Poklicni morilec z umetniško žilico

Igor Harb in Tamara Harb 3. junij 2019 Čas branja članka: 6 min
/PublishingImages/barry-harb-maj19-thumb.jpg

Barry je poklicni morilec, ki se odloči, da bi raje postal igralec. Ta premisa se morda zdi kot potencialno huronska žanrska parodija, a avtorji serije osnovni koncept nadgradijo v napet triler, poln črnega humorja in pristne drame, ki gledalca ne le prikuje na stol in nasmeje, temveč se ga tudi dotakne.

Glavni adut serije je njen soavtor, producent, scenarist, občasni režiser in glavni igralec Bill Hader, ki naredi naslovnega junaka Barryja Birkmana boleče človeškega in čustvenega. Barry je vojni veteran, ostrostrelec pri marincih, ki ga po vrnitvi z bojišča pričaka zgolj star družinski prijatelj Monroe Fuches. Ta vidi v zlomljenem in osamljenem človeku predvsem vojaškega specialista in ga prepriča, da postane morilec, rekoč, da bo tako ali tako zgolj odstranjeval slabe ljudi. V prvi epizodi serije Barry ravno prispe v Los Angeles, kjer je na sledi trenerju fitnesa, ki ga hoče ubiti čečenski mafijec, ker je spal z njegovo ženo. Ko mladenič zavije v igralski tečaj, mu Barry sledi in se priključi skupini, kjer ga takoj prevzameta karizmatični učitelj Gene in čedna igralka Sally.

Najboljši spopad na TV

Dogajanje sprva vodi Barryja iz ene komične situacije v drugo, ko se odloči prekiniti z umori, da bi postal igralec, a kmalu je do vratu v nasilju, v pesti čečenske mafije in pod lupo policijske preiskave. Serija nato prvo sezono prepleta te različne svetove, medtem pa je Barryjevo žongliranje identitet in ambicij vse bolj akrobatsko. Eksploziven in šokanten zaključek pripravi odlično podlago za drugo sezono, v kateri se Barry odloči, da je opravil z ubijanjem. Na njegovo nesrečo se množica ljudi odloči drugače in to le še potencira vse elemente, ki so naredili prvo sezono tako privlačno.

 

Najbolj izstopa peti del sezone z naslovom ronny/lily, ki je bil predvajan isti večer kot zloglasni 3. del osme sezone Igre prestolov Dolga noč. Podobno kot najdaljša bitka v zgodovini televizije je tudi pri Barryju praktično celotna epizoda serija dolgih spopadov na življenje in smrt, le da je sam koncept povsem drugačen. Barry je prisiljen v izvedbo umora, a tega ne želi storiti, temveč hoče žrtev rešiti in skriti na drugo stran države. Sprva gre načrt kot po maslu, nato se izkaže, da je žrtev prvak v ju-jitsu in kmalu se možaka tolčeta in mečeta naokrog, konflikt pa eskalira in se nadaljuje še pozno v noč, kljub hudim ranam in menjavam lokacij. Epizoda je mojstrsko posneta, za podrobnosti pa si oglejte analizo priljubljenega video esejista Nerdwriterja (če serije oziroma te epizode še niste videli, priporočamo, da video shranite za kasnejši ogled).

Poleg komika Billa Haderja je avtor še serije Alec Berg, ki je začel kariero kot scenarist pri Seinfeldu, sicer pa je tudi avtor serije Silicijeva dolina. Hader je zaslovel pri Saturday Night Live, v zadnjih letih pa je je vse pogosteje v filmih, med drugim v komediji Razuzdanka, jeseni pa ga bomo lahko videli v kinu kot enega od odraslih »luzerjev« v drugem delu grozljivke Tisto .

Žongliranje žanrov

Barry je ena bolj nenavadnih serij, saj nedoločljivo preskakuje med žanri, ki si praviloma niso sorodni. Tako je po eni strani napet triler, postavljen v svet kriminalnih združb in preprodaje mamil, po drugi je zgodba o (bolj ali manj) slabih igralcih, ki so prepričani, da se morajo le še bolj predati umetnosti, pa bodo zasloveli, hkrati vključuje realističen prikaz vojaka, ki se bori s sindromom post-travmatskega stresa in priskutneža, ki ga izkorišča, vse skupaj pa ozemljijo stranski liki, ki so skorajda absurdno večji od življenja, kot denimo Barryjev učitelj igre Gene Cousineau v podobi legendarnega Henryja Winklerja in čečenski mafijec NoHo Hank, ki bi raje bil direktor hotela in ga igra Anthony Carrigan, eden od zlobnežev iz serije Gotham.

Obe sezoni Barryja sta na voljo v videotekah HBO GO in HBO OnDemand, tam pa najdete tudi serijo Silicijeva dolina in film Tisto. Film Razuzdanka je v videoteki DKino, serija Gotham pa na kanalu Brio. Če uporabljate NEO, pa te lokacije niso pomembne, samo pritisnite gumb z mikrofonom in izgovorite ime serije ali filma.

Foto: HBO


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
3. junij 2019
4667
3. junij 2019
Poklicni morilec z umetniško žilico