Neapeljski cikel na TV zaslonu: Genialna prijateljica 3

Igor Harb in Tamara Harb 28. februar 2022 Čas branja članka: 3 min
/PublishingImages/GENIALNI-PRIJATELJICI-THARB-FEB22-HERO.jpg

Tretja sezona HBOjeve serije Genialna prijateljica je postavljena v sedemdeseta leta, v čas velikih sprememb, tako po svetu kot v Italiji. Glavni junakinji Elena in Lila se vsaka na svoj način spopadata z novimi razmerami v družbi. Prva je zaključila šolanje, napisala roman in je zaročena z uspešnim profesorjem, druga je zapustila moža in se prebija skozi življenje z delom v tovarni. Zdi se, da sta se znašli vsaka na svojem koncu sveta, a vez med njima ju vedno znova združi.

Serija seveda temelji na priljubljenem Neapeljskem ciklu Elene Ferrante, v katerem okvir predstavlja Lilino izginotje. Na začetku prve knjige Lilin sin namreč s to novico seznani mamino prijateljico Eleno, ta pa se začne spominjati njunega prijateljstva. Odlična serija je obvezen ogled za bralce knjig, a tudi če jih niste prebrali, vas bo svet Elene in Lile hitro posrkal vase. Prvi dve sezoni sta na voljo v HBO GO, tretja se bo z osmim delom zaključila osmega marca, ko v Slovenijo prihaja tudi HBO Max.

Genialen uspeh in ferrantemanija

Tetralogija Neapeljskega cikla pisateljice Elene Ferrante je dosegla izjemen uspeh in je prevedena v številne jezike, seveda tudi v slovenščino. Knjige Genialna prijateljica, O novem priimku, O tistih, ki bežijo in tistih, ki ostajajo in O izgubljeni deklici je v slovenščino prevedla Anita Jadrič. A pravega avtorja zgodbe o Eleni in Lili in o družbi v kateri živita, ne poznamo. Elena Ferrante je namreč le psevdonim, a z izdelano idejo, kdo naj bi njena dela prenesel na platno. Tako naj bi avtorica sama izbrala režiserja prvih dveh sezon Genialne prijateljice, Saveria Constanzo, pa tudi Maggie Gyllenhaal, ki je režirala The Lost Daughter, film, ki se bo letos potegoval za oskarje in je posnet po njeni istoimenski knjigi. A kljub temu, da je pri seriji navedena kot scenaristka, nikoli ni bila na snemanju, sodelovala je prek elektronske pošte ali telefonskih pogovorov. Kljub tesnemu sodelovanju z ustvarjalci serije, pa je v enem od intervjujev izjavila, da ima knjiga, ko zapusti njene roke, svoje življenje, zato režiserjem pri interpretaciji njenih del dopušča svobodo.

Knjig Elene Ferrante preprosto ne moreš odložiti, ferrantemanija je ob izidu zajela svet in čeprav ne vemo, kdo je avtorica, občutek s katerim piše o življenju v Neaplju, daje vedeti, da ga dobro pozna.

Lila in Lenu

Zgodba Elene in Lile je torej postavljena v Neapelj, sosesko, v katerem so fašisti, mafija in delavci in tam se tudi spoznata glavni protagonistki knjig. Prva knjiga je predvsem posvečena njunemu odraščanju v soseski, medtem ko v drugi postajata ženski in iščeta mesto v precej patriarhalni državi. V tretji knjigi se zdi, da je Elena ujeta v družinskem življenju, Lila pa se po ločitvi in novem življenju delavke v tovarni znajde sredi boja med fašisti in komunisti.

V prvi sezoni serije smo v pretežno delavski soseski v petdesetih, ki je polna šovinizma, fizičnih obračunov in revščine in od tukaj poskušata obe junakinji zbežati. Snemanja serije so se lotili velikopotezno, saj so kar zgradili celo sosesko, glavni igralki pa izbrali glede na to, koliko sta bili karakterno dejansko podobni glavnima junakinjama. Razlika med dekletoma se je vzpostavila, ko je Elena dobila dovoljenje, da nadaljuje šolanje, Lila pa ne, tako gre ena med knjige, druga v delavnico. V drugi sezoni je Lilin zakon v krizi, dobi sina, zapusti moža in dela v tovarni, medtem ko Lenu zapusti Neapelj, napiše svojo uspešno prvo knjigo in vstopi v svet intelektualcev. A obe še vedno iščeta svoje mesto. Lila se bori za preživetje, proti slabim razmeram, nadlegovanju, pri Eleni pa spremljamo njene dvome in notranje dileme.

Genialna prijateljica je bila prva tujejezična nadaljevanka ustvarjena za HBO, uspela pa je premagati tudi odpor Američanov do podnapisov, saj je kljub temu priljubljena tudi tam, kjer imajo romani prav tako množico zvestih bralcev. Prvi dve sezoni je režiral Saverio Constanzo, ki je navdih vlekel iz francoskega novega vala in neorealizma. Tretjo sezono pa narekuje Daniele Luchetti, ki se zgleduje po ameriški neodvisni kinematografiji sedemdesetih, predvsem delih Johna Cassavetesa. Tretjo sezono so snemali v dveh delih, odmor so tako kot mnoge druge serije imeli zaradi koronavirusa pa tudi šolanja glavnih igralk. Ob trenutnem dogajanju je Genialna prijateljica tudi izjemno aktualna, znašli smo se namreč v vrtincu družbenih sprememb, pravice žensk in delavcev pa so ponovno močno pod udarom.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
28. februar 2022
5871
28. februar 2022
Neapeljski cikel na TV zaslonu: Genialna prijateljica 3