5 septembrskih uspešnic na HBOju

Igor Harb in Tamara Harb 21. september 2020 Čas branja članka: 6 min
/PublishingImages/hbo-filmi-tharb-sept20-hero.jpg

Jesenski veter je tudi na HBO in HBO GO prinesel nove uspešnice. Izbrali smo jih pet, za vsak okus nekaj.

Dnevnik Diane Budisavljević

Resnična zgodba o najboljših ljudeh v najtežjih časih je zapisano na koncu napovednika. In res, Diana Budisavljević je z vztrajnostjo in pogumom, ki poskrbita, da človeštvo preživi še tako težke čase, med drugo svetovno vojno rešila več kot deset tisoč otrok. Ko je Diana izvedela, da ustaška vojska ljudi zapira v taborišča, se je namreč odločila, da bo pomagala kakorkoli lahko. Zaradi avstrijskega porekla po drugi svetovni vojni dolga leta ni dobila primerne zahvale, a je njena vnukinja poskrbela za objavo njenega dnevnika, ki je režiserko poslal na pot odkrivanja, kdo je bila Diana. Kot je dejala režiserka Dana Budisavljević, človeštvo živi na plečih ljudi, kot je Diana. Film je preplet igranega, arhivskih posnetkov in spominov preživelih ter je veliki zmagovalec lanskega puljskega filmskega festivala, ki je po premieri doživel večminutne stoječe ovacije.

Zajec Jojo (Jojo Rabbit)

Režiser Taika Waititi je navdušil s sprehodom v Marvelovo vesolje, ko je posnel izredno zabaven in vizualno igriv film Thor: Ragnarok. A že pred tem nas je razveseljeval z bizarno zabavnimi satirami, v katerih pa ni manjkalo čustvene podlage. S filmom Zajec Jojo, v katerem tudi igra, se je režiser znašel na tankem ledu, saj se je lotil nacizma. Taika Waititi igra Hitlerja, namišljenega prijatelja glavnega junaka osamljenega desetletnega Jojoja, ki živi sam z mamo, saj se oče bojuje v vojni. Tako se Jojo po nasvete obrne k očetovski figuri nacistične Nemčije. Razmere v mestu in dogajanje nato spremljamo skozi njegove, otroške oči, a ko doma odkrije skrivno steno in za njo judovsko dekle, ki ga skriva njena mama, svet ni več takšen, kot se je zdel še včeraj. Kot v večini Waititijevih filmov (Lov na divjaka, Fant) tudi tokrat otroški igralec prikaže izjemno igro, odlična pa je tudi Scarlett Johansson kot njegova mama. Za ljubitelje Waititijevih filmov, pa tudi Chaplinovega Velikega diktatorja.

Naprej (Onward)

V svetu bratov Tiana in Marlina, kjer živijo samorogi, vilinci, morske deklice in tudi zmaji, skorajda ni več čarovnije, saj jo je nadomestila tehnologija. A ko za Tianov šestnajsti rojstni dan brata prejmeta darilo pokojnega očeta, se jima odpre dežela neslutenih možnosti. S pomočjo uroka lahko celo za en dan pričarata nazaj svojega očeta. Žal jima urok ne uspe povsem in tako pristaneta le z očetovimi nogami, nato pa se v tekmi s časom podata na pot dogodivščin, da bi še pravočasno uspela razvozlati skrivnost in pričarati celotnega očeta. Režiser in scenarist Dan Scanlon je zgodbo črpal iz svojega življenja, saj sta z bratom izgubila očeta, ko je bil še zelo majhen. Krasna Pixarjeva zgodba o izgubi, pogumu, prijateljstvu in družinskih odnosih je primerna za otroke starejše od sedem let.

Podli fantje za vedno (Bad Boys For Life)

Trenutno največja kino uspešnica tega leta na svetu je Podli fantje za vedno, saj je prišel v kina januarja in, kar je še pomembneje, je povsem solidno nadaljevanje serije filmov, s katero sta akcijski karieri začela Will Smith in režiser Michael Bay. Slednji sicer ni sodeloval pri tem filmu, temveč je krmilo predal belgijskima režiserjema Adilu el Arbiju in Bilallu Fallahu, ki sta doslej navduševala s surovimi evropskimi gangsteriadami in videospoti, po Podlih fantih se lotevata novega nadaljevanja Policaja z Beverly Hillsa. Podli fantje za vedno je nova zgodba o miamijskih policistih, ki ju igrata Will Smith in Martin Lawrence, tokrat pa se spopadeta z narkomanskim kartelom, ki ga vodita mati in sin.

Na voljo od 20. septembra.

Pod belimi pečinami (Hope Gap)

Pod belimi pečinami je britanska drama o ločitvi, ki nekoliko presenetljivo vključuje tudi dobro mero humorja. V ospredju je zakonski par, Grace in Edward, ki sta se po dolgih letih zakona nekoliko odtujila. Ko za vikend pride na obisk sin Jaime iz Londona, Grace pričakuje umirjen družinski konec tedna, a Edward Jaimeju zaupa skrivnost. Namerava se ločiti, ker je spoznal drugo in odšel bo še pred kosilom. S tem nastopi družinska kriza, v kateri se odrasel Jaime trudi iskati vmesno pot med staršema, medtem ko Grace skuša najti svoje mesto v novem svetu. Film je po lastni drami režiral William Nicholson, v glavnih vlogah pa navdušita Annette Bening in Bill Nighy.

Na voljo od 20. septembra.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
21. september 2020
5362
21. september 2020
5 septembrskih uspešnic na HBOju