Paket filmov iz 2020, ki jih ne gre zamuditi

Igor Harb in Tamara Harb 30. december 2020 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/filmi-2020-tharb-dec20-hero.jpg

Leto 2020 je postreglo z zaprtjem kino dvoran, tako da so bili nekateri filmi dostopni le na spletnih platformah, predvajanje drugih pa prestavljeno v leto 2021. Letos tako žal nismo videli filma Peščeni planet, posnetega po legendarni književni predlogi, prestavljen pa je tudi novi Bond. A ljubitelji Bonda med prazniki vseeno ne boste ostali brez nujne doze, saj so vsi filmi na voljo tako v videoteki Voyo, kot tudi v HBO GO.

Za konec tega in začetek naslednjega leta pa smo za vas iz videotek Telekoma Slovenije izbrali paket filmov iz 2020, ki jih ne gre zamuditi.

Literarni klasiki leta: Emma in Čas deklištva

Romana Jane Austen in Louise May Alcott sta doživela vrsto filmskih upodobitev, letos pa sta za kamero stopili še režiserki Greta Gerwig in Autumn de Wilde. V komični kostumski drami v vlogi Emme, ki se zabava in vpleta v razmerja svoje okolice, navduši Anya Taylor-Joy (Damin gambit), na čelu zasedbe v Času deklištva, v kateri se sestre upirajo pričakovanjem in normam okolice, pa Saoirse Ronan. Filma sta idealna za ogled med prazniki in primerna tudi za najstnike in najstnice.

Emma je na voljo v DKinu, Čas deklištva pa v HBO GO.

Psiho leta: Nevidni človek

Cecilia (Elisabeth Moss) je ujeta v nasilnem razmerju z genialnim znanstvenikom, a ji uspe pobegniti. Nato mož stori samomor, Ceciliji pa se začnejo dogajati nenavadne stvari, a o tem ne uspe prepričati okolice. Zdi se, da ji sledi njegov duh. Film o družinskem nasilju ni primeren za tiste z rahlimi živci.

Film je na voljo v DKinu.

Pravica leta: Nikoli, redko, včasih, vedno

Letošnje leto je zaznamoval tudi boj za pravico do splava, tako so se na Poljskem v množičnih demonstracijah uprli odvzemu pravice, v Argentini pa so splav pravkar legalizirali. V filmu Nikoli, redko, včasih, vedno, pa se odpravimo v ZDA, natančneje v Pensilvanijo, kjer omejujejo dostop do splava, tudi tako, da dekletu ne povedo resničnega trajanje nosečnosti. Zgodba najstnice razkrije, kaj jo čaka, če se odloči za splav, zato se skupaj s prijateljico odpravi v New York.

Film je na voljo v DKinu.

Poklic leta: Prevajalci

V filmih je delo prevajalcev akcijsko in napeto, saj se velikokrat znajdejo sredi mednarodne zarote, včasih celo rešujejo krizo z obiskovalci iz vesolja, kot v Prihodu. Tokrat pa je devet prevajalcev zaprtih v bunker, da nadaljevanje uspešnice, ki jo prevajajo, ne bi ušlo v javnost. Ko pa se prvo poglavje vseeno znajde na spletu, je založnik pripravljen narediti vse, da odkrije krivca.

Film je na voljo v DKinu.

Terapija leta: Kralj Staten Islanda

Film delno temelji na avtobiografski zgodbi glavnega igralca Peta Davidsona, ki je najbolj znan kot del ekipe Saturday Night Live. Pete je tako kot junak filma ob napadu 11. septembra izgubil očeta, gasilca, v filmu pa spremljamo njegovo (ne)spopadanje s tragedijo. Davidson, ki se je v preteklosti spopadal z psihičnimi težavami in odvisnostmi, je dejal, da je snemanje bilo zanj precej terapevtsko, a da je seveda poiskal tudi strokovno pomoč. Film zaznamuje prepoznaven pristop režiserja Judda Appatowa (Napumpana, 40-letni devičnik), tako ta pretresljiv in srčen pogled na družinsko tragedijo vključuje tudi komične elemente.

Film je na voljo v DKinu.

WTF leta: Lov

Neznanci se prebudijo na jasi in ugotovijo, da jih nekdo lovi, za šport. A tokratna igra izbrancev ne gre povsem po načrtih, saj ena od tarč dobro prepozna igro in se upre. Ali bo prišla tudi do srčike te nagnusne ideje?

Film je na voljo v DKinu.

Blockbuster leta: Tenet

V mnogih kinih je bil ta film prvi, ki se je predvajal po zaprtju v prvem valu epidemije in kot vedno je film režiserja Christopherja Nolana (Memento, Medzvezdje, Izvor) razdelil občinstvo. V glavni vlogi se izkaže John David Washington, ki poskuša ustaviti ruskega prekupčevalca z orožjem, Nolan pa se ponovno igra s časom. Za ljubitelje Nolanovih filmov, več o filmu pa si preberite v članku na Tehniku.

Film je na voljo v DKinu.

#jaztudi leta: Pomočnica

Dan v življenju naslovne pomočnice filmskega producenta na subtilen način prikaže spolne zlorabe v poslovnem okolju. Film se z zgodbo seveda dotakne afere Weinstein, ki je dala krila razkritjem tovrstnih zlorab in gibanju #jaztudi. Režiserka in scenaristka Kitty Green zgodbo predstavlja skozi tišino, poglede, pa tudi dvoumne komentarje, medtem ko se zlorabe dogajajo za zaprtimi vrati, v vednosti mnogih, ki jih s tišino podpirajo.

Film je na voljo v HBO GO.

Otroška filma leta: Naprej in Ježek Sonic

Letos v kina ni prišlo veliko otroških filmov, a vseeno smo dobili dva krasna in zabavna primerka. Naprej je izvirna, zabavna, čustvena zgodba o bratih, ki poskušata s pomočjo čarovnije za en dan dobiti nazaj umrlega očeta, in je nastal v studio Pixar. Ježek Sonic, izpeljava slavne video igre, pa predstavi izjemno hitrega ježka modre barve, ki pomotoma pristane na Zemlji, kjer združi moči s policistom v boju proti zlobnežu. Primerna sta za otroke od sedem let naprej.

Film sta na voljo v HBO GO.

Dokumentarec leta: Kolektiv

Odličen vpogled v državo, ki jo razjeda korupcija, tako daleč, da zaradi nje umre množica mladostnikov, ki so preživeli požar v nočnem klubu, a jih je pokončala bolnišnica okužba, ki bi jo bilo mogoče preprečiti. Resnična srhljivka ob kateri si boste pogrizli nohte in še enkrat spoznali, kako težko se je iztrgati iz krempljev korupcije.

Film je na voljo v HBO GO.

Finančni uspešnež: Podli fantje za vedno

Prvi del iz leta 1995 je navdušil z akcijo in humorjem, drugi z neustavljivo akcijo, v tretjem pa se Will Smith in Martin Lawrence vračata za zadnjo noro misijo. Film je ujel kinodvorane še pred zaprtjem in si s tem zagotovil drugo mesto na lestvici največjih zaslužkarjev leta.

Film je na voljo v HBO GO.

In ne pozabite, filmi v videoteki DKino so na voljo tudi s koriščenjem točk zvestobe.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
30. december 2020
5520
30. december 2020
Paket filmov iz 2020, ki jih ne gre zamuditi