Oskarji 2020: brez voditeljev, režiserk in z Jokerjem

Igor Harb in Tamara Harb 17. januar 2020 Čas branja članka: 6 min
/PublishingImages/oskarji-harb-jan20-hero.jpg

Nominacije za oskarje so za nami, nagrade pa bodo podeljene že čez par tednov. Kot ponavadi so nominacije tudi letos razvnele živahno debato med ljubitelji filma, predvsem zaradi spregledanih odličnih filmov in ustvarjalcev.

Na seznamu najboljših režiserjev se namreč ni znašla nobena ustvarjalka, akademija je razočarala tudi z nominacijami za glavne in stranske vloge, kjer so izpustili številne odlične ustvarjalce, med drugim Lupito Nyong’o za film Mi. Predvsem pa zmoti, da so vsi igralski nominiranci z izjemo temnopolte igralke Cynthie Erivo belci. Tako se med nominiranci na primer niso znašli igralci iz filma Parazit, kakor tudi ne Eddie Murphy, Awkwafina in Jennifer Lopez, ki so se letos izkazali v izjemnih vlogah v filmih Dolemite Is My Name, The Farewell in Prevarantke na Wall Streetu.

Za najboljši film je nominiranih devet filmov, po skupnem številu nominacij pa vodi Joker z enajstimi, Scarlett Johansson je nominirana dvakrat, za glavno vlogo v Marriage Story in stransko vlogo v Zajec Jojo. Za dva oskarja se poteguje tudi makedonski dokumentarni film Medena dežela (Honeyland) , ki je nominiran med dokumentarci in tujejezičnimi filmi. Medena dežela bomo lahko videli pri nas marca na Festivalu dokumentarnega filma.

Seznam vseh nominirancev najdete na uradni spletni strani, mi pa se posvetimo le nominirancem za najboljši film. Bojda predzadnji film Quentina Tarantina Bilo je nekoč v … Hollywoodu je poklon tovarni sanj režiserjevega otroštva, ki v središče postavi ostarelega igralca in njegovega kaskaderja, je že na voljo v DKinu. Večina nominirancev je sicer še na kino sporedu, izjema sta seveda Netflixova kandidata, The Irishman v režiji Martina Scorseseja z Robertom De Nirom, Al Pacinom in Joejem Pescijem ter Marriage Story režiserja Noaha Baumbacha z Adamom Driverjem in Scarlett Johansson. V kinu tudi ne boste mogli ujeti filma Zajec Jojo režiserja Taike Waititija, ki je bil predvajan le na Liffu.

V kino pa se odpravite, če želite videti vojni film 1917, postavljen v prvo svetovno vojno in posnet v navidezno enem kadru, kontroverznega Jokerja o mentalno nestabilnem klovnu, Izzivalca o Fordovi bitki proti Ferrariju na dirki Le Mans ali izvrstno korejsko dramo Parazit. Konec meseca prihaja še Čas deklištva Grete Gerwig, ki je s filmom prejela kup nominacij, začuda pa ne tudi za režijo.

Voditeljev na prireditvi, ki bo potekala 9. februarja, tudi letos ne bo, a prireditelji obljubljajo, da jo bodo tako kot lani popestrili zvezdniki, komiki in razkošne glasbene točke. Več o oskarjih pa po podelitvi.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
17. januar 2020
4995
17. januar 2020
Oskarji 2020: brez voditeljev, režiserk in z Jokerjem