Najboljši filmi leta 2019 v kinu in videotekah Telekoma Slovenije

Igor Harb in Tamara Harb 13. december 2019 Čas branja članka: 6 min
/PublishingImages/top-filmi2019-harb-19-hero.jpg

Morilski klovni, košarkar, ledena princesa, govoreči lev in ostareli igralec ter nešteto superjunakov. Vse to je bilo nekoč … v kinu. Katere so največje filmske uspešnice leta 2019 in kje si jih lahko ogledate.

Čeprav v kino pridejo v povprečju vsaj trije filmi na teden, je letos peščica uspešnic tako izstopala, da so o njih vsi govorili. Mnoge debate se sicer še niso polegle, a oglejmo si, kateri filmi so najbolj zaznamovali 2019, družbene teme, ki so jih odprli, in kaj si še velja ogledati v tej maniri.

Maščevalci: Zaključek in kaj je film?

Izstopa po: Najuspešnejši film vseh časov na svetu.

Desetletje po Avatarju je padel rekord, saj so Maščevalci: Zaključek postali film z največjim prihodkom od prodanih vstopnic. Uspeh filma je predvsem posledica kulminacije 21 predhodnih filmov t.i. Marvelovega filmskega vesolja, ki je povezovalo junake posameznih filmov in jih z lansko Brezmejno vojno združilo v boju proti kataklizmičnemu dogodku. Razplet končnega filma je bil nepričakovan in dinamičen, ključnim junakom, kot sta Stotnik Amerika in Iron Man, pa je prinesel Zaključek z veliko začetnico.

Čeprav so oboževalci Marvelovih filmov iz kina odšli zadovoljni (in ob tem številu prodanih vstopnic mnogi med njimi več kot enkrat), pa film vseeno ni navdušil vsakogar. Glavne kritike so letele na koncept filma, saj od gledalca zahteva, da je vsaj približno seznanjen z dogodki prejšnjih filmov in teh ni malo. Podobno kritiko bi sicer lahko namenili tudi filmom z bogato simboliko, ki jo lahko razumemo, če imamo dovolj podlage iz literature (filma, religije, filozofije …), enako pa velja tudi za filme z referencami na zgodovinske dogodke, kot bomo videli kasneje.

Maščevalci: Zaključek prihaja konec tedna v spletno videoteko HBO GO., kjer najdemo tudi Stotnico Marvel. Drugi filmi iz Marvelovega filmskega vesolja so pogosto na TV sporedu.

Levji kralj in prepričljivost živali … ter nostalgije

Izstopa po: Najbolj gledan film letos v Sloveniji.

Izvirni Levji kralj iz leta 1994 je ena najuspešnejših risank vseh časov, ki se je trdno zapisala v zavest mnogih generacij. Številni med njimi imajo zdaj svoje otroke in so jih navdušeni peljali gledati letošnjo predelavo, v kateri sodobne animacijske tehnike oživijo prave živali. Zgodba je skorajda identična, doživetje filma pa je zaradi nove vizualne podobe precej drugačno.

Levji kralj se bo z zgodbo o pogumu, izgubi in premagovanju ovir zapisal tudi nadaljnjim generacijam, ni pa povsem jasna prihodnost te vrste animacije pravih živali. Čeprav je bil film velika uspešnica, pa ne doseže izvirnika, ker obraza leva preprosto ni mogoče animirati tako, da bi bil prepričljivo podoben živali in hkrati prikazoval močna čustva. Pri klasični animaciji živali postanejo bolj podobne ljudem tako, da jim animatorji narišejo velike oči, ustnice in podobno,v tej realistični animaciji, kjer so živali videti kot v naravi, pa tega ni. Pri podobno prirejeni Knjigi o džungli je tak pristop še nekako deloval, ker so se živali vseeno pojavljale ob živem fantu, v Levjem kralju se nekoliko izgubi, še večji problem pa je predelava Dame in potepuha, ki je studio Disney na koncu sploh ni dal v kino, temveč je na voljo zgolj v njihovi spletni videoteki Disney+. Vsekakor gre za zrelo animacijsko tehnologijo, na filmskih avtorjih pa je, da jo uporabijo tudi za kaj bolj zanimivega kot predelave klasik.

Klasika Levji kralj je na voljo v videoteki HBO GO v sinhronizirani in izvirni različici, letošnji film pa bo kmalu na voljo v videoteki DKino. HBO GO ima v kategoriji »Disney« še cel kup drugih animiranih klasik in njihovih igranih predelav, vključno z Alico v Čudežni deželi in letošnjim Slončkom Dumbom.

Joker in mentalno zdravje

Izstopa po: Najbolj gledani ZF/stripovski film pri nas.

Maščevalci so morda res najbolj gledan film leta na svetu, a pri nas je več gledalcev pritegnila zgodba o mentalno nestabilnemu klovnu, ki ga družbeni sistem pritisne do točke zloma, ta pa povzroči revolucijo. Joker je medijsko pozornost in kritike na račun nasilja pritegnil že pred premiero, po zmagi na prestižnem beneškem festivalu pa je svet in splet zajela prava jokermania, debate o tem, ali gre za umetniško delo, poveličevanje zločina ali opravičevanje nasilja pa se še kar niso polegle. In prav dejstvo, da film vzpodbudi tako različne in močne vtise, pomeni, da gre za pomembno delo, najbrž tisto, ki je najbolj zaznamovalo leto 2019. Še več, Joker je tudi prvi stripovski film, ki ima resne možnosti za velike filmske nagrade, predvsem s Joaquinom Phoenixom za glavno vlogo, ni pa povsem izključen tudi oskar za najboljši film leta.

