Oskarji 2020: Presenetljiva zmaga in bogat izbor v videotekah

Igor Harb in Tamara Harb 10. februar 2020 Čas branja članka: 6 min
/PublishingImages/oskarji202-parazit-harb-feb20-hero.jpg

Letošnji oskarji so poskrbeli za precejšnje presenečenje s triumfom južnokorejskega filma Parazit, temačno komičnega trilerja o revni družini, ki se vtihotapi v službo k bogatim, a kmalu ugotovi, da je družbena mobilnost polna nepredvidljivih pasti. Film je napet, aktualen, družbeno angažiran in odlično posnet, a pričakovana je bila zmaga katerega od anglo-ameriških favoritov, denimo tehnično impresivne vojne drame 1917, priljubljenega Jokerja, Hollywoodu posvečenega filma Quentina Tarantina, ali pa Irca, ponovnega snidenja Roberta De Nira, Ala Pacina in Joa Pescija pod okriljem starega mojstra Martina Scorseseja. Favoritov letos ni manjkalo, kar seveda pomeni, da ni manjkalo dobrih, celo odličnih filmov, ki si jih je vredno ogledati.

Nekateri od nominirancev za najboljši film so še v kinu, denimo 1917 in Čas deklištva, medtem ko sta Irec in Marriage Story na voljo ekskluzivno na Netflixu, Bilo je nekoč … v Hollywoodu in Joker sta že v videoteki DKino, ostali nominiranci pa bodo tudi nedvomno kmalu našli pot tja.

Netflix proti kinu

Z neustavljivo rastjo spletnih videotek so bile letošnje nagrade pozicionirane kot bitka »stare garde« kinematografskih filmov proti novemu valu, ki ga pooseblja Netflix, a to je izmišljen spor. Netflixova filma, Marriage Story in Irec , sta oba tradicionalna in delo uveljavljenih avtorjev (Noaha Baumbacha in Martina Scorseseja ), ki sta predvsem hotela več umetniške svobode, zato je vsakršna debata o tem, da bi »pravi filmi« morali biti videni v kinu povsem akademske narave. Obisk kina je že dalj časa predvsem družabni dogodek, filmofilski užitki pa so mogoči tudi ob ogledu filmov na telefonu. Netflix je sicer kljub plejadi nominacij domov odnesel zgolj dva pomembnejša oskarja, enega za stransko vlogo v filmu Marriage Story in oskarja za najboljši dokumentarni film Ameriška tovarna , o propadli tovarni v ZDA, ki jo prevzame in ponovno odpre kitajsko podjetje.

Znani obrazi

Poleg oskarja za najboljši film so zmeraj najbolj odmevne nagrade za igralske dosežke, saj so ti najbolj prepoznavni in letos so vsi štirje kipci odšli v pričakovane roke. Za stranski vlogi sta slavila Laura Dern in Brad Pitt, za glavni pa Renée Zellweger in Joaquin Phoenix . Izmed njih je le Renée Zellweger slavila drugič, ostali trije so kljub impresivnim karieram namreč doslej zmeraj izviseli. Pittov Bilo je nekoč … v Hollywoodu je na voljo v videoteki DKino, v HBO GO pa najdete tri njegove uspešnice, Trojo, Pljuni in jo stisni in Zmagovalec. Prav tako najdete aktualnega Phoenixovega Jokerja v DKinu, v HBO GO pa še dva pri katerih bi moral dobiti oskarja – Hoja po robu in Ona – ter temačni triler Osem milimetrov, ki ni za tiste z rahlim želodcem. Marriage Story je zgolj na Netflixu, a v HBO GO je cel kup izjemnih filmov in serij z Lauro Dern, med drugim Twin Peaks , Razsvetljenje in Majhne laži ter Divja. V tej videoteki najdete tudi dva filma z Renée Zellweger , Chicago, ki je slavil na oskarjih pred 17. leti in Hladni vrh, ki ji je prinesel oskarja po treh zaporednih nominacijah. Dva filma z njeno najbolj znano vlogo spogledljive Bridget Jones pa sta v videoteki DKino.

Med letošnjimi avtorji najboljših filmov ni nobenega novinca, kar je sicer škoda, ker letos ni manjkalo talentiranih prvencev, a hkrati to pomeni, da si lahko ogledamo tudi njihove prejšnje filme in v videotekah Telekoma Slovenije jih ni malo.

Bogata bera videotek Telekoma Slovenije

Vojni film (in največji favorit večera) 1917 je režiral Sam Mendes, ki je že prejel oskarja za Lepoto po ameriško (na voljo na HBO GO), najbolj pa je navdušil s filmoma o Jamesu Bondu S.P.E.C.T.R.E. in Skyfall, ki sta (skupaj z vsemi ostalimi bondiadami) v videoteki Voyo. Avtor Jokerja Todd Phillips je znan predvsem po komedijah in tako lahko v HBO GO najdemo njegovo parodijo klasične policijske serije Starsky in Hutch , poleg tega pa tudi njegov prvi poskus resnega filma, komično dramo Vojni psi o dveh prestopnikih, ki po naključju postaneta prekupčevalca z orožjem. James Mangold je letos navdušil mnoge z avtomobilističnim filmom Izzivalca (Ford vs. Ferrari), a pred tem je slavil že v drugih žanrih; v HBO GO tako najdete glasbeno biografijo Johnnyja Casha Hoja po robu (kjer ga upodobi letošnji oskarjevec Joaquin Phoenix ), napet in preobratov poln triler Identiteta in stripovski Wolverine. HBO GO ima tudi široka opusa Quentina Tarantina z nekaterimi njegovimi največjimi uspešnicami, od Šunda do Ubila bom Billa, in Martina Scorseseja , ki vključuje njegova remek dela Taksist in Pobesneli bik. Filmov Bong Joon-hoja trenutno ni na voljo v videotekah Telekoma Slovenije, čeprav bo Parazit kmalu našel pot v DKino, bo pa zato v drugi polovici leta na HBO GO prišla po njegovem filmu posneta ZF serija Snowpiercer, medtem ko je bil njegov doslej največji mednarodni uspeh, ZF drama Okja, narejen za Netflix.

Edina avtorica med nominiranci Greta Gerwig ima v videoteki DKino tudi svoj edini prejšnji film, krasno komično dramo Lady Bird, novozelandski dobitnik oskarja za prirejen scenarij Taika Waititi pa svoj predpredzadnji film Lov na divjaka , prav tako komično dramo. Na HBO GO najdemo kultno serijo Flight of the Concrords, kjer je sodeloval kot režiser. Seveda pa že nestrpno pričakujemo njegov letošnji film, športno komedijo Next Goal Wins po resničnih dogodkih o samoanski nogometni ekipi in nizozemskem trenerju, ki iz njih naredi zmagovalce, saj Waititijev smisel za humor pomeni, da bomo dejansko dobili dostojnega naslednika Ledenih stez.

Posnetek podelitve oskarjev si lahko ogledate nocoj na Planet TV.

Če imate NEO, si lahko filme, ki so na voljo v videotekah DKino ali HBO OD, ogledate tako, da na daljincu pritisnete tipko z mikrofonom in izgovorite ime filma. Z govornim ukazom lahko tudi odprete videoteki HBO GO in Voyo.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
10. februar 2020
5029
10. februar 2020
Oskarji 2020: Presenetljiva zmaga in bogat izbor v videotekah