Najboljše serije 2019: superjunaki, katastrofa in črn humor

Tehnik 21. december 2019 Čas branja članka: 10 min
/PublishingImages/top-serije2019-harb-dec19-hero.jpg

Čeprav je 2019 zaznamoval zaključek epske serije Igra prestolov, ta nikakor ni serija leta. Moji favoritki sta Černobil in Varuhi, med komičnimi Fleabag, v Sloveniji pa zagotovo najbolj pričakujemo Jezero, ki temelji na istoimenski knjižni uspešnici Tadeja Goloba. Po prvih dveh delih, ki sta bila na ogled na Liffu, so pričakovanja še večja. Več o Jezeru pa konec meseca, ko pride na spored.

Bliža se torej konec leta in za nami je že podelitev nagrad emmy, prvi teden januarja sledijo še zlati globusi, mi pa si poglejmo, katere serije so zaznamovale leto.

Za pehar smeha

V dvoje

Letos se poslavlja odlična domača serija V dvoje, ki vpogled v življenje mladih začini s kopico bizarnih dogodkov in črnega humorja. Iz entuziastične serije z nizkim proračunom je V dvoje zrasla v odlično, produkcijsko dovršeno serijo. Upamo, da nam njen avtor Luka Marčetič, ki je v prostem času tudi režiser najbolj gledanega slovenskega filma Pr’Hostar, že pripravlja kaj novega. Prvi deli vseh treh sezon so na voljo brezplačno na Youtubu, prvi del tretje sezone pa najdete spodaj.

Vse tri sezone serije V dvoje so na voljo v videoteki Voyo.

Fleabag

Z drugo sezono se je poslovila tudi serija Fleabag, ki je na podelitvi nagrad emmy slavila med komičnimi serijami. Fleabag temelji na gledališki igri avtorice Phoebe Waller-Bridge, ki odigra tudi glavno vlogo. Morda vam je ime znano, saj je Phoebe Waller-Bridge namreč tudi avtorica izredno uspešne serije Ubij Eve in soscenaristka prihajajočega Bonda, Ni čas za smrt. A serija Fleabag je precej manj akcijska, v središču je namreč mlada ženska, ki se spopada z življenjem v Londonu in tragedijo, ki jo je pred kratkim doživela. Če obožujete črn humor in neverjetne preobrate, je ogled te serije obvezen.

Dve sezoni serije Fleabag sta na voljo v videoteki Amazon Prime.

Barry

Nič manj črno obarvana ni odlična HBOjeva serija Barry o poklicnem morilcu, ki najde svoj sanjski poklic. Postati želi namreč igralec, a kaj ko ga preteklost vedno ulovi, ne glede na to, kako vztrajno se ji izmika. V glavni vlogi je odličen Bill Hader, ki je tudi avtor serije, a čeprav je on primarno komik, Barry navduši tudi po akcijski plati.

Dve sezoni serije Barry sta na voljo v HBO OD in HBO Go. Naslednje leto bo na sporedu tretja sezona.

Dobri kraj (The Good Place)

Z zadnjo, četrto sezono se bo v 2020 zaključila tudi serija Dobri kraj. V središču je Eleanor, ki se po smrti znajde v t.i. dobrem kraju, a zgolj zaradi tehnične pomote. Naša Eleanor je v življenju namreč naredila precej več slabih in sebičnih stvari kot dobrih, a ker noče v »slab kraj«, se prične truditi postati boljši človek. Zgodbo so skozi štiri sezone uspešno že večkrat obrnili povsem na glavo, v glavni vlogi Eleanor pa blesti Kristen Bell, najbolj znana po vlogi Veronice Mars (sicer pa tudi izvirni glas Anne iz Ledenega kraljestva).

Dobri kraj bo ponovno kmalu na sporedu na programu Fox Life.

Seriji Fleabag in Barry sta nominirani za zlate globuse.

