Ne bom več luzerka in Ljubljana na filmu

Igor Harb in Tamara Harb 22. marec 2019 Čas branja članka: 6 min
/PublishingImages/ne-luzerka-harb-mar19-hero.jpg

Nov slovenski film Ne bom več luzerka nas popelje v življenje skoraj tridesetletne Špele, ki kljub temu, da ji ne gre vse po načrtih, vztraja v Ljubljani, tudi, ko je večina njenih prijateljev odšla v tujino.

Vendar pa to ni film o propadu, obupu in zlomljenih junakih na domači zemlji, kar nenazadnje jasno sporoči že naslov. Ne bom več luzerka je dokument trenutnega časa, generacije milenijcev, ki se spopada s specifičnimi težavami. V filmu ne manjka humorja in odličnih dialogov, navdušijo pa tudi igralci: Eva Jesenovec v vlogi Špele, Saša Pavček, Špela Rozin in Branko Završan kot njeni družinski člani in Živa Selan kot Špelina prijateljica. Ne bom več luzerka v režiji Urše Menart je trenutno v kinu.


 

Dobili pa nismo le nove junakinje, ampak tudi povsem drugačno Ljubljano, neolepšano, realistično in sodobno. Glavno mesto je odigralo pomembno vlogo v marsikaterem slovenskem filmu, zato vam v ogled predlagamo še tri, da prestolnico spoznate skozi različna obdobja in iz različnih zornih kotov.

Vesna (1953)

Če se želite podati daleč v preteklost, v čas, ko je ob Letališki cesti, kjer se danes bohoti nakupovalni center BTC, bilo še dejansko letališče, si oglejte film Vesna. Zgodba predstavi tri mladeniče, ki poskušajo dobiti teste za maturo iz matematike, in ugotovijo, da bi to lahko dosegli, če eden od njih osvoji profesorjevo hči. Sledi komedija zmešnjav in zgodba o odraščanju. Lahkotna romantična komedija Františka Čapa je eden najbolj priljubljenih slovenskih filmov.

Film Vesna je na voljo v videoteki Voyo.

Vaje v objemu (2012)

Film Metoda Pevca predstavi dva para, ki se jima z vpisom na tečaj tanga življenje zamaje pod nogami. Zgodba se odvija v lepi, urejeni, romantični Ljubljani v jesenskem in božičnem času. V glavnih vlogah Uroš Fürst, Pia Zemljič, Primož Pirnat in Jana Zupančič.


 

Film Vaje v objemu je na voljo v videoteki Voyo.

Šiška Deluxe (2015)

V središču filma Jana Cvitkoviča je le del Ljubljane, Šiška. Tam živijo trije dolgoletni prijatelji, ki se po letih priložnostih del odločijo odpreti svojo picerijo. Vendar pa zagnanost ni vedno dovolj za uspeh, sploh ko se na vratih pojavi mafijec, ki zahteva plačilo za »varovanje«. Privlačno posnet film je poln humorja, a se ne boji občasno odpreti tudi bolj resnih tem.


 

Film Šiška Deluxe je na voljo v videotekah DKino in Voyo.

Za več o novih filmih v kinu, videotekah na zahtevo in na televiziji obiščite spletno stran Gledal_A bom.

Foto: Željko Stevanić


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
22. marec 2019
4524
22. marec 2019
Ne bom več luzerka in Ljubljana na filmu