Ralph Fiennes: Mrlakenstein, ki obožuje Shakespeara

Igor Harb in Tamara Harb 16. maj 2023 Čas branja članka: 6 min
/PublishingImages/Igralec-meseca-ralph-fiennes-tharb-maj23-hero.jpg

Igralec meseca maja Ralph Fiennes je hladnokrvni britanski kameleon, ki je zaslovel z vlogami negativcev v Schindlerjevem seznamu in Harryju Potterju, a je odličen tudi v komedijah.

Prijatelji in sodelavci Ralpha Fiennesa opisujejo kot poetičnega človeka, ki deluje kot da bi bil iz nekega drugega obdobja, predvsem pa kot človeka z ljubeznijo do umetnosti in še posebej Shakespearja. To pravzaprav ne preseneča, saj izhaja iz umetniške družine; mama je bila pisateljica, oče fotograf, z umetnostjo pa se ukvarja tudi večina njegovih bratov in sester. Joseph je igralec, sestri Martha in Sophie režiserki, medtem ko je brat Magnus skladatelj. Ljubezen do Shakepearja je pri Ralphu vzniknila že zelo zgodaj, saj mu je kot otroku pred spanjem mama pripovedovala zgodbe iz Shakespearjevih dram. S tem znanim dramatikom je povezan tudi njegov režijski prvenec Koriolan, ki temelji na istoimenski Shakespearovi tragediji, nato je režiral še dva filma o umetnikih, Nevidna ženska (The Invisible Woman) o Charlesu Dickensu in Beli vran (The White Crow) o Rudolfu Nurejevu. Tudi svojo kariero je začel s klasiko, z vlogo Heathcliffa v filmu Viharni vrh, zaslovel pa z vlogo vojnega zločinca Amona Götha v Schindlerjevem seznamu Stevena Spielberga, nato pa še enkrat pri nekoliko mlajšem občinstvu kot Mrlakenstein v filmih Harryja Potterja.


Mrlakenstein v filmih o Harryju Potterju

Ralph Fiennes velja za študioznega in natančnega igralca, ki se potopi prav v vsako vlogo, a ko z vlogo opravi, jo hitro pusti za sabo. Pri Mrlakensteinu je dejal, da je v knjigah malo napotkov o tem, kako junaka prenesti v fizičen svet, zato je veliko moral stuhtati sam in bil na svojo sposobnost prelevitve zelo ponosen. Njegov nečak Hero Fiennes Tiffin igra Mrlakensteinovo otroško, človeško različico, mladega Toma Riddla.

Vsi filmi o Harryju Potterju so na voljo v HBO Max in HBO OD, tudi tisti, v katerih igra Ralph Fiennes.


Amon Göth v filmu Schindlerjev seznam (Schindler’s List)

Upodobitev vojnega zločinca mu je zelo zgodaj v karieri prinesla nominacijo za oskarja. Nasproti mu je stal Liam Neeson kot naslovni Schindler, ki je pred holokavstom rešil tisoče Judov. Liam Neeson je dejal, da je v eni do scen, ki so jo kasneje izrezali iz filma, dobil kurjo kožo, tako prepričljiv in grozljiv je bil Ralph Fiennes v svoji vlogi. Vseeno pa je držal pesti, da prijatelj ne bi dobil oskarja, saj ni želel, da bi ga to zaznamovalo in bi mu ponujali le vloge negativcev.


Gareth Mallory oz. M v Skyfall, Spectre in Ni čas za smrt (No Time To Die)

Daniel Craig je bil Bond v štirih filmih, v dveh je njegovo nadrejeno, znano pod šifro M, igrala Judi Dench, nato pa jo je ob koncu drugega filma zamenjal Ralph Fiennes. Igralec je velik ljubitelj Bonda in naj bi bil nekoč celo v igri, da postane Bond, a je v intervjuju za New York Times dejal, da bi bil dobra izbira le, če bi bil film črnobel in postavljen v petdeseta. Čeprav po zadnjem filmu verjetno ostaja brez službe vodje MI6, meni, da je zaključek filmov z Danielom Craigom kot Bondom drzen in dober.


Alfred v Lego Batman filmu in Lego filmu 2

Poleg tega da je bil M v filmih o Bondu je odigral oziroma posodil glas še enemu legendarnemu stranskemu junaku in sicer Alfredu, Batmanovemu butlerju in človeku, ki ga je vzgajal. No, seveda je Batman v Lego izvedbi nekoliko drugačen. Osamljen in izoliran borec proti zločinu je tako zagledan vase, da ne opazi, da ga skoraj nihče ne mara.

