Nagrajenci zlatih globusov v videotekah

/PublishingImages/golden-globe-hero.jpg

Podelitev prvih velikih filmskih nagrad leta, zlatih globusov, je za nami. Zaznamovala jo je jasna podpora boju zoper spolno nadlegovanje in zlorabe, ki jo je označevala tako črna toaleta igralk kot tudi vsebina številnih govorov, od uvodnega nagovora voditelja, komika Setha Meyersa, naprej.

Največ nagrad sta odnesla film Trije plakati pred mestom, ki si ga bo februarja mogoče ogledati tudi pri nas v kinu, in serija Majhne laži, ki je na voljo v videoteki HBO Go. Oba sta pobrala po štiri. Mi pa smo pobrskali po videotekah in pogledali katere nagrajence in nominirance si lahko ogledate kar na domačem kavču.

Najboljša filma: Trije plakati pred mestom in Lady Bird

V kategoriji dram je slavil film režiserja Martina McDonagha Trije plakati pred mestom, zgodba o materi, ki išče pravico za umorjeno hčer, saj se policijska preiskava že mesece ni premaknila iz mrtve točke. Film bo kmalu na ogled v kinu, v videoteki DKino pa a si lahko ogledate režiserjev prejšnji film Sedem psihopatov in shih tzu (Seven Psychopaths), ki sicer vsebuje njegov značilen črni humor, a je nekoliko šibkejši kot v letošnjem zmagovalcu ali pa v slovitem prvencu Morilca na kolektivca (In Bruges).


 

Poleg nagrade za najboljši film so globuse prejeli še Frances McDormand za glavno žensko vlogo, Sam Rockwell za stransko moško vlogo in pa Martin McDonagh za scenarij. Odlično Francis McDormand si lahko sicer ogledate v miniseriji Olive Kitteridge, kjer igra upokojeno učiteljico; tudi za to vlogo je prejela nominacijo za globus. Sama Rockwella pa si lahko ogledate v že omenjenem prejšnjem režiserjevem filmu, ali pa v nekoliko drugačni vlogi v odličnem filmu o odraščanju Že dolgo nazaj(The Way Way Back).

Sedem psihopatov in shih tzu in Že dolgo nazaj sta na voljo v videoteki DKino. Olive Kitteridge je na voljo v HBO GO.

Eden od favoritov, ki so nato ostali praznih rok, je bil tudi film Christopherja Nolana Dunkirk o uspešni britanski reševalni misiji, v kateri so Britanci leta 1940 iz Francije evakuirali več kot 330.000 vojakov.

Dunkirk je že na voljo v DKino.

V kategoriji komedij in muzikalov je slavil film režiserke Grete Gerwig, Lady Bird, ki bo prav tako februarja v kinu. Gre za njen celovečerni prvenec o odraščanju srednješolke v Sacramentu, ki je izredno priljubljen med občinstvom in kritiki in temelji na izkušnjah režiserke in scenaristke. Njen doslej največji uspeh je film Frances Ha, v katerem Greta Gerwig igra glavno vlogo in je zanj skupaj z režiserjem filma Noahom Baumbachom napisala tudi scenarij. Trenutno ga sicer ni v videotekah, a ogled zelo priporočam.


 

Globus je prejela tudi glavna igralka Saoirse Ronan, ki je bila pred dvema letoma že nominirana za oskarja za vlogo v filmu Brooklyn, zgodbo o irski imigrantki, ki se preseli v ZDA in tam zaljubi.

Brooklyn je na voljo v DKinu.

V tej kategoriji je bil nominiran tudi film Zbeži! (Get Out ), grozljivka, ki na inovativen način izpostavi pereča družbena vprašanja in je že na voljo v DKinu.

Najboljši režiser: Guillermo del Toro

Kategorija za najboljšega režiserja je sprožila največ kritik, saj, kot je med podelitvijo opozorila Natalie Portman, med njimi ni bilo nobene ženske. Čeprav je na primer film Lady Bird prejel globus za najboljši film in glavno žensko vlogo ter bil nominiran za scenarij, režiserka ni prejela nominacije.

Globus je dobil Guillermo del Toro za Obliko vode (The Shape of Water), ki je navdušil na Liffu, vendar pa še ni znano, kdaj pride na redni spored. V videotekah si lahko ogledate režiserjev prejšnji film, gotsko romanco Škrlatni vrh (Crimson Peak), ki prav tako navduši s prepoznavno vizualno podobo in srhljivimi elementi.


 

Škrlatni vrh je na voljo v DKinu.

Najboljši TV seriji: Deklina zgodba in Majhne laži

V kategoriji dramskih TV serij je slavila Deklina zgodba (The Handmaid's Tale), posneta po romanu Margaret Atwood, ki nam predstavi svet po okoljski katastrofi. Naslovne dekle so tiste redke ženske, ki še vedno lahko rojevajo in so s tem namenom nastanjene pri visokih predstavnikih fundamentalistične vlade. Nagrado je za glavno vlogo prejela tudi Elizabeth Moss, ki je blestela že v Oglaševalcih in pa v seriji Skrivnost jezera (Top of the Lake ).


 

Deklina zgodba in Oglaševalci so na voljo v HBO Go, Skrivnost jezera, ki je bila prav tako nominirana za globuse, a v drugi kategoriji, pa v Pickboxu.

Med mini serijami oziroma TV filmi je slavila serija Majhne laži (Big Litlle Lies) postavljena v ameriško obmorsko mesto Monterey, kjer pod navideznim mirom brbota kopica problemov in zlorab, ki pripeljejo do trupla. Nagrado je za glavno vlogo prejela tudi Nicole Kidman, ki je lani ponovno blestela, poleg te serije namreč nastopa še v Skrivnosti jezera, kritiško hvaljenem filmu Ubijanje svetega jelena in novem filmu Sofie Coppole Preslepljene (The Beguiled). Nagradi za igro sta prejela tudi Alexander Skarsgård in Laura Dern, ki smo jo lani lahko tudi videli v seriji Twin Peaks, trenutno pa ima v kinu kar dva filma, Vojno zvezd in Krčenje.


 

Serija Majhne laži je na voljo v HBO Go.

Drugi nominiranci v videotekah

Povsem brez nagrad je letos ostala serije Igra prestolov, ki je sicer imela le eno nominacijo. Med igralskimi nominiranci so se znašli tudi Kyle MacLachlan za serijo Twin Peaks, ki se je lani po dolgi odsotnosti vrnila na TV, Jude Law za opevano serijo Mladi papež in Maggie Gyllenhaal za serijo Zgodbe Times Squara; njen soigralec v seriji James Franco pa je odnesel globus za vlogo v filmu The Disaster Artist.

Zgodbe Times Squara, Mladi papež in Twin Peaks so na voljo na HBO Go.

Vse nagrajence zlatih globusov si oglejte tukaj, spodaj pa uvodni govor voditelja letošnje prireditve.


 

Za več o novih filmih v kinu, videotekah na zahtevo in na televiziji obiščite spletno stran Gledal_A bom .

​​

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
10. januar 2018
3812
10. januar 2018
Nagrajenci zlatih globusov v videotekah