Oblika vode in pošasti, ki jih ljubimo

/PublishingImages/oblika-vode-hero.jpg

Letošnji glavni kandidat za oskarja za najboljši film, Oblika vode, je prejel kar 13 nominacij, koliko jih bo dobil, bomo pa izvedeli že v nedeljo ponoči. Po mnenju mnogih kritikov je nova vizualna mojstrovina režiserja Guillerma del Tora vredna naslednica njegovega Favnovega labirinta.

V središču zgodbe sta Eliza, nema čistilka v tajni vojaški ustanovi, in vodno bitje, ki ga tam proučujejo. Medtem ko vojska ravna z bitjem kot s pošastjo, pa Eliza v njem odkrije veliko več. Oblika vode je že v kinu, mi pa smo pobrskali po videotekah in poiskali še nekaj odličnih filmov s pošastmi; takimi grozljivimi in tudi tistimi, ki se zgolj skrivajo za fasado.

Če želiš izvedeti več o filmu Oblika vode, si oglej video oceno.


 

Pošastno (Cloverfield)

Producent filma J.J. Abrams obožuje uganke in skrivnosti, tako so tudi zgodbe filmov pri katerih sodeluje skoraj zmeraj zavite v skrivnost. To še posebej velja za serijo filmov Pošastno, ki se je razvila v nepredvidljivo franšizo, a prvi je še vedno najboljši. Film je narejen kot preplet najdenih posnetkov, ki se začnejo ko se zaljubljena Rob in Beth odpravljata na izlet, nakar se izmenjujejo s posnetki Robove poslovilne zabave na dan, ko New York napade pošast. Drugi film na to temo je Cloverfieldska 10, ki je zgolj postavljen v isti svet, a deluje v povsem drugačnem žanru.

Filma Pošastno in Cloverfieldska 10 sta na voljo v DKino.

Osmi potnik: Zaveza (Alien: Covenant)

Že od prvega filma Osmi potnik leta 1979, si ne moremo izbrisati iz spomina podobe vesoljske pošasti, slovitega ksenomorfa in njegovega skoka iz prsnega koša astronavta. Po četrtem filmu je franšiza sicer zamrla, a jo je Ridley Scott leta 2012 ponovno zagnal s Prometejem, predzgodbo originalnega filma, lani pa posnel njegovo nadaljevanje Osmi potnik: Zaveza. Tukaj spremljamo kolonizacijsko vesoljsko ladjo na poti na novi planet, a ko zaradi udarca meteora pride do okvare, se posadka prebudi iz hibernacije in ob tem prestreže znake življenja na bližnjem planetu. Postanek jih drago stane.

Osmi potnik: Zaveza je na voljo v DKino.

Oglej si video oceno filma Osmi potnik: Zaveza.


 

Ognjeni obroč (Pacific Rim)

Ognjeni obroč je prav tako režiral Guillermo del Toro, a za razliko od Favnovega labirinta in Oblike vode, gre tukaj predvsem za spektakel. V središču so roboti, s pomočjo katerih se človeštvo bori proti megalomanskim pošastim, ki neusmiljeno prihajajo iz morskih globin. Že marca sledi nadaljevanje, Ognjeni obroč: Vstaja, ki ga je pripravila povsem druga ekipa, a je videti prav tako spektakularno.

Ognjeni obroč je na voljo v DKino.

Lepotica in zver (Beauty and the Beast)

Zgodba o Lepotici in zveri je doživela že mnoge interpretacije in različice, osnovna šablona pa je tudi v srcu Oblike vode. Najbolj znan je najbrž Disneyev animirani film, ki je lani dobil še igrano različico z Emmo Watson v vlogi mlade Belle. Ta pristane v ujetništvu zveri v zakletem gradu in se spoprijatelji z govorečim svečnikom, uro, čajnikom in ostalimi čarobnimi, pojočimi prebivalci.

Lepotica in zver je na voljo v HBO Go.


 

Za več o novih filmih v kinu, videotekah na zahtevo in na televiziji obiščite spletno stran Gledal_A bom.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
1. marec 2018
3901
1. marec 2018
Oblika vode in pošasti, ki jih ljubimo