Pošastni maraton v DKinu: Godzila, Kong, Jurski svet

Igor Harb in Tamara Harb 27. september 2021 Čas branja članka: 3 min
/PublishingImages/posasti-v-dkinu-tharb-sep21-hero.jpg

Hollywood je ugotovil, da filmi o gigantskih pošastih polnijo kinematografe in tako smo v zadnjem desetletju dobili množico tovrstnih akcijskih spektaklov s pošastmi, porušenimi mesti in megalomanskimi spopadi. V DKinu smo poleg najnovejšega, Godzila proti Kongu, izbrali še peščico drugih za pravi pošastni filmski maraton.

Godzila proti Kongu

V najnovejšem spektaklu sta se po mnogih letih ponovno spopadali naslovni gigantski pošasti, ki ju nismo videli skupaj že od šestdesetih, le da novi film temelji na računalniško ustvarjenih posebnih učinkih, namesto igralcev v gumijastih kostumih. Poleg priljubljenih pošasti, ki lomijo vse pred sabo, v filmu nastopa tudi kopica priljubljenih igralcev in igralk, med drugim Millie Bobby Brown (Stranger Things) in Alexander Skarsgård (Majhne laži).

Film bo na voljo od 27. septembra.

Godzila

Prvi film pošastnega filmskega vesolja, ki vključuje serijo filmov o pošastih na čelu z Godzilo in Kongom, postavi zgodbo v sodobni čas, naslovna pošast pa prinese rešitev za človeštvo v dobi terorja velikanskih pošasti. Celotna franšiza se lahko pohvali z impresivno igralsko zasedbo, tako na primer lik očeta glavnega junaka v prvem filmu odigra kar priljubljen igralec Bryan Cranston (Kriva pota), ki je tudi sam že od mladosti navdušen nad Godzilo.

Film je že na voljo.

Kong: Otok lobanj

Ko so studii prebudili Godzilo, je bilo treba še Konga. Tako se v sedemdesetih skupina raziskovalcev, večinoma vojakov, odpravi po sledeh pradavnih bitij. Kong svoj otok brani pred podzemnimi bitji, ki so pokončale njegov rod. Največ pozornosti seveda pričakovano odnese velikanska pošast, saj sta prva dva filma bila namenjena spoznavanju Konga in Godzile pred njunim epskim spopadom.

Film je že na voljo.

Rampage: Veliko razdejanje

Film temelji na kultni arkadni video igri iz leta 1986, a s tem seveda nima neposredne navezave. V osnovi gre za film Dwayna Johnsona, ki se bori proti orjaškim, mutiranim pošastim s pomočjo orjaške opcije, ki jo je sam vzgajal. Vse je precej podrobno razloženo, ampak kot pove naslov, bistvo filma je v razdejanju.

Film je že na voljo.

Jurski park

Ena najbolj slavnih franšiz na svetu ni le razveselila ljubiteljev ZFja, ampak tudi filmske ustvarjalce, saj filmi predstavljajo pomemben preboj v razvoju računalniško ustvarjenih posebnih učinkov, s presunljivo resničnimi dinozavri, ki tudi skoraj trideset let kasneje ne delujejo zastarelo. Pustolovščina o parku, v katerem se sprehajajo sveže klonirani dinozavri, temelji na romanu Michaela Crichtona, režijo pa je prevzel Steven Spielberg. V glavnih vlogah Sam Neill, Laura Dern in Jeff Goldblum.

Film je že na voljo.

Jurski park: Izgubljeni svet

Po uspehu prvega filma so pisatelja nagovarjali k ustvarjanju nadaljevanja, a do tega ni prišlo, zato so scenarij napisali brez njega. Zgodba se tokrat dogaja na drugem otoku, kjer dinozavri prosto živijo v naravi, a jih želijo pripeljati v San Diego. Seveda ne gre vse po načrtih in mesto je ogroženo. In kljub temu da so kritiki bili manj zadovoljni z drugim delom, so gledalci še drli v kina na ogled najljubših dinozavrov.

Film je že na voljo.

Jurski park 3

Tretjega filma ni več režiral Spielberg, ki je takrat že snemal prelomi ZF film A.I. , vrne pa se priljubljen lik iz prvega Jurskega parka, ki ga igra Sam Neill. Paleontolog se znajde na otoku iz drugega filma, da bi pomagal rešiti izgubljene otroke, ki jih je tja zaneslo s čolnom. Tretji del je bil najmanj uspešen, a je še zmeraj zabaven.

Film je že na voljo.

Jurski svet

Četrti film prinese povsem novo zgodbo in junake, a ponudi mnoge poklone originalu; dogajanje je ponovno postavljeno na otok Isla Nublar, a se dogaja 22 let po dogodkih Jurskega parka. Na otoku je medtem nastal tematski park, a ko nevaren dinozaver pobegne, ga lastnik kljub svarilom ne želi ubiti, temveč uloviti. Park se spremeni v bojišče. Otok na koncu evakuirajo in tako še enkrat ostane prazen. V glavnih vlogah Chris Pratt in Bryce Dallas Howard, ki je veliko negativne pozornosti prejela predvsem zaradi nesprejemljivih visokih pet sredi akcijske dogodivščine v džungli.

Film je že na voljo.

Jurski svet: Padlo kraljestvo

V najnovejšem filmu se glavna junaka vrneta na otok, da bi preživele dinozavre rešila pred vulkanom, a tam je že ekipa vojaških specialcev, ki skrbi za evakuacijo, vendar s skrivnimi načrti. Po kopici zapletov, nevarnosti in pobegov, ki vrhunec doživijo v neke vrste hiši groze, se film zaključi z dinozavri na kontinentu in svetu, v katerem bodo morali ljudje in dinozavri sobivati. Kako se bo to izšlo, bomo izvedeli naslednje leto, ko prihaja zaključek te nove trilogije Jurski svet: Kraljestvo.

Film je že na voljo.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
27. september 2021
5771
27. september 2021
Pošastni maraton v DKinu: Godzila, Kong, Jurski svet