Noč čarovnic v videotekah Telekoma Slovenije

Igor Harb in Tamara Harb 27. oktober 2020 Čas branja članka: 7 min
/PublishingImages/Noc-carovnic-ts-harb-okt20-hero.jpg

Ker so za letošnjo noč čarovnic kinodvorane zaprte, ne bo zadnja leta vse bolj priljubljenih noči groze, mini-festivalov z najbolj vročimi grozljivkami leta. To pa ne pomeni, da morate zamuditi svojo dozo groze. Še več, ker nekaterih najbolj pričakovanih grozljivk sploh ni bilo v kino, si jih lahko ogledate doma, če pogrešate družbo skupnega ogleda, pa se lahko s prijatelji uskladite za čas in prek SMS ali vaše priljubljene aplikacije za sporočanje (FB Messenger, Skype, zoom, MS Teams …) komentirate vsak skok pošasti iz teme ali špric krvi čez zaslon. Oglejmo si izbor, ki je na voljo v videotekah Telekoma Slovenije.

Nedavne uspešnice

Pod vodo (Underwater) , HBO GO

Film je najlažje opisati kot »Osmi potnik pod vodo«, saj spremljamo posadko raziskovalne postaje, ko se, odrezana od sveta, sooči z neznanim bitjem, ki se pojavi iz globin. V glavni vlogi navduši sveže kratkolasa Kristen Stewart kot neustavljiva inženirka Norah. Film je bil napovedan za kino spored v začetku leta, v videoteke pa je prišel šele v drugi polovici leta. Mimogrede, v videoteki DKino so na voljo tudi vsi Osmi potkini in Predatorji.

Rešite se (Save Yourselves!), DKino

Vsaka dobra noč grozljivk potrebuje vsaj eno komedijo. V Rešite se spoznamo brooklynska hipsterja Jacka in Su, ki se odločita za digitalni detoks in se odpravita v odročno kočo. Žal ne vesta, da so v tem času Zemljo napadli vesoljci in da je civilizacije, pred katero sta bežala, morda konec. Ali pa jo bosta rešila?

Fantazijski otok (Fantasy Island), HBO GO

Dobitniki nagradne igre prispejo na poseben otok, ki obljublja, da bo izpolnil njihove največje sanje, a seveda se kmalu izkaže, da so sanje lahko tudi nočne more. Film se ponaša s solidno zasedbo in vizualno zanimivim pristopom h konceptu, ki so ga ZF filmi in grozljivke že večkrat načeli. Fantazijski otok si je bilo mogoče v kinu ogledati le kratek čas spomladi pred zaprtjem dvoran.

Koča (The Lodge), HBO GO

Psihološko grozljivko Koča je posnel avstrijski režijski dvojec Severin Fiala in Veronika Franz, ki sta pred leti navdušila (in zmagala na festivalu Liffe) z grozljivko Lahko noč, mamica. Tudi tokrat sta v filmu dva nekoliko srhljiva otroka, dogajanje pa je postavljeno v osamljeno kočo sredi snežnega viharja, kjer je mlada Grace ujeta z otrokoma svojega zaročenca, ki ju še ne pozna najbolje, medtem ko on ne uspe priti do njih. V koči pa se pričnejo dogajati nenavadne stvari … Film je lani navdušil na festivalu Liffe, na kinospored pa je šele nameraval priti. Glavno vlogo igra zmeraj odlična Riley Keough (Pobesneli Max: Cesta besa, Ameriška ljubica, Logan Lucky).

Družinsko praznovanje (Happy Times ), HBO GO

Izraelskih grozljivk pri nas nismo videli prav veliko, a prav to je običajno čar noči grozljivk, da zmeraj naletimo na presenečenje ali dve. Dogajanje filma je postavljeno v razkošno vilo, kjer se mondena zabava sprevrže v vsesplošno obtoževanje in nato stopnjuje v nasilje. Film bo na voljo 30. oktobra.

Berlinski sindrom (Berlin Syndrome), Voyo

Avstralska fotografinja med počitniškim pohajkovanjem po Berlinu spozna očarljivega fanta in z njim preživi noč … Nato pa še naslednji dan, saj ugotovi, da je zaklenjena v popolnoma zaščitenem stanovanju. Film je režirala Cate Shortland, ki je z dramama Lore in Popolni preobrat zmagala na festivalu Liffe, letos pa bi moral v kino priti njen hollywoodski prvenec, Marvelov spektakel Črna vdova.

Sodobne klasike

Videoteke Telekoma Slovenije so polne tudi klasičnih grozljivk in njihovih nadaljevanj, ki so zaznamovale sodobno popkulturo in si vsekakor zaslužijo ponovni ogled.

Tisto (IT), DKino in HBO GO

Priredba slovitega romana Stephena Kinga je navdušila z srhljivim morilskim klovnom Pennywisom in odlično upodobitvijo skupine »luzerjev«, ki se mu uprejo. Prvi film je na voljo v DKino, drugi v HBO GO.

Krvavi hostel (Hostel), DKino

Čeprav je podžanr pornografije mučenja (torture porn) morda preživet, je te filme zanimivo ponovno pogledati iz današnje perspektive. Kritiki in sociologi so namreč dognali, da je uspešnost tega žanra pravzaprav družbena reakcija na razkritja iz iraške vojne, da so ameriški vojaki mučili vojne ujetnike. Če poskusimo gledati na detajlne podobe tega mučenja skozi oči družbe, ki skuša razumeti svoje vojake, je vse skupaj še bolj morasto.

Priklicano zlo (The Conjuring), DKino, HBO GO

Najuspešnejša serija grozljivk vseh časov temelji na mračnih prostorih, kulskih starinskih modnih dodatkih in popolnoma izpiljenih skokih iz teme. Prvi film Priklicano zlo je dobil eno neposredno nadaljevanje (z enim še v pripravi), poleg tega pa v ta isti svet sodijo še trije filmi o zlobni lutki Annabelle, Prekletstvo žalujoče ženske, ki jih vse najdete v videotekah, ki so na voljo uporabnikom Telekoma Slovenije , medtem ko je Nuna, film o demonski nuni, vsake toliko na HBO GO.

Filmi iz videoteke HBO GO so na voljo naročnikom na programsko opcijo HBO, ki je v promocijskem obdobju na voljo brezplačno za 12 mesecev ob sklenitvi naročniške pogodbe za 24 mesecev. Več podrobnosti: (link). Filmi iz videoteke DKino so na voljo tudi s koriščenjem VALÜ točk programa zvestobe Telekoma Slovenije. Za 200 VALÚ točk dobite 5 EUR dobroimetja, ki ga lahko izkoristite za izposojo filmov.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
27. oktober 2020
5425
28. oktober 2020
Noč čarovnic v videotekah Telekoma Slovenije