Joker je še zmeraj na kino sporedu, a bo najbrž še pred koncem leta na voljo na DVD in v DKinu. Zadnja večja iteracija junaka je bila v podobi Jareda Leta v Odredu odpisanih, še bolj impresiven pa je bil Heath Ledger v Vitezu teme, ki si je za vlogo prislužil oskarja. Oba filma sta na voljo v videoteki DKino.

Bilo je nekoč … v Hollywoodu in kdo je bil Charles Manson

Izstopa po: Najuspešnejši film, ki ni nadaljevanje ali predelava.

Quentin Tarantino je s poklonom Hollywoodu svojega otroštva posnel svoj najbolj osebni in čustven film, ki svoj akcijski pečat skriva vse do konca. Zgodba se osredotoča na starajočega se igralca v podobi Leonarda DiCapria in njegovega kaskaderja/šoferja/prijatelja, ki ga igra Brad Pitt ter njuno iskanje dela, zabave in najbrž smisla življenja. V njun vsakdan se vplete še zloglasni kult Družina, ki ga je vodil Charles Manson, in zgodba se zaključi na usodno noč 9. avgusta 1969, ko …

Kot omenjeno film ni nadaljevanje ali predelava prejšnjega filma ali knjige, a vsaj bežno poznavanje teh dogodkov je ključno za razumevanje filma, gradnjo suspenza in mojstrstvo zaključka. Kot se je izkazalo, so mnogi šele po ogledu prvič slišali za to, a jih, zanimivo, film ni nič manj navdušil. Vseeno priporočamo, da pred ogledom tega filma kaj preberete o Charlesu Mansonu in dejanjih njegovega kulta. Zabavna navezava: Mansona v filmu igra Damon Herriman, ki je isti lik upodobil tudi v odlični seriji Mindhunter o Fbijevih lovcih na serijske morilce.

Bilo je nekoč … v Hollywoodu prihaja do konca leta na DVD oziroma v videoteko DKino , v HBO GO pa si že zdaj lahko ogledate nekatere največje uspešnice režiserja Quentina Tarantina: Šund, Ubila bom Billa 1 in 2, Jackie Brown, Štiri sobe in Mesto greha, kjer je za protiuslugo režiral eno nepozabno sceno (halucinacijsko vožnjo s truplom), Django brez okov pa je medtem na voljo v videoteki DKino.

Ledeno kraljestvo in kult Elze

Izstopa po: Ker je nadaljevanje Ledenega kraljestva.

Ledeno kraljestvo je en najbolj priljubljenih filmov desetletja in tudi eden najbolj vplivnih, tako da uspeh njegovega nadaljevanja nikoli ni bil pod vprašajem, vseeno je presenetilo, ko je film v prvem tednu predvajanja skorajda izenačil obisk celotnega 12-dnevnega festivala LIFFe.

Čeprav so Maščevalci prodali več kino vstopnic, pa ni dvoma, da so starši za svoje otroke nakupili v višji protivrednosti igrač, oblačil, mask, modnih dodatkov in celo parfumov z motivi Elze, Ane in Olafa. Film je navdušil s krasno animacijo, samosvojimi junaki in odlično glasbo, a pravi pečat na filmu tega desetletja je pustil končni zasuk zgodbe, ko se izkaže, da prava ljubezen – tista, ki rešuje princeske pred uroki – ni v domeni snubcev, temveč sester. Nadaljevanje nadgradi zgodbo z novo pustolovščino in široko paleto odličnih novih pesmi, ki si jih bodo starši nevede prepevali še več let.

Prvi del Ledenega kraljestva je na voljo v videoteki HBO GO, skupaj z obema kratkima filmoma Olafova prihoda in Vročica Ledenega kraljestva, tam pa najdemo tudi tematsko sorodno igrano pravljico Zlohotnica z Angelino Jolie v glavni vlogi.

Oskarjevci

Največja kino uspešnica lanskega leta je dober del gledalcev pritegnila letos, tudi na račun številnih oskarjev. Gre seveda za Bohemian Rhapsody, biografsko zgodbo pevca skupine Queen Freddyja Mercuryja, ki si jo lahko zdaj ogledate v videoteki HBO GO. Tam najdete tudi glavnega zmagovalca oskarjev, komično dramo Zelena knjiga in velikega zmagovalca letošnjih Evropskih filmskih nagrad, zgodovinsko komično dramo Najljubša.

Če uporabljate NEO, samo pritisnite gumb z mikrofonom in izgovorite ime filma, ki ga želite gledati.

Najbolj gledani filmi v Sloveniji 2019

Seznam smo pripravili v začetku decembra, tako da lahko pred koncem leta še pride do sprememb (predvsem pri Ledenem kraljestvu).

1. Levji kralj … 130 tisoč

2. Joker … 96 tisoč

3. Maščevalci: Zaključek. … 82 tisoč

4. Kako izuriti svojega zmaja 3 … 79 tisoč

5. Ledeno kraljestvo 2 … 64 tisoč

6. Skrivno življenje hišnih ljubljenčkov 2 … 59 tisoč

7. Košarkar naj bo 2 ….. 57 tisoč

8. Hitri in drzni: Hobbs in Shaw … 54 tisoč

9. Bilo je nekoč … v Hollywoodu 49 tisoč

Najbolj gledani filmi na svetu 2019

Seznam smo pripravili v začetku decembra, tako da lahko pred koncem leta še pride do sprememb (predvsem pri Ledenem kraljestvu).

1. Maščevalci: Zaključek

2. Levji kralj

3. Spider-Man: Daleč od doma

4. Stotnica Marvel

5. Svet igrač 4

6. Joker

7. Aladin

8. Ledeno kraljestvo II

9. Hitri in drzni: Hobbs in Shaw

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
13. december 2019
4954
13. december 2019
Najboljši filmi leta 2019 v kinu in videotekah Telekoma Slovenije