Oskarji 2019: igralski zmagovalci na malih ekranih

Igor Harb in Tamara Harb 25. februar 2019 Čas branja članka: 6 min
/PublishingImages/oskarji19-tamara-harb-feb19-hero.jpg

Letošnja podelitev oskarjev je kljub pričakovanim trem oskarjem Alfonsa Cuaróna in filma Roma postregla z nekaj presenečenji. Po dolgih letih je prireditev potekala brez voditeljev, v boju za najboljši film je nepričakovano prevladala problematična Zelena knjiga, velika favoritka za oskarja za glavno žensko vlogo Glenn Close pa je še sedmič ostala brez nagrade.

Igralski oskarji so se sicer v veliki meri odvili pričakovano z zmagami Ramija Maleka, Mahershale Alija in Regine King, hkrati pa poskrbeli tudi za največje (pozitivno) presenečanje večera z zmago Olivie Colman. Pa si nagrajence igralskih oskarjev poglejmo malo podrobneje.


 

Olivia Colman

Olivia Colman, dobitnica oskarja za glavno žensko vlogo, je ustvarila izjemno vlogo kraljice Ane v filmu Najljubša Yorgosa Lanthimosa. To je njen prvi oskar in tudi edini za ta film, ki je sicer prejel deset nominacij. Igralko smo tudi pri nas lahko občudovali že v mnogih odličnih vlogah, saj zadnja leta skorajda ni pomembne britanske serije brez nje. V Nočnem receptorju v tek požene akcijo lova na preprodajalca orožja, ki ga odlično odigra Hugh Laurie, v Broadchurchu pa skupaj z nekdanjim Dr. Whojem Davidom Tennantom raziskuje zločine. Olivia Colman je zagotovo očarala mnoge s svojim zahvalnim govorom, a nas je prepričala že mnogo prej, v vlogi bolj kvantaške policistke v filmu Vroča kifeljca Edgarja Wrighta.


 

Film Najljubša je trenutno v kinu, Vroča kifeljca pa v videoteki DKino.

Rami Malek

Navdušenje gledalcev nad filmom Bohemian Rhapsody je izjemno in čeprav so kritiki dokaj skopi s pohvalami, se je večina strinjala, da je Rami Malek v vlogi Freddyja Mercuryja dovolj dobro opravil svoje delo in je tako že nekaj časa veljal za glavnega favorita. Rami Malek sicer ni bil prva izbira za vlogo, saj je nadomestil Sasho Barona Cohena, ki je odšel zaradi kreativnih razlik z Brianom Mayem. Maleka smo vzljubili v seriji Mr. Robot, ki smo jo lahko spremljali tudi na Planet TV in v kateri igra vase zaprtega depresivnega hekerja oziroma anarhista, ki želi zrušiti svetovni red. Četrta sezona prihaja na male ekrane še letos. V Telekomovih videotekah ga najdete v stranski vlogi nagrajenega filma Short Term 12, ob boku predlanske oskarjevke in bodoče stotnice Marvel, Brie Larson.


 

Bohemian Rapsody je trenutno v kinu, Short Term 12 je v videoteki Voyo.

Mahershala Ali

Mahershala Ali ni novinec oskarjevskega odra, saj je to nagrado že prejel za vlogo v krasnem filmu Barryja Jenkinsa Mesečina, tokrat jo je odnesel za stransko vlogo v filmu Zelena knjiga. V vlogi afroameriškega pianista se v šestdesetih odpravi na jug ZDA na koncertno turnejo. Spremlja ga varnostnik in šofer v podobi Vigga Mortensena. Igralski dvojec sicer opravi odlično delo, vendar je Mahershala Ali še boljši v seriji Pravi detektiv, ki jo trenutno lahko spremljamo na HBOju. S soigralcem Stephenom Dorffom sta v tretji sezoni te serije ustvarila nepozaben detektivski par, ki nas del za delom počasi pelje do končnega razkritja primera.


 

Mesečina je na voljo v DKinu, Pravi detektiv pa na HBOju, HBO Go, HBO OD. Zelena knjiga je še v kinu.

Regina King

Čeprav je Regina King pogosto na TV zaslonih, je morda gledalcem med dobitniki oskarjev še najmanj znana. Oskarja je prejela za vlogo v čudovitem filmu Šepet nežne ulice režiserjaBarryja Jenkinsa postavljenem v sedemdeseta v Harlem. Morda se Regine King spomnite iz serije Ostali (The Leftovers) , željno pa pričakujemo tudi njeno naslednjo serijo. Na TV zaslone letos namreč prihaja serija Varuhi (Watchmen) posneta po prelomnem grafičnem romanu Alana Moora, ki jo je na TV spravil Damon Lindelof (Skrivnostni otok, Ostali). Priznano in neposredno filmsko priredbo je deset let nazaj posnel Zack Snyder, zato naj bi prihajajoča serija ubrala precej drugačno pot.


 

Datum predvajana Varuhov še ni znan, Šepet nežne ulice je trenutno v kinu, Ostali so na voljo na HBO GO.

Nominirance in dobitnike oskarjev si lahko ogledate tukaj.

Za več o novih filmih v kinu, videotekah na zahtevo in na televiziji obiščite spletno stran Gledal_A bom.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
25. februar 2019
4474
25. februar 2019
Oskarji 2019: igralski zmagovalci na malih ekranih