Pred zadnjo sezono Igre prestolov: 7 korakov 7 sezone

/PublishingImages/GOTS8-hero.jpg

Tik pred vrati je zadnja, osma sezona Igre prestolov, ki bo premiero dočakala že v ponedeljek, 15. aprila. In čeprav imamo nešteto vprašanj in teorij, se najprej spomnimo, kje smo ostali in kaj je zaznamovalo dogajanje prejšnje, sedme sezone.

POZOR: Članek razkriva vsebino 7. sezone Igre prestolov (in vseh prejšnjih, kakopak). Če je še niste videli, nadaljujete na lastno odgovornost!


 

1. Mati zmajev in Zahodnje

Daenerys končno prispe domov, na Zmajev kamen, in se s pomočjo Varysa in Tyriona loti vojaških pohodov na Livarsko skalo in Kraljevi pristanek. Na Zmajev kamen prispe tudi Jon, ki ga zanima zmajsko steklo za boj proti neživcem. Jon in Daenerys se na začetku ne ujameta, saj je Jon ne prizna kot vladarice Zahodnjega, najde pa skupno valovno dolžino s Tyrionom in celo z zmaji.

2. Osamljeni volk pogine, krdelo preživi

Preostali Starki se zbirajo v Zimišču. Po tem ko Arya obračuna z družino Frey, se vrne domov, kjer sta že Sansa in Bran. Mezinček poskuša še zadnjič zmanipulirati zbrane, a ga sestri pokončata in prekineta spletke največjega mojstra te igre v Zahodnjem. Ob koncu sezone je na poti domov tudi Jon, z njim pa Daenerys s celotno vojsko.

3. Lannister vedno poplača svoje dolgove

Cersein novi zaveznik Euron Greyjoy ji kot darilo za obljubljeno poroko pripelje Ellario in zadnjo preživelo Peščeno kačo iz Dornije, da se Cersei lahko kruto maščuje za smrt hčerke Myrcelle. Med tem sovražnikom prepusti Livarsko skalo in opustoši slabo zavarovan Visoki vrt, kjer Lannisterji dobijo dovolj plena, da poplačajo Železno banko. S smrtjo Ollene je tudi konec družine Tyrell.

4. Zdravilo za sivolusk in neživce

Samwell v Starem mestu ozdravi Joraha Mormonta sivoluska in odkrije kako ubiti Belega hodca, nato krene proti Zimišču, kjer z Branom dokončno razvozlata Jonovo poreklo. Jon je Aegon Targaryan, njegova straša sta bila Lyanna Stark in Rhaegar Targaryan, Daenerys pa njegova teta. Tega pa pred povabilom v njeno spalnico seveda ni vedel nobeden od njiju. Jon je tako pravi naslednik prestola.

5. Sedem veličastnih

Jon se skupaj z ekipo odpravi uloviti neživca, da bi z njim prepričali Cersei o pomembnosti sodelovanja za preživetje. Pridružijo se mu Jorah, Davos, Gendry (ja, Gendry se je vrnil), Tormund, Pes, Thoros in Beric Dondarrion. Med lovom ugotovijo, da smrt Belega hodca prinese tudi konec njegovim vojščakom. Ko se zapletejo v težave, pošljejo po pomoč Gendryja.

6. Jamie gre po svoje

Ko Cersei razloži Jamieju, da nima interesa sodelovati v obrambi Zahodnjega pred nevarnostjo s severa, ampak da je Eurona poslala po vojake Zlate družbe, da bo lahko napadla oslabele sovražnike, se Jamie sam odpravi proti severu, pa čeprav naj bi bila Cersei spet noseča. V začetku sezone smo se že skoraj poslovili od njega, a ga je Bron še pravočasno rešil iz reke in kaže, da se mu pred koncem njegove zgodba obeta ponovno srečanje z Brienne.

7. Zid pade

Ko Daenerys priskoči na pomoč Jonu in prijateljem, v boju izgubi zmaja Viseriona. Nočni kralj ga obudi in tako njegova vojska dobi zmaja, ki ga je potreboval, da končno poruši Zid.


Za zares podrobno osvežitev dogajanja v vseh sedmih sezonah priporočamo »povzetek«, ki so ga pripravili Screen Junkies, ki traja tako dolgo kot povprečna epizoda igre prestolov.
 

Prvi del osme sezone bo na sporedu v ponedeljek, 15. aprila, ob 3. zjutraj in nato še ob 20. uri na HBO, takoj po prvem predvajanju pa bo na voljo tudi v videotekah HBO GO, in HBO OD. Tam najdete tudi vseh prvih sedem sezon.

Če uporabljate NEO, samo pritisnite gumb z mikrofonom in izgovorite ime serije, kanala ali videoteke, ki jo želite gledati. 

Akcijska ponudba opcije HBO pri Telekomu Slovenije

Ste že naročniki opcije HBO? Če še niste, si lahko več o njej preberete na spletni strani Telekoma Slovenije, vklopite pa si jo enostavno na portalu Moj Telekom.


Za več o novih filmih v kinu, videotekah na zahtevo in na televiziji obiščite spletno stran Gledal_A bom.

Foto: HBO

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
10. april 2019
4560
12. april 2019
Pred zadnjo sezono Igre prestolov: 7 korakov 7 sezone