Nova detektivska poslastica: Gospodična Scarlet in Vojvoda

Igor Harb in Tamara Harb 14. september 2020 Čas branja članka: 6 min
/PublishingImages/gospodicna-scarlet-tharb-hero.jpg

Po dolgem času na zaslone prihaja nova detektivka, naslovna gospodična Scarlet, iznajdljiva in bistroumna viktorijanska dama, ki po očetovi smrti prevzame njegovo detektivsko pisarno.

Serija Gospodična Scarlet in Vojvoda je postavljena v London 19. stoletja, kjer Eliza postane prva detektivka v izrazito moški sredini, saj je dogajanje postavljeno v čas, ko so bile ženske potisnjene ob rob. Po smrti očeta, bivšega policijskega inšpektorja, ki je po upokojitvi delal kot zasebni detektiv, Eliza ostane brez finančnih sredstev, vsi pa pričakujejo, da se bo iz težav rešila s poroko. A ima drugačne načrte, za njihovo uresničenje pa potrebuje tudi zaveznika, ki ga najde v inšpektorju na Scotland Yardu in družinskem prijatelju, Williamu Wellingtonu oz. Vojvodi.

Premiera serije Gospodična Scarlet in Vojvoda bo na sporedu v torek, 15. septembra, ob 21. uri na kanalu Epic Drama, vse epizode pa bodo po predvajanju na voljo tudi v videoteki Epic Drama, ki jo najdete med Videotekami.

 

Stezniki, pikri dialogi in konzervativna družba

Serija je postavljena v čas, ko so bile ulice Londona nevarne, ženske pa brez volilne pravice. A glavna junakinja Eliza Scarlet ni le dama v stezniku, temveč samozavestna in odločna ženska z željo po spremembah. Glavno igralko Kate Phillips ste najverjetneje že opazili v kateri od njenih prejšnjih vlog. Tako kot mnoge britanske igralke je namreč tudi ona igrala v množici kostumskih dram in zaslovela, ko je v seriji Volčji dvor, postavljeni na dvor Henrika VIII, odigrala kraljevo tretjo ženo Jane Seymour. Mimogrede, pri nas je v pripravi prevod prvega dela trilogije na kateri temelji serija. Morda ste jo opazili tudi v prvi sezoni izredno priljubljene Netflixove serije The Crown ali kritiško cenjene serije Birminghamske tolpe (Peaky Blinders) kot Lindo Shelby. Trenutno si jo lahko ogledate tudi v dveh filmih, ki sta na voljo v videotekah Telekoma Slovenije: v HBO GO je na voljo vojna drama Posledica, kjer igra ob Keiri Knightley in Alexandru Skarsgårdu, v DKinu pa najdete filmski zaključek serije Downton Abbey, kjer si je nadela plemiške čevlje kot princesa Mary, teta aktualne britanske kraljice.

Eliza pa ni edina, ki ni po godu viktorijanski družbi, svoj prostor išče tudi njen zaveznik, nesojeni zaročenec in prijatelj Rupert Parker, prav tako Moses, mož iz podzemlja, ki kot Jamajčan v viktorijanski družbi nima na voljo prav veliko možnosti. In čeprav se zdi, da inšpektor na Scotland Yardu ne more imeti problemov, tudi Vojvoda ni brez madeža. V preteklosti se je zapletel v nečedne posle, iz katerih se mu je pomagal izviti prav Elizin oče, Henry Scarlet, ki ga je nato tudi vzpodbujal pri karieri policaja. Vlogo Vojvode je prevzel škotski igralec Stuart Martin, ki ste ga lahko videli v seriji Jamestown in britanski zabavni kriminalni seriji Babylon. A Vojvoda ni tako svobodomiseln kot Eliza in spoštuje pravila viktorijanske družbe. Čeprav se že dolgo poznata ter čuti dolžnost, da ji pomaga, se mu mora Eliza, preden začneta skupaj razkrivati zločine, najprej dokazati. A med njima tli tudi nekaj več.

Serija Gospodična Scarlet in Vojvoda se kljub zgodovinski postavitvi in družbenim temam ne jemlje povsem resno in v njej ne manjka humorja ter pikrih dialogov. To postane jasno že v prvih minutah, ko se Scarlet zaplete v besen pretep, ko na videz mrtvi ženski vzame stekleno oko, da bi ga preučila, ta pa se nenadoma zdrami in jo mahne. Ta scena dobro določi ton celotne sezone, seveda pa vsaka epizoda ponudi svoj primer in pogosto tudi nekoliko drugačen žanr.

Premiera serije Gospodična Scarlet in Vojvoda bo na sporedu v torek, 15. septembra, ob 21. uri na kanalu Epic Drama, vse epizode pa bodo po predvajanju na voljo tudi v videoteki Epic Drama, ki jo najdete med Videotekami. Če uporabljate NEO, zgolj recite »Gospodična Scarlet«.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
14. september 2020
5348
14. september 2020
Nova detektivska poslastica: Gospodična Scarlet in Vojvoda