Ostali (The Leftovers)

/PublishingImages/ostail-hero.jpg

Leto 2012 je s koncem majevskega koledarja in številnimi drugimi še bolj "znanstvenimi" napovedmi prineslo kar precej zanimanja za teme konca sveta. Eksplozivnim kataklizmičnim filmom katastrofe, kot so bili 2012, Svetovna vojna Z in Svetovna invazija: Bitka Los Angeles, je sledil val komedij, med drugim Konec je tu, Rapture-Palooza, in celo romantična komedija Iščem ljubezen pred koncem sveta. Zdaj je čas, da se te teme lotimo bolj resno. HBO predstavlja serijo Ostali.

 

Vnebovzetje

Serija skuša odgovoriti na vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi iz sveta nenadoma izginila množica ljudi. V tem konkretnem primeru 2 odstotka. Preprosto ni jih več, vsi, ki so ostali, pa imajo svoje teorije, večinoma povezane z vnebovzetjem, prepričanjem, da bodo v pričakovanju konca sveta dobri ljudje odnešeni v nebesa. Če je to res, kaj to torej pove o vseh, ki so ostali? In kaj sledi?

Mikrokozmos

Zgodbe o velikih dogodkih je praviloma mogoče povedati skozi perspektivo pomembnih ljudi ali pa prikazati kakšen je vpliv teh dogodkov na običajne ljudi. Ostali sledi tradiciji slednjih, saj je zgodba postavljena v majhno mestece Mapleton, kjer skuša lokalni šef policije Kevin Garvey obdržati družino in mesto v nekakšni normalnosti; kolikor je ta pač še mogoča. Številni so namreč izgubili vero, medtem ko so jo drugi našli v raznih kultih, ki so vzniknili kot gobe po dežju.

 

Predigre

Ostali temelji na književni uspešnici Toma Perrotte, ki je med drugim napisal knjižne predloge za filme, kot sta Volitve in Mali otroci, ki sta bila nominirana za več oskarjev, pri slednjem tudi Perrotta kot soscenarist. Tako ni nenavadno, da je HBO odkupil njegovo knjigo The Leftovers (zaenkrat še ni prevedena v slovenščino) že pred izidom in pričel priprave na serijo. Teh pa ni zaupal kar komur koli. Avtor serije je namreč Damon Lindelof, soavtor serije Skrivnostni otok in soscenarist številnih filmskih uspešnic, kot so Zvezdne steze, Prometej in prej omenjena Svetovna vojna Z. Lindelof je okrog sebe zbral odlično ekipo, saj med režiserji najdemo tudi Petra Berga (Edini preživeli), ki je skupaj z Lindelofom in Perrotto tudi producent serije.

 

Prihod dveh Jezusov

Kot je pravilo pri HBO-jevih serijah, se tudi Ostali ponaša s kakovostno zasedbo. V glavni vlogi je Justin Theroux, ki je zadnje čase sicer najbolj znan kot zaročenec Jennifer Aniston, sicer pa je imel odmevne vloge v filmih Davida Lyncha (Mulholland Dr., Notranje zadeve ), v kriminalki Miami Vice in zadeti komediji Vitez in sitnež, poleg tega pa je scenarist uspešnic Tropski vihar in Iron Man 2. Poleg njega izstopata še Liv Tyler (trilogija Gospodar prstanov) v vlogi članice kulta in Christopher Eccleston (Dr. Who, Thor: Svet teme). Nabor igralcev za serijo o vnebovzetju je zabaven, saj je Tylerjeva igrala tudi v Armageddonu, medtem ko sta Eccleston in Theroux pred časom igrala božja sinova. Eccleston je igral glavno vlogo v priznani britanski seriji Drugi prihod, kjer ugotovi, da je božji sin, ki lahko ustvarja čudeže in spremeni svet, pa čeprav ne ve, kaj storiti. Medtem ko je Drugi prihod resna drama z elementi komedije in akcije, pa je Therouxova upodobitev Jezusa Kristusa v filmu Deset povsem humoristična. Videti je namreč kot povsem klasičen Jezus z dolgimi lasmi in sandali, na zemlji je da bi odrešil človeštvo, vendar se je zamotil in živi umirjeno, skorajda hipijsko življenje, vmes pa ima kratko ljubezensko razmerje z eno izmed glavnih junakinj filma.

 

Prvi del brezplačno na SiOL TV

Premiera prvega dela serije Ostali bo na voljo brezplačno za vse naročnike SiOL TV v ponedeljek, 30. junija ob 21.05 na HBO, nato bo na sporedu vsak teden v tem terminu.

 

Vir fotografij: hbo.si

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
27. junij 2014
2088
2. julij 2014
Ostali (The Leftovers)
Android, BlackBerry OS, iOS, Windows Phone 8