Na HBO se vrača Deklina zgodba

Igor Harb in Tamara Harb 29. april 2021 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/handmaids-tale-tharb-apr21-hero.jpg

Deklina zgodba je s prvo sezono navdušila gledalce po vsem svetu, odzivi po drugi in tretji sezoni, s katerima so razširili zgodbo in svet istoimenske knjige Margaret Atwood pa so bili mešani. Po dveh letih premora se zdaj serija vrača s četrto sezono, saj je snemanje vmes prekinila pandemija.

Trije deli četrte sezone bodo na HBO GO na voljo 29. aprila, na HBO pa bo premiera 30. aprila. Četrta sezona ima deset delov.

Ker je od zadnjega dela tretje sezone minilo že precej časa, na hitro preletimo, kje je obtičala June in kaj se dogaja v fašističnem Gileadu.

June v Gileadu

Deklina zgodba je postavljena v distopično prihodnost, v katerem je svet doletela okoljska katastrofa, ki je prinesla splošno neplodnost, verski blazneži pa so prevzeli ZDA in ga preimenovali v Gilead. Ženskam so bile postopoma odvzete pravice, vsak visoki član vladajoče strukture pa je dobil svoje plodno dekle. Zgodba je predstavljena skozi oči ene takih dekel, sprva imenovane Offred, ker je »lastnina« poveljnika Freda Waterforda. Offred se je pred revolucijo in prevzemom oblasti fundamentalistov imenovala June, bila poročena z Lukom, imela hčerko Hannah in je delala v založbi.

Medtem ko plodne ženske poskušajo zanositi, večina neplodnih žensk dela kot služkinje in so jim nadeli ime Marta. Serena, žena poveljnika Waterforda, je na začetku aktivno sodelovala v gibanju, a je bila kasneje utišana, ko so bile ženske pravice dokončno in povsem potlačene. Serena si zelo želi otroka, a ker meni, da je mož neploden, Offred prisili, da poskuša zanositi še z njegovim šoferjem Nickom. Ko zanosi, jo Serena opozori, da ve kje se nahaja njena hčerka Hannah (ki ji je bila odvzeta in dana v rejo) in da bo ostala varna le, če bo varen tudi njen še nerojen otrok. Na koncu prve sezone se June upre kamenjanju ene od dekel, sledijo ji tudi druge, zato je aretirana.

Prva sezona je povsem navdušila, tako z zgodbo, igralsko zasedbo, kot tudi vizualno podobo, ki je stkana iz množice krasnih detajlov. Kostumografinja Ann Crabtree je v intervjuju za Vanity Fair na primer dejala, da je inspiracijo iskala tudi pri Hitlerjevi zgodnji propagandistki, avstrijski fotografinji in režiserki Leni Riefenstahl. Kljub krasni podobi pa je bila serija deležna kritik zaradi izdatnega nasilja, po mnenju mnogih prekomernega.

Beg, upor, žrtvovanje

V drugi sezoni je serija ostala brez literarne predloge, saj je Margaret Atwood napisala nadaljevanje zgodbe, Testamenti, šele nedavno, ko je serija že postala uspešnica. Tako so scenaristi z zgodbo zavili po svoje. June se še bolj zbliža z Nickom. Ta ji pomaga pobegniti, a jo ulovijo in vrnejo družini. Ena od dekel v Gileadu izvede bombni napad v katerem ubije in poškoduje vrsto visokih predstavnikov, med drugim je ranjen tudi poveljnik Waterford. Serena ugotovi, da resnično nima več nobenih pravic, ko ji za poskus branja odrežejo prst, mož jo pretepe zaradi dela, ki ga je v njegovem imenu opravljala, ko je bil v bolnici. To zbliža June in Sereno, a njuno razmerje ostane na trnih. Po vrnitvi iz bolnice poveljnik June presenetljivo dovoli srečanje s Hannah, nato pa mu rodi hčerko Nicole. Ob koncu sezone June pri pobegu v Kanado poskušajo pomagati Marte, ki so vzpostavile uporniško mrežo, a June se odloči, da bo ostala, saj želi rešiti še Hannah in otroka preda prijateljici, ki z njo prebegne v Kanado in jo preda Juninemu možu.

V tretji sezoni June poskuša videti Hannah in pri tem ji pomagata Marta in žena poveljnika Lawrenca pri katerem je sedaj nastanjena. Tudi v tretji sezoni June s svojimi odločitvami v težave spravi kopico ljudi, ki so ji pripravljeni pomagati. Marto ubijejo, že tako bolni poveljnikovi ženi pa se stanje poslabša. Medtem med zakoncema Waterford vre, Serena izda moža Kanadčanom v zameno za možnost obiska Nicole, a Fred v zapor spravi tudi njo. Žena poveljnika Lawrenca naredi samomor, ki ga June ne poskuša preprečiti, da ne bi ogrozila načrta reševanja otrok. Ob koncu sezone pa spozna, da se mora žrtvovati, če želi rešiti letalo polno otrok. Tretjo sezono tako zaključi ranjena, medtem ko otroci srečno prispejo v Kanado.

Zgodba serije je tudi zgodba upora. In čeprav se je občasno zdelo, da se June vrti v krogih, naj bi po prvih ocenah prihajajoča četrta sezona prinesla več razrešitev.Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
29. april 2021
5639
29. april 2021
Na HBO se vrača Deklina zgodba