Osupljiva dokumentarna oddaja Serengeti III za ljubitelje narave in živali

Igor Harb in Tamara Harb 18. april 2023 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/SERENGETI-BBC-EARTH-THARB-APR23-HERO.JPG

V središču Serengetija bo tudi v aktualni, tretji sezoni istoimenski narodni park na vzhodu Afrike, kjer prebivajo glavni junaki teh dokumentarnih oddaj. Kot smo vajeni pri BBCjevih dokumentarcih, nas tudi ustvarjalci Serengetija razvajajo z izjemnimi posnetki živali in nas popeljejo v srce njihovih vzponov, padcev in boja za preživetje.

Premiera tretje sezone bo v nedeljo, 23. aprila, ob 18. uri ekskluzivno na programu BBC Earth. Skoči na NEO 📺 in spremljaj še drznejše zgodbe in očarljive nove like. 😍

Oddaje Serengeti so dramatizirane, kar pomeni, da zgodbo, ki jo podaja pripovedovalec, napišejo scenaristi oddaje, a ta temelji na dejanskem obnašanju živali ter je odraz njihovega vedenja. V tretji sezoni bomo glavne junake spremljali skozi šest delov, skozi njihove zgodbe pa nas bo popeljala britanska igralka Adjoa Andoh, ki smo jo nazadnje spremljali v seriji Bridgerton kot lady Agatho.

 

Nekatere živali so v središču dokumentarnih oddaj že od prve sezone, kot na primer levinja Kali, druge so se pridružile kasneje, njihova imena pa temeljijo na jeziku svahili. Včasih gre za dobeseden prevod, tako na primer Duma pomeni gepard, kar Duma tudi je. Imena drugih junakov imajo dodatne pomene, tako na primer Bakari, ime pavijana, pomeni nekoga, ki mu bo uspelo. Zgodbe Dume, Kali in Bakarija bomo spoznavali tudi v tretji sezoni, poleg njih pa med drugim še mladega povodnega konja Mafute. A živalim Serengetija tudi tokrat preti nevarnost, v tretjem delu jih namreč ogroža požar.

 

Snemanje tovrstnih dokumentarnih oddaj je dolgotrajno, saj celotno zgodbo posamezne živali ustvarjalci včasih snemajo tudi leto dni. Med snemanjem morajo kamere in ekipa ostati karseda nevidni, da ne motijo naravnega procesa, a toliko prisotni, da lahko ujamejo celosten in detajlen vpogled v življenje živali. Pogosto med živali spustijo posebne kamere, ki se gibajo med njimi, ustvarjalci pa jih upravljajo na daljavo. Seveda pa se med snemanjem spopadajo tudi s preprekami, kot so se na primer s poplavo v drugi sezoni Serengetija. Poplave v Serengetiju sicer niso pogoste, a jim bomo zaradi podnebnih sprememb verjetno pogosteje priča. Ekipa je snemala, čeprav je med poplavo odneslo mostove in ceste, oprema pa zaradi vlage ni ustrezno delovala, a so vseeno ujeli najbolj dramatične trenutke glavnih junakov in nedvomno jim je kljub požaru to uspelo tudi v tretji sezoni.

kupi

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
18. april 2023
6152
18. april 2023
Osupljiva dokumentarna oddaja Serengeti III za ljubitelje narave in živali