Nogomet je življenje: Ted Lasso se vrača!

Igor Harb in Tamara Harb 23. julij 2021 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/ted-lasso-harb-jul21-hero.jpg

Če ste videli zgolj napovednik ali kratek opis komične serije Ted Lasso, potem skoraj zagotovo menite, da gre za še eno prostaško ameriško komedijo o tem, kako je v Evropi vse drugače. Celo nogomet. A proti vsem pričakovanjem je Ted Lasso ena najbolj zabavnih, pristnih in pozitivnih serij zadnjih let, ki nasmeji brez kančka cinizma ali privoščljivosti. In zdaj se z drugo sezono vrača na Apple TV+.

Naj predstavimo glavnega junaka Teda Lassa: on je uspešen trener ameriškega nogometa v univerzitetni ligi, ki ga najame nova lastnica angleškega nogometnega kluba Richmond, da bi v ekipo prinesel nov duh. Pri tem se kmalu izkaže, da ne išče alternativne poti k uspehu, temveč želi klub uničiti kot zamero bivšemu možu, strastnemu oboževalcu, ker jo je varal. Del zgodbe spominja na kultno športno komedijo iz osemdesetih, Prva liga, kjer je v glavni vlogi navdušil Charlie Sheen, vendar je treba poudariti, da je Ted Lasso bistveno bolj izvirna in subtilna zgodba. Najprej je tukaj naslovni Ted, bomba pristnega optimizma in nalezljivega prepričanja, da je vse mogoče obrniti na bolje, če se le potrudiš in verjameš vase. A za Teda to niso puhlice niti zablode, temveč premišljen in preudaren načrt, ki ga nenehno prilagaja svojim sodelavcem in vsem pomaga, da so lahko vsi skupaj boljši. Jason Sudeikis, sicer tudi soavtor serije, je odličen v glavni vlogi in skoraj si ni mogoče predstavljati, da bi kdo drug zmogel ujeti to tanko linijo naivnega optimizma, ki ne zapade v klovnovsko parodijo ali plitkost knjig za samopomoč.

Hkrati je vse skupaj situacijska komedija, s široko paleto raznolikih junakov, ki imajo svoje zgodbe, velik del humorja je seveda povezan tudi z razlikami med ameriškim in našim nogometom ter nenavadnimi angleškimi običaji, ki jih Ted počasi usvaja. Eden najbolj zanimivih likov je lastnica kluba Rebecca, ki jo igra Hannah Waddingham, doslej najbolj znana kot redovnica, ki je v Igri prestolov kričala »Sramota!« med procesijo Cersei Lannister. Tukaj je seveda v povsem drugačni vlogi in pravzaprav ima enega večjih lokov, saj jo Ted prepriča, da prične tudi sama verjeti v ekipo in njihove možnosti na igrišču. Zanimivi so tudi nogometaši, od kapetana, ki je že nekoliko v letih, do nadutega mladega zvezdnika, navdušenega, a prestrašenega nigerijskega mladega upa in nove pridobitve iz Mehike, ki ves čas kriči: »Nogomet je življenje!«. Potem pa je tukaj še zvezdnica resničnostnih šovov in serijska partnerka mladih nogometašev Keely, ki jo upodobi enkratna Juno Temple (Lovelace, Črna maša, serija Vinil), v vlogi, ki bi težko bila bolj stereotipno angleška, a hkrati tudi pristna in navdušujoča.

 

Več nogometa?

Čeprav gre za serijo o nogometu, je posnetkov tekem relativno malo, so pa tiste prikazane zelo atraktivno. Fokus je v glavnem na junakih in njihovih odnosih, ki pa se povečini vrtijo okrog nogometa in želje po boljši igri. Skozi serijo tako spoznavamo različne pristope in metode, ki jih Ted uvaja v ekipi, te pa poleg pristopov za fizično pripravljenost vključujejo tudi mnoge uporabne ideje za izboljšave timskega dela, sodelovanja in splošne človeške komunikacije. Hkrati njegov optimizem ob vseh preprekah in (začasnih) neuspehih ni nalezljiv zgolj med člani nogometne ekipe in prijatelji, temveč tudi pri gledalcih, ki so serijo vzljubili, in kritikih, ki so ji podelili ogromno nagrad, vključno z zlatim globusom, obiskovalci portala IMDb pa so jo uvrstili na 83. mesto najboljših serij vseh časov, pred Hišo iz kart, Simpsonove in Krono.

FC Richmond začne drugo sezono na dnu, a to seveda ne velja za Teda Lassa, ki se še naprej bori z istim žarom in entuziazmom, da dobi kar najboljše iz svojih igralcev in sodelavcev. Nekateri začenjajo nove kariere, drugi se skušajo izboljšati v obstoječih, vsi pa iščejo nove izzive. Napovednik žal ponovno ne obljublja nič posebnega, a prve kritike zagotavljajo, da je druga sezona še boljša in bolj raznolika od prve. 

Ted Lasso je na voljo na Apple TV+. Prva sezona je pripravljena na ogled na mah, epizode druge sezone pa bodo prihajale vsak petek, od 23. julija do 1. oktobra. 

 


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
23. julij 2021
5725
23. julij 2021
Nogomet je življenje: Ted Lasso se vrača!