Petek 13. in krik

Igor Harb in Tamara Harb 13. maj 2022 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/petek13-harb-maj22-hero.jpg

Danes je petek, 13., in po celem kupu vraž ter numeroloških izračunov naj bi bil to nesrečen, celo zlosluten dan. To seveda ne drži, a vseeno lahko izkoristimo zagon teh temačnih sil in rezerviramo večer za grozljivke. Pripravili smo pester in raznolik izbor iz videoteke DKino.

Mati (Umma)

Legendarna Sandra Oh (Talenti v belem, Ubij Eve) se v tej tesnobki prvič loti grozljivke. Igra Amando, ki živi na samotni kmetiji s hčerko, ko nenadoma prejmeta nenavadno pošiljko – žaro s pepelom njene nedavno preminule matere. Ta skrivnostni predmet je skupaj z izolirano lokacijo seveda odlična iztočnica za zgodbo o duhovih in strahovih, ki jih ti obudijo. Izvirni naslov »Umma« je korejska beseda za mamo, film pa črpa tudi iz korejske folklore.

 

Krik (Scream)

Gre za letošnji film, ki je hkrati predelava in nadaljevanje kultne meta-grozljivke iz 1996. V mestecu Woodsboro se prične nova serija umorov najstnikov in tako se policist Dewey, novinarka Gail in seveda Sidney vrnejo v kraj, da se ponovno soočijo z morilcem v maski duha. Čeprav velik del uspeha filma temelji na preigravanju znanih vzorcev, je pristop svež in sodoben, ponovno je skoraj nemogoče ugotoviti, kdo je morilec, a pravo presenečenje je sprevržena motivacija za zločine.

 

Nevidno zlo začetek: Raccoon City

To ni nadaljevanje serije filmov z Millo Jovovich, temveč nova zgodba, ki se natančno zgleduje po klasičnih video igrah z zombiji. Režiser je namreč velik oboževalec iger, zato se je v filmu potrudil poustvariti cele scene iz iger. Tistih, ki so jih odigrali, to morda ne bo prestrašilo, saj natančno vedo, kje bodo stvari skočile iz teme, vseeno pa ustvari pravo vzdušje.

 

Mi (Us)

V novem Kriku se najstniki zmrdujejo nad klasičnimi grozljivkami in izpostavijo, da je zdaj glavni podžanr t. i. povzdignjeni horror, grozljivke s kompleksnim družbenim sporočilom, kamor sodi tudi Mi. Režiser Jordan Peele povsem sprevrže pričakovanja žanra, saj film začne s prikazom vdora v družinsko idilo, a se kmalu izkaže, da so napadalci dvojniki družine in da se isto dogaja povsod.

 

Zlo (Malignant)

Zlo sodi med najboljše grozljivke zadnjih let, saj ga odlikuje eden najbolj nepričakovanih preobratov v zadnjih letih, režiser James Wan (Priklicano zlo) mestoma zgradi zares srhljivo atmosfero in ponudi odlično koreografirane akcijske scene, ki jih v tovrstnih grozljivkah nismo vajeni.

 

V zemlji (In the Earth)

V zemlji je pandemična grozljivka, ampak ne v smislu Kužne nevarnosti, temveč zato, ker je film v celoti nastal pod vtisom pandemije COVID-19. Zgodba z minimalistično zasedbo se odvija med pandemijo, a v odročnem gozdu, skozi katerega se znanstvenik in gozdni čuvaj prebijata do znanstvene postaje z novo opremo. A v gozdu ne najdeta zgolj dreves, saj hosta skriva tudi skoraj pozabljene skrivnosti.

 

Očiščenje: vsi filmi

Film Očiščenje je predstavil zanimiv koncept: v bodoči, nekoliko fašistično ustrojeni ZDA je en dan v letu dovoljen zločin in takrat si narod da duška, da je preostalih 364 dni produktiven in zadovoljen. V duhu subverzivnih grozljivk je film prikazal tudi širšo sliko, vpliv tega »praznika zločina« na medčloveške odnose in posledično tudi na politično stanje v ZDA. Skozi nadaljevanja filmi prikazujejo različne družbene sloje in predstavijo več vidikov na spremenjeni svet.

 

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
13. maj 2022
5918
13. maj 2022
Petek 13. in krik