#ostanidoma in si oglej predstave Lutkovnega gledališča

Igor Harb in Tamara Harb 14. april 2020 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/ostanidoma-LGL-harb-apr20-hero.jpg

Trenutno so kulturne ustanove zaprte in čakajo, da bodo v njih ponovno odmevali veseli koraki in glasovi obiskovalcev in umetnikov. A tudi v teh dneh nas ne pustijo praznih rok, saj nas vsakodnevno razveseljujejo s predstavami, razstavami, natečaji, branji in pripovedovanji na spletu ali iz dnevnih sob.

Otroci se običajno najprej srečajo z lutkovnimi predstavami in najbolj znano je vsekakor Lutkovno gledališče Ljubljana, ki že od leta 1948 razveseljuje najmlajše in tudi odrasle. Skupaj s Telekomom Slovenije, njihovim dolgoletnim podpornikom, so poskrbeli, da so štiri predstave brezplačno na voljo ves čas epidemije. Telekomovi naročniki z NEO jih najdete v Otroškem parku. A nič ne skrbite, tudi vsi ostali se lahko registrirate na neo.io in si jih ogledate brezplačno 30 dni.


V izboru je seveda tudi ena najbolj priljubljenih slovenskih otroških predstav Zvezdica Zaspanka Frana Milčinskega-Ježka. Zgodba o zaspani zvezdici, ki jo boter Mesec kazensko pošlje na Zemljo, je primerna je za otroke od četrtega leta naprej. Za najmlajše, od drugega leta naprej, je na voljo polurna predstava Ti loviš!, ki vsebuje veliko teka in petja. Navdihnila jo je ljudska pripoved o psu, ki lovi zajca, ker mu je ta ukradel čevlje. V predstavi sta živali soseda, ki se pričkata in tekmujeta, a na koncu postaneta prijatelja.


Za nekoliko starejše, stare tri leta in več, je na voljo predstava Štiri črne mravljice, ki jo je navdihnila zbirka sedmih zgodb priljubljene otroške pisateljice in pripovedovalke Anje Štefan. Kratke, deloma rimane zgodbe so pisane na kožo najmlajšim, predstava pa prinaša njihove nove dogodivščine in modrosti.


Seveda pa Lutkovno gledališče ni le za najmlajše in tam se odvijajo tudi igrane predstave. Eno od njih, Vihar v glavi, so ustvarili najstniki. Nastala je pod režijsko taktirko Primoža Ekarta, ki je skupaj z najstniki ustvaril predstavo o njih, o viharju, ki vihra v njihovi glavi in srcu. Ogled predstave, ki je požela ogromno pohval, je priporočljiv tudi za starše najstnikov.

 

Prijeten ogled in #ostanitedoma.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
14. april 2020
5131
14. april 2020
#ostanidoma in si oglej predstave Lutkovnega gledališča