Pravi detektiv – Najboljša sezona

Igor Harb in Tamara Harb 22. februar 2019 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/tehnik-detective-harb-feb19-hero.jpg

Otroka izgineta, policija tava v temi. Deset let kasneje odkrijejo nove sledi, znova tavajo v temi. Še četrt stoletja kasneje, zdaj že napol senilni detektiv išče nove povezave v primeru, ki mu ne da miru. Vse tri časovnice spremljamo hkrati. Gledalci smo pravi detektiv, ki se trudi sestaviti celotno zgodbo.

Pred zaključkom 3. sezone serije Pravi detektiv si podrobneje poglejmo, zakaj je ta sezona najboljša doslej in kaj so se avtorji naučili iz predhodnih napak.

Osnove primera

Glavna junaka serije sta kriminalista Wayne Hays (oskarjevec Mahershala Ali) in Roland West (Stephen Dorff), ki preiskujeta izginotje mladih Willa in Julie Purcell. Ob koncu prve epizode odkrijeta Willovo truplo, medtem ko je Julie še naprej pogrešana.


 

Časovne linije

Ena najbolj inovativnih idej sezone je hkratno odvijanje treh časovnih linij. Pri tem se avtor serije Nic Pizzolatto nasloni na podobno zgradbo kot v prvi sezoni, a hkrati ubere povsem drugačen pristop. Prva sezona je bila namreč sestavljena tako, da smo v prvih epizodah večino dogajanja spremljali v 1995, iz 2012 pa smo dobili krajše izseke, ki so naredili vse skupaj bolj intrigantno. Nato se je v zadnjih delih akcija povsem preselila v 2012, ko sta detektiva ugotovila, zakaj je preiskava zašla na stran in kje iskati morilca.

V novi sezoni pa po drugi strani hkrati spremljamo dogajanje v vseh treh obdobjih, pri čemer je zgodba zgrajena dovolj skrbno, da vse do konca ne moremo razbrati identitete ugrabitelja/morilca. Na kratko poteka tako:

1980

Detektiva prevzameta primer pogrešanih otrok iz v majhnega mesta West Finger v ameriški zvezni državi Arkansas. Ko se otroka zvečer nista vrnila domov, je policija sprožila iskalno akcijo in detektiv Hays je tisti, ki odkrije fantovo truplo v jami v gozdu. Kot izvemo kasneje v sezoni, je primer dokaj kmalu zaključen, ko se zdi, da so storilca ujeli.

1990

Primer znova odprejo deset let kasneje, ko med preiskavo ropa odkrijejo prstne odtise, ki pripadajo Julie Purcell. Hays in West sta ponovno na sledi, saj se izkaže, da se za izginotjem skriva bistveno širša zgodba, morda celo zarota. Haysova žena Amelia, nekdanja učiteljica Purcellovih otrok, je v tem času napisala odmevno knjigo o primeru.

2015

Ostareli Hays pristane na pogovor pred kamero z novinarko, ki raziskuje primer in je morda odkrila nove sledi. Njegov spomin peša, pogosto tudi izgubi občutek za čas in kraj, a ne odneha brskati po starih dokazih. Pri tem mu stoji ob strani sin Henry, kasneje tudi West.

Detektiva

Podobno kot v prvi sezoni in za razliko od druge, je zgodba osredotočena na dva preiskovalca. Wayne Hays je vietnamski veteran in eden redkih temnopoltih kriminalistov na policiji, ki se je med vietnamsko vojno izkazal kot sledilec. Njegov partner Roland West je ženskar in osredotočen na kariero. Skupaj delujeta ubrano in se dopolnjujeta, saj si zaupata. Čeprav živita v okolju, polnem rasne segregacije in številnih trenj, to med njima praviloma ne povzroča težav, vseeno pa v stresnih situacijah drug drugega podrobno izprašata, če ju k odločitvam morda ne vodijo rasni predsodki. Mahershala Ali in Stephen Dorff upodobita oba detektiva v vseh treh časovnih obdobjih, pri čemer velja izpostaviti izjemno kakovost maske, saj ju povsem prepričljivo postara in jima hkrati omogoči, da svoji vlogi brezhibno odigrata. Pri tem je zabavno, da Ali v tej seriji prikaže še boljšo igro kot v filmu Zelena knjiga, v katerem je trenutno favorit za oskarja (in bistveno boljšo kot v ZF spektaklu Alita: Bojni angel, ki je prav tako v kinu).


 

Preiskava

O pogrešanih otrocih ne izvemo veliko, saj izgineta že kmalu v prvi epizodi, zato pa spremljamo vpliv tega dogodka na njuna starša, zapitega Toma in nezadovoljno, kronično depresivno Lucy, ki ga ves čas vara. Tom postane pomemben lik v seriji in West se mu trudi pomagati po najboljših močeh, tudi tako, da mu nudi prenočišče, ko ta ne zmore več spati doma. Medtem ko detektiva iščeta sledi, pa meščani izvedejo svojo »preiskavo« in hitro zaključijo, da je zagotovo kriv tisti, ki je videti najbolj kot outsider – ameriški staroselec in vojni veteran s sindromom post travmatskega stresa, ki se preživlja z reciklažo smeti. Ko ga napadejo in skušajo napoditi iz mesta, se jim odloči postaviti po robu za vsako ceno. Učiteljica Purcellovih otrok Amelia odkrije več ključnih podrobnosti, medtem ko se romantično zapleta s Haysom.

V devetdesetih se preiskava začne, ko v oropani trgovini najdejo prstne odtise Julie Purcell, državni preiskovalec pa najprej zasliši Haysa o podrobnostih primera, nato pa takrat že poročnika Westa zadolži za vodenje preiskovalne skupine. Kot poudarijo, je cilj obdržati obsodbo iz 1980, a West in Hays želita priti stvari do dna. Hkrati Amelia med predstavitvijo knjige o primeru naleti na nove informacije. Leta 2015 Hays med pogovorom z novinarko odkrije, da so spregledali nekatere sledi in da očitno njihovo delo ni bilo tako podrobno, kot je mislil.

Storilec in njegov svet

Vse do zadnjega dela, ki bo na sporedu v ponedeljek, 25. februarja, ne izvemo identitete storilca ali njegovih oziroma njenih motivov, niti usode Julie Purcell. Zaplet je trdno zgrajen in trojna časovnica naredi zgodbo le še bolj napeto. Vendar pa glavni čar Pravega detektiva ni zgolj iskanje storilca, temveč to, kako serija potopi gledalca v bogat in večplastni svet, poln prepričljivih in plastičnih likov. To velja za vse tri sezone, vendar se tretja najbolj izkaže. Hays in West morda nista tako kul kot sta bila v prvi sezoni Cohle (Matthew McConaughey) in Hart (Woody Harrelson), sta pa bolj realistična in gledalec dobi vtis, da ju je spoznal in z njima ob strani razreševal primer.


 

Vse tri sezone serije Pravi detektiv so na voljo v videoteki HBO Go

Za več o novih filmih v kinu, videotekah na zahtevo in na televiziji obiščite spletno stran Gledal_A bom.

Foto: HBO

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
22. februar 2019
4469
22. februar 2019
Pravi detektiv – Najboljša sezona