Neuničljive serije: Pisarna, Prijatelji, Veliki pokovci

Igor Harb in Tamara Harb 7. februar 2023 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/SERIJE-harb-feb23-hero.jpg

Nekatere serije so neuničljive, skoraj vedno so na sporedu katerega od TV programov, ali v videotekah in skoraj vsi jih poznamo. Vsekakor mednje sodijo Prijatelji, serija ki je navduševala v devetdesetih, dandanes pa še vedno vsak pozna Phoebe, Monico, Rachel, Chandlerja, Joeyja in Rossa. Pobrskali smo po seznamih in TV programih ter poiskali še nekaj serij, ki jih vsi poznamo, in še vedno občasno pogledamo kak del, da zvečer odklopimo možgane, če pa slučajno nanjo naletimo med brskanjem po TV programih, pa se obvezno ustavimo.

Prijatelji (Friends)

O Prijateljih je težko povedati kaj novega, serija je bila na sporedu kar deset let, navdušenje nad njo pa kar ne poneha, saj jo vsaka nova generacija ponovno odkrije. A tako močnega pečata kot so ga glavni igralci pustili na devetdesetih ni več. Jennifer Aniston, ki je igrala Rachel, je postala ikona, njena pričeska, ki so jo seveda poimenovali po njej, pa se je nosila po vsem svetu. Joeyjev trapasti stavek »how you doin’«, s katerim je poskušal osvajati dekleta, si v takšnem ali drugačnem kontekstu slišal povsod. Serija pa je spremenila tudi pogled na življenje te starostne skupine, saj v središču ni bila družina in družinska komedija, ampak prijatelji, ki živijo skupaj in si pomagajo. Uspešnost serije pa je nedvomno vplivala tudi na nastanek drugih serij, v katerih srečamo prijatelje in spremljamo njihove dogodivščine, kot sta na primer Kako sem spoznal vajino mamo in Veliki pokovci.

Celotna serija je na voljo na HBO Max. Tam je na voljo tudi posebna oddaja Prijatelji: spet skupaj, ki so jo posneli pred dvema letoma.


Pisarna (The Office)

Britanska serija Pisarna o zaposlenih v pisarniškem okolju je tako navdušila, da so Američani ustvarili še svojo različico, ki je sicer nekoliko bolj obrušena. Mnogi navdušenci seveda prisegajo na britanski original, ki je bolj ciničen, a ameriška bo verjetno bolj ustrezala tistim, ki iščejo nekoliko lahkotnejši pristop. Dogajanje je seveda postavljeno na delovno mesto, kjer je manager David Brent, nespreten govornik, poln predsodkov, ki pa ima o sebi le najboljše mnenje in se mu ne sanja, da ga ostali vidijo drugače. V vlogi Davida je briljanten Ricky Gervais, ki je poleg Stephena Merchanta tudi soavtor serije. V ameriški različici pa je vlogo managerja prevzel Steve Carell, v pisarniško romanco pa sta se zapletle lika Johna Krasinskega in Jenne Fisher.

Britanska Pisarna je trenutno na sporedu Kanala A. Ameriška različica serije Pisarna je na voljo v HBO Max.


Kako sem spoznal vajino mamo (How I Met Your Mother)

Zgodbo o tem, kako je spoznal svojo ženo in svojih newyorških dogodivščinah ter dogodivščinah prijateljev, Marshalla, Lily, Barneya in Robin, svojima najstniškima otrokoma pripoveduje osrednji junak Ted. Serija je trajala devet sezon, a njuno mamo spoznamo šele konec osme. Razen Alyson Hanningan, ki je zaslovela že s serijo Buffy, ubijalka vampirjev so bili igralci ob začetku serije bolj ali manj neznani. Pred dvema letoma smo dobili še serijo Kako sem spoznala tvojega očeta, v kateri Hilary Duff svoje dogodivščine razlaga sinu.

Nekateri deli serije so na sporedu programa Fox Life.


Veliki pokovci (The Big Bang Theory)

Serija Veliki pokovci se je po kar dvanajstih sezonah zaključila leta 2019. V središču je pet likov, ki živijo v Kaliforniji. Sheldon in Leonard sta fizika in sostanovalca, Howard in Raj sta njuna prijatelja in sodelavca, Penny pa je natakarica in igralka, ki živi v isti stavbi. V seriji so veliko dali na geekovsko kulturo, tako so glavni liki veliki ljubitelji stripov, Zvezdnih stez, Vojne zvezd, Doktor Whoja, Gospodarja prstanov, itd., v seriji pa so pogosto nastopili tudi znani znanstveniki, kot so Stephen Hawking, Neil deGrasse Tyson in nobelovec George Smoot ter ikone, kot sta Carrie Fisher in Mark Hamill.

V 2017 smo dobili serijo Mladi Sheldon, ki je, kot pove že naslov, osredotočena na Sheldonovo odraščanje.

Serija je trenutno na sporedu programa Fox, celotna je na voljo na HBO Max.


Sodobna družina (Modern Family)

Sodobna družina se je po enajstih sezonah zaključila šele pred tremi leti, postavljena pa je v Los Angeles, kjer sledi prigodam treh družin. Sestavljeni družini Jaya Pritchetta, istospolni družini sina ter družini hčerke, ki ima tri otroke. Kljub temu, da gre za relativno premožne družine, so v središču situacije, ki se dogajajo vsem in kljub pogostim stereotipom nasmejijo.


Mladi zdravniki (Scrubs)

Precej neobičajna, zmešana serija z odbitimi glasbenimi vložki sledi dogajanju v bolnišnici. V središču serije so mladi stažisti, dogajanje pa z obilico pridane fantazije spoznavamo skozi oči glavnega junaka, ki ga igra Zach Braff. V seriji se je zvrstilo vse, od muzikala do srce parajoče drame.


Parki in rekreacija (Parks and Recreation)

Politična satira, v središču katere je Leslie Knope (Amy Poehler) iz občinskega Urada za parke. Poleg Amy Poehler navduši Aubrey Plaza kot njena cinična in nezainteresirana asistentka, Nick Offerman kot vodja urada in libertarec, ki se bori za čim manjšo javno upravo, z vlogo v seriji pa je zaslovel tudi Chris Pratt, čigar lik s padcem v jamo sproži celotno štorijo.

Celotna serija je na voljo na HBO Max.Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
7. februar 2023
6108
7. februar 2023
Neuničljive serije: Pisarna, Prijatelji, Veliki pokovci