Ne skrbi, draga: Harry Styles, Florence Pugh in Stepfordske ženske

Igor Harb in Tamara Harb 22. november 2022 Čas branja članka: 3 min
/PublishingImages/ne-skrbi-draga-tehnik-nov22-hero.jpg

Ne skrbi, draga je drugi celovečerni film režiserke Olivie Wilde, ki je navdušila s prvencem, najstniško komedijo Pametni punci (Booksmart) , tokrat pa zavila v resnejše, skrivnostnejše vode trilerja. Zgodba tega vizualno navdušujočega filma je postavljena v petdeseta, v na videz idilično skupnost v majhnem mestu, v katerem možje delajo na skrivnem projektu, ženske pa o njem ne vedo nič in gospodinjijo. A glavno junakinjo Alice začne razjedati dvom, tako se v njenem idiličnem življenju pojavijo razpoke. Več pa ne izdamo, da ne razkrijemo preveč ;)

Film Ne skrbi, draga je na voljo v DKinu in HBO Max.

Zvezdniki na kupu: Harry Styles, Florence Pugh in Chris Pine

V središču skrivnostnega trilerja Ne skrbi, draga sta Alice (Florence Pugh) in Jack (Harry Styles), srečen par, ki je del idilične skupnosti. A vsake toliko se zgodijo nenavadne stvari in tako Alice začne dvomiti v skrivnosten projekt in vodjo projekta ter skupnosti Franka (Chris Pine), krha pa se tudi odnos z možem.

Florence Pugh je za vlogo Alice požela odlične kritike, sicer pa igralka pravzaprav navduši v vseh svojih vlogah, pa naj bo to v grozljivki Solsticij, v romantični drami Čas deklištva, s katero si je priborila tudi nominacijo za oskarja, ali pa v blockbusterju Črna vdova. Nestrpno pa že pričakujemo njeno upodobitev princese Irulan v drugem filmu Dune: Peščeni planet. A kljub temu, da je povsem očarala režiserko Olivio Wilde, ni bila prva izbira za vlogo Alice, saj je sprva želela to vlogo prevzeti kar režiserka sama. Prav tako prva izbira za Jacka ni bil Harry Styles, ampak Shia LaBeouf, a je po nesoglasjih njegovo vlogo prevzel glasbenik, ki se je na filmskem platnu že izkazal. Filmsko kariero je namreč začel z vlogo v filmu Dunkirk Christopherja Nolana, za katero je dobil pozitivne kritike, nazadnje pa smo ga na kratko videli v stripovskem filmu Večni. Florence Pugh je bila namenjena vloga Bunny, prijateljice glavne junakinje, a je Olivia Wilde ugotovila, da želi v glavni vlogi mlajši par, tako sta vlogi zamenjali. Harry Styles pa seveda ni mogel iz svoje glasbene kože in je za film ustvaril tudi pesem With You All the Time.

Glavnima zvezdnikoma se pridruži še Chris Pine, znan po vlogah Kirka v Zvezdnih stezah in Steva Trevorja v Čudežni ženski, ki upodobi Franka, skrivnosten lik, pri katerem se gledalec ne more otresti občutka, da nekaj prikriva oziroma da se za njegovim nasmehom in pozitivnostjo skriva še nekaj več. Olivia Wilde je v enem od intervjujev dejala, da temelji na Jordanu Petersonu, ki ga je orisala za psevdo-intelektualnega heroja incelov. Hollywoodska zvezda, ki je zaslovela s serijo Zdravnikova vest, je z režijskim prvencem pokazala, da obvlada tudi posel za kamero. Tokrat se je postavila kar v dvojno vlogo, režiserke in igralke, kar je precej pogosto, a ni preprosto. Režiserka je za nasvet prosila moške kolege, ki so to že počeli, kot na primer Bradley Cooper, ki je odvrnil, da je vse skupaj ena sama zabava, ko v maski režiraš film. A Olivia je kmalu ugotovila, da so moški deležni mnogo manj popravljanja make upa in nosijo veliko udobnejša oblačila, kar človeku pusti precej več prostora in časa za režijo.

Izvor, Trumanov show, Matrica in Stepfordske ženske

Seveda o samem filmu in razpletu ne želimo izdati preveč, da vam ne pokvarimo užitka ob ogledu, zato le kratek skok k filmom, ki so navdihnili idejo zgodbe Ne skrbi, draga. Olivia Wilde je v intervjujih večkrat omenila, da so bile navdih uspešnice, kot so Izvor, Trumanov show in Matrica, in film Ne skrbi, draga opisala kot ljubezensko pismo filmom, ki premikajo meje naše domišljije. V mnogih ocenah filma se pojavlja tudi primerjava s Stepfordskimi ženskami, ki je prav tako povsem na mestu. Stepfordske ženske je namreč roman, po katerem sta bila posneta dva filma, prvi 1975 in drugi 2004. V glavni vlogi je ženska, ki se z možem preseli v mesto Stepford, kjer kmalu posumi, da je nekaj narobe, saj so vse ženske popolne in povsem vdane svojim možem.

Z resničnostjo se igrajo tudi drugi omenjeni filmi, tako v Trumanovem showu naslovni junak (Jim Carrey) nekega dne odkrije, da je njegovo življenje laž in da že celo življenje igra v resničnostenm šovu, ki ga spremljajo po TVju. Matrica je seveda dobro poznana ZF uspešnica Lane in Lilly Wachowski o simulirani resničnosti, medtem ko v Izvoru v sanjah kradejo pomembne informacije ljudem, za nov podvig pa poskušajo vstaviti nove spomine.

Vse to je sicer vplivalo na idejo, a bodite prepričani, da vam s tem nismo nič preveč razkrili. No, mogoče smo dodali kak namig.

Trumanov show si trenutno lahko ogledate z ogledom nazaj, saj je bil 21.11. na sporedu kanala Kino. Izvor in Matrica sta na voljo v DKinu in na HBO Max. Stepfordske ženske iz leta 2004 pa si trenutno prav tako lahko ogledate z ogledom nazaj, saj je bil film 20.11. na sporedu kanala Fox Life.

V videoteki DKino si filme lahko ogledate doma, v udobju dnevne sobe, nekatere že kmalu za tem, ko zapustijo kinematografe. Za nakup vsebin v videoteki DKino lahko porabite tudi točke zvestobe in tako strošek nakupa filma še dodatno znižate.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
22. november 2022
6056
22. november 2022
Ne skrbi, draga: Harry Styles, Florence Pugh in Stepfordske ženske