Osupljivi znanstvenofantastični spektakli: Dune, Gravitacija, Elizij

Igor Harb in Tamara Harb 6. januar 2022 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/zf-filmi-HARB-JAN21-hero.jpg

Dune: Peščeni planet ni zgolj ena največjih kino uspešnic lanskega leta, temveč se uvršča tudi med favorite za oskarja. Zanimanje, ki ga je sprožil film, pa je literarno predlogo uvrstilo med najbolj prodajane knjige lanskega leta. Od tega tedna film najdete v videoteki DKino in če vas povleče v znanstvenofantastične svetove, vam lahko ponudimo množico izvirnih in izvrstnih žanrskih spektaklov.

Dune: Peščeni planet, 2021

 

Eden najbolj pričakovanih filmov lanskega leta je priredba prelomnega romana Franka Herberta, ki dogajanje postavi v daljno prihodnost, kjer je človeštvo koloniziralo galaksijo, družbeni red pa temelji na fevdalizmu. Najpomembnejša substanca je »začimba«, ki omogoča potovanje skozi vesolje in podaljšuje življenje, na voljo pa je zgolj na planetu Arrakis. Epska zgodba vključuje politične igre, vojaške udare, starodavne prerokbe, genetsko manipulacijo in mladega glavnega junaka, ki se znajde v središču akcije. V glavnih vlogah Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Zendaya, Oscar Isaac in Jason Momoa.

Gravitacija, 2013

 

Dobitnik sedmih oskarjev je eden najbolj osupljivih ZF filmov v zgodovini. Dogajanje je postavljeno v Zemljino orbito, kjer ekipa astronavtov popravlja vesoljski teleskop Hubble, ko jih nenadoma zadenejo vesoljske smeti, ostanki razstreljenega satelita. Astronavta Stone (Sandra Bullock) in Kowalski (George Clooney) se skušata rešiti, a vsak obrat planeta prinese novo pošiljko vse večjega oblaka hitro letečih odpadkov, ki uničuje satelite in vesoljske postaje ter vse bolj ogroža njihovo preživetje, Nenehna akcija je spektakularno posneta in srhljivo realistična.

Na robu jutrišnjega dne, 2014

 

Napet ZF triler je postavljen v bližnjo prihodnost, sredi vesoljske invazije, ki se ji človeška vojska na videz uspešno upira. Ko vojaškega govornika Caga (Tom Cruise) proti njegovi volji premestijo na fronto, se med spopadom z nenavadnim vesoljskim zavojevalcem zgodi nekaj nenavadnega: namesto, da bi umrl, se znajde v prejšnjem dnevu in sosledje dogodkov se odvrti še enkrat. Kmalu odkrije, da je edina rešitev v urjenju z najboljšo bojevnico Rito (Emily Blunt), ki je doživela podobno epizodo.

Ognjeni obroč, 2013

 

Tudi v tem filmu se človeštvo bori proti neustavljivim zavojevalcem, a ti ne prihajajo iz vesolja, temveč iz meddimenzionalne razpoke na dnu oceana. Človeštvo je ugotovilo, da so ogromni roboti edino, kar lahko ustavi ogromne pošasti, in tako spremljamo neverjetne bitke teh kolosov, ki skušajo držati uničenje proč od obmorskih velemest – kar pa jim seveda le redko uspe.

Elizij, 2013

 

Leto 2154, v katerem se odvija film, zaznamuje potencirana družbena neenakost in ekološki kolaps planeta, pri čemer bogataši živijo udobno na velikanski in udobni vesoljski postaji Elizij, mase pa na planetu, polnem bolezni in pomanjkanja. Glavni junak Max (Matt Damon) je nekdanji kriminalec, ki je po nesreči v tovarni izpostavljen smrtonosni dozi radiacije in ga lahko reši edino zdravljenje na Eliziju, tja pa se lahko prebije zgolj kot del vlomilskega podviga, nakar s svojimi dejanji zamaje nestabilni svet.

Zvezdne steze, 2009

 

Klasika znanstvene fantastike v novi preobleki. Serija iz šestdesetih in njena nadaljevanja iz osemdesetih in devetdesetih predstavljajo temelje žanra in tematik, ki jih ta načenja, novi filmi z mlado in atraktivno zasedbo pa so zastavljeni nekoliko bolj akcijsko, a vseeno obdržijo pristna razmerja med junaki in v njihovem odnosu do raziskovanja vesolja.

Apollo 11, 2019

 

Za zaključek še nekaj resničnega vesolja. Ob petdeseti obletnici pristanka na Luni je NASA omogočila ekipi dokumentarnega režiserja Todda Douglasa Millerja dostop do svojih arhivskih posnetkov tega dogodka. Celoten film je tako dokument 16. julija 1969, ko so se Neil Armstrong, Buzz Aldrin in Michael Collins odpravili na misijo Apollo 11 in pristali na Luni. Gre za doslej najbolj podroben prikaz vsega materiala in tega veličastnega dosežka civilizacije.

Vsi filmi so na voljo za izposojo v videoteki DKino. Če uporabljate NEO, preprosto pritisnite gumb z mikrofonom in izgovorite ime filma, ki ga želite gledati. Filme iz videoteke DKino si lahko izposodite tudi s točkami zvestobe. Svoje stanje točk lahko preverite na Moj Telekom.

Če še ne uporabljate NEO, ga lahko tudi brezplačno preizkusite za 30 dni na spletni strani neo.io le izpolnite obrazec in prejeli boste začasno geslo za dostop. Prijava: https://neo.io/prijava/promo-koda.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
6. januar 2022
5836
9. januar 2022
Osupljivi znanstvenofantastični spektakli: Dune, Gravitacija, Elizij