Napovednik tedna: Varuhi

Igor Harb in Tamara Harb 16. maj 2019 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/watchmen-harb-maj19-hero.jpg

Varuhi je naslov najbolj proslavljenega stripa oziroma risoromana vseh časov; še več, revija Time ga je uvrstila med najboljše romane 20. stoletja. Pred desetimi leti smo dobili izpiljeno in zelo natančno poustvarjeno filmsko različico v režiji Zacka Snyderja, ki še danes velja za enega boljših po stripu posnetih filmov. Zdaj pa smo dobili napovednik za novo serijo, ki jeseni prihaja na HBO in vse kaže, da bo to povsem drugačna zver.


 

Najprej nekaj ozadja. Zgodba Varuhov se odvija v svetu, ki je zelo podoben našemu, ampak ne čisto povsem. Ključni razkorak se začne v dvajsetih letih 20. stoletja, ko v ZDA maskirani junaki pomagajo pri lovu na zločince in za nekaj časa postanejo družbeno sprejeti ter se celo bojujejo v vojnah. Povečini so to nekoliko močnejši in bolj spretni posamezniki s pravim moralnim kompasom, čeprav so nekateri med njimi tudi pokvarjeni. Ključna sprememba se zgodi v petdesetih, ko znanstvenik med jedrskim poskusom dobi nadnaravne moči in postane najmočnejše bitje na planetu ter celo pomaga ZDA zmagati vietnamsko vojno. To vseeno ne ustavi hladne vojne in le pospeši jedrsko bitko, tako da v osemdesetih, ko se odvije večina zgodbe, svetu grozi uničenje.

Kolikor je mogoče razbrati iz te dobre minute napovednika za serijo, se zgodba odvija po zaključku dogodkov v stripu in filmu. Lik Adriana Veidta oz. Ozymandiasa igra 71-letni Jeremy Irons, medtem ko ga je v filmu upodobil takrat 31-letni Matthew Goode. V ospredju večine napovednika je skupina posameznikov z maskami, ki spominjajo na Rorschacha, tako da lahko sklepamo, da je njihov vzornik in da skušajo nadaljevati njegovo delo. Po napovedniku sodeč ima glavno vlogo Don Johnson, vendar ni niti najmanj jasno, kakšen lik naj bi pravzaprav bil, politik ali gangster? Morda celo oboje.

Še napovednik za film iz 2009.

Ta skupek kratkih insertov vsekakor ne pove prav veliko o zgodbi ali junakih, je pa videti izjemno kul in medtem ko junaki impozantno oponašajo tiktakanje ure, tudi mi odštevamo čas do prihoda serije. Ta je zaenkrat napovedana za jesen na HBO.

Avtor serije Damon Lindelof je med drugim ustvarjal seriji Skrivnostni otok in Ostali, ki je v celoti na voljo v HBO Go in HBO OD. Če uporabljate NEO, samo pritisnite gumb z mikrofonom in recite: »Ostali«.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
16. maj 2019
4631
16. maj 2019
Napovednik tedna: Varuhi