Nominiranci za zlate globuse 2021

Igor Harb in Tamara Harb 5. februar 2021 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/golden-globes-tharb-feb21-hero.jpg

Letos bosta podelitev zlatih globusov že tretjič vodili odlični Amy Poehler in Tina Fey, a tokrat po zdajšnjih načrtih vsaka na svojem koncu države, ena v New Yorku, druga v Los Angelesu, nominiranci pa se bodo oglasili iz različnih koncev sveta. Letos bo podelitev šele 28. februarja, a najprej si poglejmo, kdo je sploh nominiran.

Med nominiranci je, tako kot vsako leto, nekaj presenečenj, vsekakor pa smo se najbolj razveselili nominacije kar treh odličnih režiserk, Chloé Zhao, Regine King in Emerald Fennell, kar je zgodovinska prelomnica, saj je prvič med nominiranci več režiserk kot režiserjev. Žal so hkrati povsem spregledali eno najboljših serij lanskega leta, Lahko te uničim, britanske avtorice Michaele Coel, o kateri smo na Tehniku že pisali in ki je na voljo na HBO GO.

Največ nominacij sta sicer dobila biografski film Mank Davida Fincherja, slavospev filmskemu svetu, ki se osredotoča na razvoj scenarija za prelomni film Državljan Kane, in serija Krona o kraljici Elizabeti II in britanski kraljevi družini. Oba sta na voljo na Netflixu. Igralka Emerald Fennell, ki v seriji upodablja Camillo Parker Bowles, se bo na globusih sicer predstavila v povsem drugi vlogi, saj je nominirana kot režiserka in scenaristka odličnega filma Obetavna mladenka (Promising Young Woman), v katerem Carey Mulligan upodobi mlado žensko, ki poskuša maščevati prijateljico, saj je ta zaradi neodziva družbe po spolnem napadu storila samomor. Poleg nje so v kategoriji za režijo nominirane še Chloé Zhao, ki je pred leti navdušila s filmom Jezdec, letos pa žanje odlične kritike s filmom Nomadland. V glavni vlogi nastopa Frances McDormand kot ženska, ki se po bankrotu zaradi gospodarske krize poda po ameriškem zahodu. Film je dobil štiri nominacije, le eno manj pa film Regine King One Night in Miami, ki si ga lahko ogledate na Amazon Prime Video. Regine King se verjetno spomnite kot glavne igralke serije Varuhi, tokrat pa je posnela krasen fiktiven dokument večera, ko so se zbrali boksar Muhammad Ali, politični vodja Malcolm X, pevec Sam Cooke in igralec Jim Brown ter prevetrili svoje vloge v gibanju za državljanske pravice in spreminjanju družbe.

Med filmi z več nominacijami je še film Aarona Sorkina The Trial of Chicago 7 o skupini protestnikov proti vojni v Vietnamu, ki so jih aretirali in posadili pred sodišče. Film je na voljo na Netflixu. Stransko vlogo v filmu ima tudi Sacha Baron Cohen, ki pa je nominiran s svojo komedijo, Borat Subsequent Moviefilm, v katerem ponovno spremljamo dogodivščine kazahtanskega novinarja Borata, ki se tokrat poda na pot po ZDA s hčerko. Ustvarjalci so med drugim uspeli vdreti na dogodek, kjer je imel govor podpredsednik Pence, se udeležiti republikanskega zbora v obleki kukluksklana in na kamero posneti vso gnilost nekdanjega župana New Yorka in Trumpovega odvetnika Rudyja Giulianija. Film si lahko ogledate na Amazon Prime Video.

Med serijami je kar šest nominacij prejela serija Krona, tesno za petami pa ji je humoristična serija Schitt’s Creek, o družini bogatašev, ki izgubi večino bogastva in se mora preseliti v majhno mestece, ki ga ima v lasti. Sledi kriminalni triler Ozark, ki je na voljo na Netflixu, nato pa seriji, ki jih lahko spremljamo tudi na HBOju, Zlom in Velika. Prva je psihološka drama z umorom v privilegiranem svetu, o kateri smo že pisali na Tehniku. Velika pa je komična biografska drama o največji ruski voditeljici, Katarini Veliki, v glavni vlogi je odlična Elle Fanning. Med nominiranci najdemo še komični triler Stevardesa, v katerem se naslovna junakinja po prekrokani noči zbudi ob truplu. Serija je na voljo na HBO GO, kjer tudi najdemo tudi druge nominirane serije, kot so Normalni ljudje, ki temelji na priljubljeni knjigi irske pisateljice Sally Rooney, Majhna sekira, zbirka filmov o karibski skupnosti v Londonu, Lovecraftova država, Gospa Amerika in Perry Mason. Med popularnejšimi serijami so nominirane še The Mandalorian iz Disney+, The Queens Gambit iz Netflixa in Ted Lasso iz Apple TV+.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
5. februar 2021
5552
5. februar 2021
Nominiranci za zlate globuse 2021