Oglejte si Vse povsod naenkrat in ostale nominirance za oskarje v videotekah Telekoma Slovenije

Igor Harb in Tamara Harb 25. januar 2023 Čas branja članka: 3 min
/PublishingImages/nominiranci_za_oskarje_tharb_jan23_hero.jpg

Izbor letošnjih nominirancev za oskarje je sicer precej pričakovan, a vseeno postreže tudi z nekaj presenečenji. Povsem pričakovano je največ nominacij prejel film Vse povsod naenkrat, sledita mu Duše otoka in Na Zahodu nič novega. Na zmagovalce bo sicer treba še malo počakati, saj bo podelitev potekala šele 12. marca, povezoval pa jo bo voditelj ameriške pogovorne oddaje Jimmy Kimmel.


Najboljši film: Vse povsod naenkrat z največ nominacijami

Med kandidati za oskarja za najboljši film so letos tudi popularni filmi, kot so Top Gun: Maverick, Avatar: Pot vode in Elvis. Veliko podporo med filmofili pa ima tudi film z največ nominacijami in eden najboljših filmov lanskega leta, Vse povsod naenkrat, seveda pa je na seznamu tudi nekaj bolj tradicionalno oskarjevskih filmov, kot so Duše otoka, Fabelmanovi in Tár. A najprej k filmu z največ nominacijami. V središču filma Vse povsod naenkrat je lastnica družinske pralnice, ki se ukvarja z davčno revizijo in problemi v družini, nato pa z njo vzpostavijo stik ljudje iz vzporednega vesolja in jo prosijo za pomoč, kar jo popelje na noro dogodivščino. Film je med drugim prejel tudi nominacije za glavno žensko vlogo, stransko vlogo, režijo, itd. Po številu nominacij mu sledita film mojstra črnega humorja Martina McDonagha Duše otoka o dveh prijateljih na odročnem otoku, ki nenadoma in brez pojasnila zaradi odločitve enega od njiju to prijateljstvo prekineta in Na Zahodu nič novega (All Quiet on the Western Front), ki je postavljen na fronto v prvo svetovno vojno. Nekoliko je presenetila nominacija filma Trikotnik žalosti Roberta Östlunda (Višja sila, Kvadrat), čeprav je v Cannesu prejel zlato palmo. Avtor je sicer znan po pikrem humorju in seciranju človeškega vedenja, tokrat pa usmeri svoj pogled v trk svetov ultra bogatih in revnih pod ekstremini pogoji. Film Tár tako kot Elvisa odlikuje glavna igralka oziroma igralec, v vlogi dirigentke blesti Cate Blanchett, v vlogi naslovnega zvezdnika pa Austin Butler. Med nominiranci je tudi film Women Talking Sarah Polley, edine režiserke v tej druščini najboljših filmov. Film temelji na istoimenskem romanu o resničnem dogajanju v odročni skupnosti, kjer morajo ženske po tem, ko izvedo, da jih moški grobo zlorabljajo, nekaj ukreniti.


Vse povsod naenkrat (Everything All at Once) je na voljo v DKinu, Elvis v DKinu in na HBO Max.

Avatar: Pot vode (Avatar: The Way of Water), Fabelmanovi (The Fabelmens) in Trikotnik žalosti (Triangle of Sadness) so trenutno v kinu, kmalu bosta na ogled še Duše otoka (The Banshees of insherin) in Tár.

Najboljši igralec: presenetljivo Paul Mescal iz filma Po soncu

Nominacije Brendana Fraserja, Austina Butlerja, Colina Farrella, pa tudi Billa Nighyja so bile pričakovane, presenetil pa je Paul Mescal iz sicer odličnega celovečernega prvenca Po soncu režiserke Charlotte Wells. V filmu spremljamo očeta, ki ga odlično odigra Paul Mescal, in hčerko na povsem običajnem dopustu v Turčiji, a režiserka v to vsakdanjost pretanjeno vtke kompleksnost spominov, notranjega življenja in družinskih odnosov. Brendan Fraser, ki je mlad zaslovel v filmih kot je Mumija, se vrača v filmu Darrena Aronofskega kot izredno obilen moški, ki poskuša popraviti nekatere stvari v svojem življenju. Billa Nighyja smo v krasnem filmu Živeti lahko videli na lanskem Liffu. Film temelji na scenariju pisatelja in nobelovca Kazua Ishigure (Ostanki dneva) in nam Billa Nighyja predstavi v povsem drugačni vlogi, saj smo ga vajeni v bolj sarkastičnih, celo humornih likih, tokrat pa pogleda globoko vase kot pisarniški delavec, ki želi vendarle nekaj spremeniti v svojem življenju.


Film Po soncu je trenutno v kinu, Duše otoka pride v kino ta teden, Kit (The Whale) pa naslednji teden.

Najboljša igralka: presenetljivo uspešna kampanja Andree Riseborough za film Za Leslie

Andrea Riseborough ni veljala za favoritko, a je v času glasovanja izpeljala uspešno kampanjo, podprle so jo tudi mnoge znane igralke, in je prejela nominacijo za glavno vlogo v neodvisnem filmu o materi samohranilki, ki zadene na igrah za srečo. Nekoliko je presenetila tudi nominacije Ane de Armas za vlogo Marilyn Monroe v filmu Blondinka (Blonde) , saj je film požel porazne kritike. Povsem pričakovane so nominirane Cate Blanchett, ki blesti v filmu Tár, Michelle Williams za vlogo matere v deloma avtobiografskem filmu Stevena Spielberga Fabelmanovi ter Michelle Yeoh za glavno vlogo v filmu z največ nominacijami. Yeoh je tudi prva azijska igralka, ki je nominirana za najboljšo žensko glavno vlogo. No, to pa tudi veliko pove o Hollywoodu in njihovih predsodkih.


Film Za Leslie (To Leslie) in Vse povsod naenkrat sta na voljo v DKinu.

Fabelmanovi so v kinu, kmalu prihaja na spored tudi Tár.

Najboljša režija: brez režiserk

Tokratni nabor ne vsebuje režiserk, čeprav je bila pričakovana nominacija za Gino Prince-Bythewood, režiserko izredno uspešnega in priljubljenega filma Ženska kralj, v središču katerega je enota bojevnic, ki je varovala eno najmočnejših afriških kraljestev. Vsekakor so mnogi bili prepričani, da bosta nominacijo prejeli Sarah Polley za Women Talking in Chinonye Chukwu za Till, zgodbo o grozovitem umoru, v katerem so rasisti ubili 14-letnega dečka in o borbi njegove matere za pravico. Pričakovano so nominirani Martin McDonagh za Duše otoka, Daniel Kwan in Daniel Scheinert za Vse povsod naenkrat, Steven Spielberg za Fabelmanove in Todd Field za Tár. Nekoliko je presenetila nominacija Rubena Östlunda za Trikotnik žalosti in manko Jamesa Camerona za Avatar: Pot vode.


Za ogled nominirancev za oskarja, ki so na voljo v Dkinu, lahko porabite tudi točke zvestobe in tako strošek izposoje filma še dodatno znižate. Seznam vseh nominirancev pa si oglejte tukaj.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
25. januar 2023
6097
25. januar 2023
Oglejte si Vse povsod naenkrat in ostale nominirance za oskarje v videotekah Telekoma Slovenije