Ščepec resnosti

Černobil (Chernobyl)

Po končani Igri prestolov se je TV mreža HBO zelo potrudila, da ne bi izgubila tistih gledalcev, ki so se naročili samo zaradi zmajev in ledenih zombijev. Tako smo letos dobili kopico odličnih serij, med njimi pa je najbolj presenetil Černobil. In da, govora je o jedrski katastrofi iz leta 1986 s fokusom na ljudeh, ki so nesrečo preiskovali. Serija je navdušila tako gledalce kot kritike, v glavni vlogi pa je blestel Jared Harris, ki zadnja leta odlično izbira vloge (Oglaševalci, Teror, The Crown, The Expanse).

Černobil je na voljo v HBO OD in HBO Go.

Varuhi (Watchmen)

Pravkar se je zaključila prva (in kot zaenkrat kaže morda tudi edina) sezona serije Varuhi, ki jo je navdihnil istoimenski kultni risoroman Alana Moora in Dava Gibbonsa. Dogajanje izvirnih Varuhov je postavljeno v alternativna osemdeseta, kjer so superjunaki del vsakdana, svet pa tik pred jedrsko vojno. Serija nadaljuje zgodbo v sedanjosti, kjer je leto 2019 še bolj drugačno od našega vsakdana. Glavna junakinja je Angela Abar, policistka pod krinko, znana kot Sestra noč, ki preiskuje nevarno rasistično skupino, ko se svet nenadoma obrne na glavo. Serija nadgradi stripovski izvirnik tako z nadaljevanjem zgodbe nekaterih glavnih junakov, kot tudi po tematski in politični plati, s čimer predstavlja enega največjih presežkov pripovedništva v tem letu.

Na Tehniku si lahko preberete intervju z igralcema, ki sta upodobila zamaskiranega detektiva Povečevalo (Tim Blake Nelson) in agentko FBIja Laurie Blake (Jean Smart).

Celotna sezona serije Varuhi je na voljo v HBO OD in HBO Go, zadnji del je na voljo tudi z ogledom nazaj v NEO.

The Morning Show

Leto je zaznamovala tudi predstavitev naročniške videoteke Apple+, ena njenih paradnih serij pa je The Morning Show, o jutranji TV oddaji, kjer je voditelj nenadoma odpuščen zaradi spolnega nadlegovanja sodelavk, voditeljica pa se mora znajti sama. V glavnih vlogah so Jennifer Aniston, Reese Witherspoon (obe sta tudi producentki serije) in Steve Carrell. Reese Witherspoon se bo tako za globuse borila kar na dveh frontah, saj sta nominirani kar dve njeni seriji; poleg že omenjene še HBOjeva Majhne laži.

The Morning Show je na voljo v videoteki Apple+, vse o tej naročniški videoteki si lahko preberete na Tehniku.

Serije The Morning Show, Černobil in Majhne laži so nominirane za zlate globuse.

Terror: Zloglasni (The Terror: Infamy)

V času druge svetovne vojne so v ZDA Američane japonskega rodu zaprli v internacijska taborišča. Serija Terror: Zloglasni izpostavlja to zamolčano, a pomembno temo in jo zavije v srhljivo zgodbo o japonskih duhovih maščevanja. V seriji nastopa tudi George Takei (Sulu iz Zvezdnih stez), ki je del otroštva preživel v enem od takih taborišč. Za ljubitelje zgodovinskih serij s pridihom groze.

AMCjeva serija Terror: Zloglasni trenutno ni na sporedu.

Evforija (Euphoria)

Ena najbolj kontroverznih serij leta nas popelje v svet mladih, seksa in drog. V glavni vlogi zablesti Zendaya, nekdanja Disneyeva zvezdnica, ki smo jo letos lahko videli tudi v filmu Spider-Man: Daleč od doma. Več smo o seriji pisali že poleti. Priporočen ogled tudi za vse starše.

Če vas zanima kateri filmi so zaznamovali leto 2019, si oglejte članek Najboljši filmi leta 2019 v kinu in videotekah Telekoma Slovenije.

Foto: HBO


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
21. december 2019
4969
21. december 2019
Najboljše serije 2019: superjunaki, katastrofa in črn humor