Nadzornik: 5 komikov, mož iz ozadja in učitelj

Igor Harb in Tamara Harb 8. maj 2019 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/nadzornik-harb-maj19-hero.jpg

Ko se zbere sedem komikov, da se loti pogosto nesmiselnih, a zabavnih nalog, smeha ne manjka, prav tako ne zbadanja, goljufanja, pregovarjanja in nerganja. To je le kratek vpogled v britanski komični tekmovalni šov Nadzornik.

Naslovni nadzornik, ki ocenjuje uspešnost tekmovalcev in ima pri tem zadnjo besedo, je Greg Davies, ki ga poznamo iz serij in filmov kot sta Cuckoo in Angleška pita. Druga sezona bo na Viasat Explore premierno predvajana 17. maja, a najprej si poglejmo, kaj se v šovu sploh dogaja.

Nadzornik in komik iz ozadja

Greg Davies je sicer tisti, ki odloča, kako dobro so se odrezali tekmovalci, a mož, ki vleče vrvice v ozadju je Alex Horne, avtor izvorne ideje. Ta je najprej zaživela na slovitem festivalu Fringe v Edinburgu, v šovu pa Horne opravlja vlogo pomočnika. Njegove naloge obsegajo razlago pravil tekmovalcem, merjenje časa in pa seveda na koncu zabavno kritiziranje tekmovalcev skupaj z Daviesom.

Naloge in ohlapna pravila

Naloge so včasih bizarne, drugič neprijetne, tretjič kreativne, a vsekakor so veliko bolj zabavne, ko jih izvajajo (in sproti komentirajo) ljudje, ki se preživljajo s humorjem. Včasih se zdi, da bodo tudi malo ogabne (npr. tekmovanje v požiranju lubenice), a njihova izvedba nasmeje vsakogar in čeprav posamezne specifike naloge šokirajo gledalca (npr. risanje konja med ježo konja), to ni nič v primerjavi s tem, kako gajstno komiki sprejmejo ta izziv, kaj šele s tem, s kakim zanosom se ga lotijo izvajati. Večino časa so naloge individualne, včasih tudi v skupini, ampak vse do trenutka, ko v studiu pokažejo posnetek, tekmovalci ne vedo, kako so se odrezali oziroma kako je to uspelo njihovim nasprotnikom. Pogosto se kateremu med snemanjem zdi, da je odlično opravil, a se v studiu izkaže, da vrednost njegove rešitve s vsakim posnetkom nasprotnikov upada.

 

Končna ocena je stvar debate in argumentacije in tudi pravila niso zapisana v kamen. Tekmovalci za vsako nalogo sicer dobijo navodila, a to ne pomeni, da se pravil ne da kreativno kršiti. Na koncu pa vseeno odloča nadzornik. V prvi sezoni so tekmovalci na primer morali ugotoviti vsebino pit, ne da bi jih odprli, a če je to namesto njih storil nekdo drug, so lahko pokukali vanje. Skratka, tekmovalci morajo najti pravo mejo med drznostjo, iznajdljivostjo in spoštovanjem pravil.

Peterica na preizkušnji

V vsaki sezoni sodeluje pet komikov, ki s svojimi duhovitimi pripombami in kreativnimi poskusi izmikanja pravilom popestrijo naloge. K humorju pogosto pripomore tudi osebno poznanstvo (in zamere) med tekmovalci in nadzornikom. V drugi sezoni nas bodo tako med reševanjem mačka, metanjem krompirja in nastopom pred županom zabavali Jon Richardson, Richard Osman, Joe Wilkinson, Katherine Ryan in Doc Brown. Skozi celotno sezono bomo tekmovalce že dodobra spoznali in zagotovo se nam bo kakšen še posebej priljubil. Če se bo tudi nadzorniku, pa se bomo lahko prepričali že 17. maja.

Prvo sezono Nadzornika si lahko ogledate na programu Viasat Explore. Če uporabljate NEO, samo pritisnite gumb z mikrofonom in recite: »Nadzornik«.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
8. maj 2019
4613
8. maj 2019
Nadzornik: 5 komikov, mož iz ozadja in učitelj