Lego Bataman film in Lego film 2 sta na voljo v HBO OD in HBO Max.


Po romanih: Angleški pacient (The English Patient) in Zvesti vrtnar (The Constant Gardener)

Svojo drugo nominacijo za oskarja je dobil za vlogo v filmu Angleški pacient, vojni romantični drami, ki temelji na istoimenskem romanu Michaela Ondaatjea. Film je prejel kar 12 nominacij za oskarje in jih devet tudi odnesel domov. Ralph Fiennes igra skrivnostnega tujca, ki ga med drugo svetovno vojno zdravijo zavezniki, a skozi pripovedovanje svojih pustolovščin in ljubezenske zgodbe razkrije tudi svojo pravo identiteto. Zvesti vrtnar temelji na romanu mojstra vohunskih zgodb Johna le Carréaja, v katerem je Ralph Fiennes diplomat, ki skuša ugotoviti zakaj je umrla njegova žena, sledi pa ga pripeljejo do mednarodne zarote.


Komik: Grand Budapest hotel (The Grand Budapest Hotel)

Mnogi menijo, da Ralph Fiennes ni komik, a že na začetku kariere se je preizkusil tudi v romantičnih komedijah, kot je Zgodilo se je na Manhattnu. Čeprav je dejal, da se v njih ni počutil udobno, to ne pomeni, da ga komedije ne pritegnejo, le pravi scenarij potrebuje, kot recimo Grand Budapest Hotel Wesa Andersona, ki je posnet po navdihu klasičnih hollywoodskih komedij iz tridesetih. V njem kjer odigra lik hotelskega receptorja Gustava, kar je ena njegovih najboljših komičnih vlog.


Meni (The Menu)

Pri najnovejšem filmu, ki smo si ga lahko ogledali tudi pri nas, je za pripravo na vlogo potreboval učenje od pravih kuharskih chefov, tako ga je na snemanju obiskal tudi dejanski chef in mu svetoval predvsem glede obnašanja v kuhinji in komunikacij. Za pripravo na vlogo je gledal tudi serijo Chef’s Table o znanih kuharskih mojstrih, v kateri je predstavljena tudi Ana Roš. V filmu Meni povabljene na prestižni lokaciji prestižnega kuharja, čaka presenečenje. V vlogi slavnega chefa, ki zakuha zaplet filma, je Ralph Fiennes.


Trenutno na sporedu in v videotekah

Trenutno si lahko z ogledom nazaj na programu FoxMovies ogledate Spopad titanov,v katerem Ralph Fiennes še enkrat igra negativca, tokrat grškega boga podzemlja Hada, ki želi uničiti Zevsa, a se mu po robu postavi Perzej. Na programu AMC si z ogledom nazaj lahko ogledate Morilca na kolektivca, izredno zabaven filma z veliko črnega humorja, saj gre za zgodbo o poklicnih morilcih, ki jih šef pošlje na dopust zaradi ponesrečene naloge. Šef je Ralph Fiennes. V videoteki DKino sta na voljo še kriminalna drama Odpuščanje (The Forgiven), v kateri se par zaplete v nesrečo, ki ju zaznamuje, in Uradne skrivnosti (Official Secrets) o žvižgački, v katerem Ralph Fiennes igra njenega odvetnika, v HBO OD in HBO Max pa je na voljo Vojvodinja (The Duchess), v katerem spremljamo življenje naslovne vojvodinje, ki jo igra Keira Knightley, Ralph Fiennes pa je precej starejši vojvoda.


Filme Ralpha Fiennesa lahko poiščeš z glasovnim iskanjem, v daljinec reci »Ralph Fiennes« in že se ti bo prikazal nabor njegovih filmov v videotekah in na sporedu TV kanalov. Zbrani pa so tudi v posebnem razdelku Igralec meseca – Ralph Fiennes in tudi do sklopa Igralec/ka meseca je mogoče dostopati z glasovnim ukazom »igralec meseca«.

V videoteki DKino si filme lahko ogledate doma, v udobju dnevne sobe, tako si cela družina izbrani film ali risanko, nekatere že kmalu za tem, ko zapustijo kinematografe, ogleda za pol cene kino vstopnice. Za nakup vsebin v videoteki DKino lahko porabite tudi točke zvestobe in tako strošek nakupa filma še dodatno znižate.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
16. maj 2023
6165
16. maj 2023
Ralph Fiennes: Mrlakenstein, ki obožuje Shakespeara