Novi Batman v videotekah Telekoma Slovenije

Igor Harb in Tamara Harb 28. april 2022 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/batman-dkino-harb-apr22-hero.jpg

Največja filmska uspešnica leta je temačni stripovski triler Batman, ki ga je režiral Matt Reeves, naslovnega junaka pa upodobi britanski zvezdnik Robert Pattinson in čeprav je kino projekcija poseben dogodek (in je film še zmeraj na sporedu), si ga lahko ogledate tudi v videotekah Telekoma Slovenije.

 

Nov film o vitezu teme nosi preprost naslov Batman, v slovenščini enakega kot kultni film Tima Burtona iz 1989, kjer je glavnega junaka upodobil Michael Keaton. Ta se sicer še vrača v maski z ušesi, saj bo nastopil v filmu Batgirl, ki pride letos na HBO, in prihodnje leto v filmu Flash, ki pride v kino. A vrnimo se k novemu junaku. Dogajanje je postavljeno na začetek Batmanove kariere borca proti zločinu, ko se še vse preveč zanaša na moč nasilja, da bi nagnal strah v kosti zločincev. Policisti povečini niso navdušeni nad njim, izjema je le poročnik Gordon, ki ga občasno pripusti na prizorišča zločinov. Zgodba se začne z Ugankarjem, ki je na maščevalnem pohodu nad skorumpiranimi veljaki mesta Gotham, vsakemu truplu pa priloži tudi sporočilo za Batmana. Ta pričenja postopoma sestavljati koščke sestavljanke in pri tem prekriža poti z vodjo zločinskega podzemlja Carminom Falconejem, gangsterskim vodjo nočnega kluba Pingvinom in vlomilko Catwoman.

Film traja skoraj tri ure, vendar so to tri ure napetega preiskovanja zločinov, zbiranja sledi in divje akcije, ki vključuje tudi enega najboljših pregonov z avtomobili v zadnjih letih. Kljub vsej akciji je v srcu film noir, tako s temačno in deževno vizualno podobo kot tudi pri zgodbi o junaku, ki razkriva vse globlje brezno korupcije, to pa grozi, da ga bo posrkalo vase. Robert Pattinson je odličen v glavni vlogi, s srditim pogledom in močno prezenco. Njegovega butlerja Alfreda srčno upodobi Andy Serkis (Golum iz Gospodarja prstanov), poročnika Gordona pa Jeffrey Wright (Ni čas za smrt). Na drugi strani so Pingvin v podobi neprepoznavnega Colina Farrella (Jastog), mafijec Falcone, ki ga igra John Torturro (Veliki Lebowski) in Ugankar, ki ga igra Paul Dano (Naša mala miss), medtem ko je Catwoman, ki jo upodobi Zoë Kravitz, nekje vmes.

 

S tem filmom se začenja novo obdobje Batmanovega filmskega sveta, saj je režiser v intervjujih že potrdil, da ima zgodbo za nadaljevanje, pa tudi glavni igralci naj bi imeli pogodbe za več filmov. Prvi se bo vsekakor vrnil Pingvin, saj je HBO potrdil, da pripravlja serijo o njegovem vzponu v gothamskem podzemlju, ki naj bi sledila dogodkom prvega filma. Ali bo v seriji tudi prostor za Batmana ali Catwoman še ni znano, po ugibanjih pa naj bi jo avtorji izkoristili, da predstavijo več drugih zlobnežev. Reeves je sprva načrtoval tudi serijo o gothamski policiji, vendar si je kasneje premislil in napovedal srhljivko, ki bo postavljena v zloglasno umobolnico Arkham Asylum. Ta se za kratek čas pojavi v filmu, a ne bomo razkrili, koga (vse) tam srečamo.

 

Poleg teh projektov pa studio Warner in HBO snujeta tudi kopico drugih superjunaških projektov, ki vključujejo druge Batmana. Prej smo omenili dva s Keatonovim Batmanom, zadnje govorice pa pričajo, da naj bi se v filmu Flash poleg njega v kostumu pojavil tudi Ben Affleck, ki naj bi bil naklonjen podobnimi epizodnim vlogam v drugih filmih. Brez Batmana, a iz istega sveta je sicer tudi Odred opisanih: Nova misija in z njim povezana serija Mirovnik, prav tako filmi Črni Adam, Shazam 2: Bes bogov in Aquaman in izgubljeno kraljestvo, ki prihajajo v kino v tem in prihodnjem letu. In medtem, ko še čakamo, kdaj bo kultna animirana serija Batman prišla na HBO Max, si lahko tam Batmana v pogosto izredno zabavnih vlogah ogledamo v otroški animaciji DC Superhero Girls in precej bolj odrasli Harley Quinn.

 

Batman ni edini atraktivni stripovski film, ki je že na voljo v videotekah Telekoma Slovenije. V DKino tako najdete tudi najbolj gledani film lanskega leta Spider-man: Ni poti domov in vse prejšnje Spider-mane, tako tiste, ki jih je odigral Tom Holland, kot tudi tiste, v katerih sta igrala Tobey Maguire in Andrew Garfield, za nameček pa še oba dela Venoma, saj se ta vesoljski ljudožerski nepridiprav pojavi tudi v Spider-manovem svetu. DKino ponuja tudi številne filme z Batmanom, tako igrane kot animirane, še več pa jih najdete v videoteki HBO Max, kjer je Batmanu in njegovim kolegom iz sveta stripov DC posvečen zajeten kos videoteke.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
28. april 2022
5907
28. april 2022
Novi Batman v videotekah Telekoma Slovenije