljc (Copper), Epic Drama

Prva BBC-jeva ameriška serija je postavljena v New York v čas ameriške državljanske vojne, kjer spremljamo policista (kifeljca) Corkyja, ki skuša v živahnem newyorškem slumu, polnem imigrantov iz vsega sveta, vzdrževati mir, razreševati zločine in iskati morilce. Fokus serije ni zgolj na zločinu, temveč na eksplozivnem družbenem okolju v času velikih družbenih sprememb.

Vse tri sezone Kifeljca so na voljo v videoteki Epic Drama.

Perry Mason, HBO GO

Odvetnik Perry Mason je eden najbolj slovitih predstavnikov kriminalk ameriške šole, ki je doživel že mnogo upodobitev na filmu in televiziji, a še nič podobnega letošnji surovi HBO-jevi seriji. Preiskava ugrabitve in umora dojenčka je postavljena v zelo živahen in pisan Los Angeles dvajsetih, zgodba prve sezone pa se odvija povsem na začetku njegove kariere, ko dela kot preiskovalec za ostarelega odvetnika.

Bojevnik (Warrior), HBO GO

Serija Bojevnik je nastala po osnutkih idej legendarnega Bruca Leeja in je postavljena na drugo stran zakona, med zločince. Glavni junak Ah je mojster borilnih veščin, ki prispe iz Kitajske v San Francisco, kjer se pridruži zločinski tolpi, da bi raziskal izginotje svoje sestre. Kmalu ugotovi, da sestra pravzaprav vodi konkurenčno tolpo, mir med njimi in mestno policijo pa je vse bolj krhek.

Anglija: Poirot

Poirot (Agatha Christie’s Poirot), Pickbox

Na Pickboxu lahko najdete večino kultne serije Poirot, v kateri slovitega detektiva upodobi britanski igralec David Suchet. Zgodbe so včasih morda predvidljive, a miselne uganke vseeno niso otroško lahke, zasedba pa skozi sezone ustvari krasne junake, ki bi jih človek kar povabil na čaj.

Umori po abecedi (The ABC Murders), Pickbox

V tej lanski adaptaciji John Malkovich igra ostarelega Poirota, ki se mora sprijazniti s tem, da so se časi spremenili. Tukaj ni v ospredju iskanje morilca, saj se zgodba začne z njim, pri umoru je bolj ključen njegov motiv, sicer pa nas serija povabi k ogledu družbenega ozadja, kjer je predvojni britanski nacionalizem metafora za Brexit.

Umor na Orient ekspresu (Murder on the Orient Express), HBO GO

Najbolj slovita Poirotova zgodba je seveda Umor na Orient ekspresu in nedavna priredba v režiji Kennetha Branagha, ki tudi odigra belgijskega detektiva, je vsekakor izpiljena in brkata. Žal letos očitno ne bomo videli napovedanega nadaljevanja Smrt na Nilu, a ponovni ogled tega filma je tudi doživetje.

Videoteka Epic Drama je na voljo vsem naročnikom televizijskih storitev Telekoma Slovenije s shemo Standard in Mega HD. HBO GO je na voljo naročnikom na programsko opcijo HBO, ki je v promocijskem obdobju na voljo brezplačno za 12 mesecev ob sklenitvi naročniške pogodbe za 24 mesecev. Več podrobnosti: www.telekom.si/akcija-12-mesecev-brezplacno). Akcija je na voljo naročnikom programske opcije Pickbox. Filmi iz videoteke DKino so na voljo tudi s koriščenjem VALÜ točk programa zvestobe Telekoma Slovenije. Za 200 VALÚ točk dobite 5 EUR dobroimetja, ki ga lahko izkoristite za izposojo filmov. Več: www.telekom.si/vsebine-iz-videoteke-dkino.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
28. oktober 2020
5429
5. november 2020
Moderne kriminalke s patino