Pravi detektiv

/PublishingImages/pravi-detektiv-hero.jpg

Ko je predsednik ZDA Barack Obama nedavno gostil francoskega predsednika Françoisa Hollanda, je na gala večerji s predstavniki medijev izkoristil trenutek in za rokav pocukal direktorja HBO-ja Richarda Pleplerja ter si priskrbel dve seriji, ki ju je želel pogledati vnaprej, pred javnim predvajanjem. Prva je seveda Igra prestolov, ena najbolj priljubljenih serij nasploh, druga pa odlična kriminalka Pravi detektiv, ki je ravno prešla v drugo polovico kratke, osemdelne sezone.

V tej nadaljevanki kriminalista preiskujeta šokanten umor z nekakšnimi ritualnimi elementi. V glavnih vlogah blestita Matthew McConaughey in Woody Harrelson, ki sta tudi producenta serije, skupaj s scenaristom, priznanim pisateljem Nicom Pizzolatto in režiserjem Caryjem Fukunago.

 

Zgodba obsega dve desetletji in se prične v sedanjosti, ko detektiva Cohle in Hart vsak posebej mlajšima kolegoma opisujeta preiskavo grozljivega umora iz leta 1994. Takrat so našli umorjeno, posiljeno in zvezano žensko z jelenjimi rogovi na glavi in zraven nje iz vejic spletene skulpture. Kot se razkrije na koncu prvega dela, je bilo zdaj, 20 let kasneje, najdeno še eno truplo v zelo podobnih okoliščinah. A kako je to mogoče, če sta Cohle in Hart našla morilca? S pogledom, ki izda, da pozna odgovor, a ga ni pripravljen deliti, postavi Cohle to vprašanje mladima detektivoma in zvrne pločevinko piva.

V naslednjih delih se lov morilca v letu 1994 postopoma razkriva skozi njuni pripovedi, hkrati pa tudi njune zasebne težave, medtem ko je na delovnem mestu zmeraj prisoten pritisk verske in politične elite. Čar serije pod taktirko izkušenega neodvisnega režiserja Fukunage (oba filma, ki ju je doslej posnel, Brez imena in Jane Eyre, sta na voljo na ogled v DKinu in ju priporočam) je tudi v razgibanem vizualnem pristopu. Sprva je serija počasna in analitična tako kot sama preiskava, z občasnimi preskoki med dogodki, ki so v skladu z načinom pripovedovanja obeh detektivov, nekajkrat celo skozi prikaz Cohlove popačene percepcije sveta zaide v psihedelične vode, nakar z razpletanjem primera pospeši tempo in v četrtem delu postane pravi akcioner. Vsekakor ne zgolj še ena kriminalka.

 

Naslov serije Pravi detektiv, kakor tudi napovednik in avizo ter dejstvo, da je dogajanje postavljeno v Louisiano, ciljajo na tisto drugo HBO-jevo "pravo" serijo, Pravo kri, na vampirje z ugrizom. In čeprav elementi umora dajejo slutiti na nadnaravno, vse kaže, da je, kot pravi slogan serije, človek najbolj kruta žival.

Pravi detektiv je na sporedu ob ponedeljkih ob 20:05 na HBO. Ogledate si ga lahko tudi na HBO OnDemand in HBO Go.

 

Vir fotografij: HBO Pressroom, www.hbo.si

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
27. februar 2014
1975
18. april 2014
Pravi detektiv
Android, iOS, Windows Phone 8