Najbolj gledan film vseh časov Maščevalci: Zaključek na HBOju

Igor Harb in Tamara Harb 21. december 2019 Čas branja članka: 6 min
/PublishingImages/mascevalci-hbo-harb-dec19-hero.jpg

Tudi, če se strinjate z režiserjem Martinom Scorsesejem, da ogled Marvelovih filmov ne daje umetniškega vtisa, temveč oponaša vožnjo v zabaviščnem parku, ostaja neizogibno dejstvo, da so studio Marvel, njihovo filmsko vesolje, in 23 filmov najbolj zaznamovali zadnje desetletje. In ker se bližamo koncu, poglejmo, kako smo prišli do zaključka te superjunaške saga s filmom Maščevalci: Zaključek.

Film Maščevalci: Zaključek je na voljo v HBO OD in HBO Go.

Od Iron Mana do Maščevalcev

Leta 2008 je studio Marvel predstavil svoj prvi film Iron Man, v vlogi mogotca Tonyja Starka in naslovnega junaka pa je s pravo mero simpatičnosti in zajedljivega humorja navdušil Robert Downey Jr. A preden so Marvelovi filmi dokončno dobili prostor med širšim občinstvom so minila še 4 leta.

S prvimi Maščevalci so na platnu uspešno združili priljubljene superjunake iz samostojnih filmov, obisk kina pa je s tem postal bolj podoben spremljanju nadaljevanke. Prve Maščevalce je režiral ljubljenec geekovskega občinstva Joss Whedon, ki je širšemu občinstvu približal že marsikatero ZF temo, navdušil pa s serijami Hiša lutk, Buffy, ubijalka vampirjev in filmom Serenity.

Skozi naslednjih sedem let smo tako dobili po dva do tri filme na leto, ki so povezovali zgodbe, združevali junake in peljali v različne smeri, ves čas pa se je v ozadju vzpostavljal vesoljski zlobnež Thanos.

Kje smo ostali

V filmu Maščevalci: Brezmejna vojna sta režiserja Anthony in Joe Russo združila največje število superjunakov na platnu, a nekako vsakemu od njih uspela nameniti veliki trenutek, akcijsko sceno ali drobec humorja. Da bi se uprli Thanosu, ki želi uničiti polovico življenja v vesolju, morajo vsi združiti moči. Nasproti mu stoji ves Marvelov nabor junakov, od Črnega panterja, Varuhov galaksije, Stotnika Amerike, Črne vdove do Hulka. Manjka le še Stotnica Marvel, ki je z lastnim filmom zapolnila luknjo med obema filmoma Maščevalci.

Zaključek

Stripovski junaki so postali izredno priljubljeni, film Maščevalci: Zaključek pa je z največjim prihodkom od prodanih vstopnic postal celo najuspešnejši film vseh časov in iz vrha izrinil Avatarja. Marvelovi filmi se morda ne morejo kosati z umetniškimi in pripovednimi presežki desetletja, a pristop povezovanja filmov in prepletanja junakov je spremenili filmsko industrijo in zaznamoval obdobje, gledalcem pa med drugim ponudil največjo akcijsko sceno vseh časov in Črnega panterja, prvi film s superjunaki, ki je bil nominiran za oskarja za najboljši film in v žanr končno vnesel tudi raznolikost. Vsa ta leta so Marvelovi filmi tudi poskrbeli, da so dvorane ostale polne tudi po napisih, saj so nam vsakič ponudili še kakšen bonbonček med in po napisih. Stalnica filmov pa je bil tudi »oče« številnih Marvelovih stripovskih junakov Stan Lee, ki se je pojavil v pogosto komičnih scenah vsakega izmed filmov, tudi po lanski smrti.

Počitnice in prazniki so pred vrati, zato priporočamo udoben kavč in Maščevalce: Zaključek, film poln akcije, pa tudi humorja in srčnosti, ki vsem priljubljenim Marvelovim junakom prinese zaslužen konec in dvema največjima tudi primerno slovo. Prihodnje leto se začenja nova doba za Marvelove filme, ko bomo spoznali vesoljske bojevnike The Eternals, še pred tem pa bo Marvel spomladi popravil eno največjih »krivic« njihovih filmov ter oboževalcem končno ponudil film o najbolj priljubljeni junakinji, Črni vdovi. In čeprav je gledanje serij ali filmov na mobitelu priljubljeno, tega morda raje poglejte na velikem zaslonu.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
21. december 2019
4968
21. december 2019
Najbolj gledan film vseh časov Maščevalci: Zaključek na HBOju