Sabotaža (Sabotage)

/PublishingImages/sabotaza-hero.jpg

Ni prav veliko filmov iz katerih bi vel tako močan vonj po testosteronu kot iz Sabotaže. V ospredju je elitna ekipa brezkompromisnih policijskih specialcev pod vodstvom Johna “Breacherja” Whartona, v podobi samega “Gubernatorja", Arnolda Schwarzeneggerja. Breacher je namreč tisti, ki prebije zid (ali kar koli drugega mu je na poti), podobno nevarna imena in zelo nevarne podobe pa imajo tudi ostali člani ekipe. Oboževalci serije Prava kri bodo prepoznali Joa Manganiella, ki je bil tam volkodlak Alcide, tukaj pa je Grinder, torej “Mlin” (nepridipravov), medtem, ko so ostali slavni obrazi tako spremenjeni, da jih je težko prepoznati. Sam Worthington, zvezdnik Avatarja, je z obrito glavo in brado v dolgi kiti pravi Monster, tj. “Pošast”, Josh Holloway, Sawyer iz serije Skrivnostni otok, nima nič kaj valovitih las, temveč bikerske brke, Mireille Enos, zvezdnica serije Umor in filma Svetovna vojna Z, pa igra Lizzy, neukročeno policistko, ki ji je v tem moškem svetu uspelo tako, da je bolj zmešana in divja kot njeni kolegi. In seveda so vsi prekriti s tetovažami.

 

Rop narko kartela

Začetek filma predstavlja vse, kar navdušenec nad grobimi in temačnimi akcionerji lahko pričakuje in želi od tega filma. Breacher in njegova ekipa v polni bojni opremi z oklepniki vdrejo v vilo južnoameriškega narko kartela (kjer ravno poteka divja zabava), nakar se s pomočjo Lizzy in prek številnih trupel prebijejo v sobo z goro denarja. Takrat jim hipoma “pade” komunikacija s štabom, gora denarja pa prične izginjati v kanalizacijo. Vse kaže, da jim bo rop uspel, a ko se kasneje prebijejo do druge strani cevi, so tam le prazne vreče. Kdo je izdajalec, saboter?

 

Kdo je morilec?

Od te točke naprej se tempo filma umiri in nato počasi dviguje napetost, saj pričnejo člani Breacherjeve ekipe umirati v izjemno nasilnih okoliščinah, preiskave pa se poleg njih lotijo še kriminalisti. Kot gledalec akcijo spremljamo skozi Breacherjevo perspektivo, sredi dogajanja, preiskavo pa skupaj s kriminalistko Brentwoodovo, ki postopoma spoznava ekipo, njihove taktike in (temne) skrivnosti.

 

Geto, mornarica, filmi

Film je posnel David Ayer, scenarist kultnega Dneva za trening in režiser kritiško priznanih trilerjev Težki časi in Zadnji obhod ter lanske vojne drame Bes. Policijsko-vojaška tematika je Ayerju blizu, saj je odrasel v najbolj nasilnih predelih Los Angelesa in kot mladenič doživel nemire v začetku devetdesetih, nato pa se z vojaško službo pri mornarici spravil iz geta. Osebna izkušnja je za scenarista in režiserja manj pomembna lastnost, kot so denimo kreativnost, reševanje težav in delovna etika, a Ayerjevim filmom doda ostrino in prepričljivo nevarnost. Ta je denimo opazna celo pri njegovem scenariju, ki so ga soscenaristi in režiser najbolj spremenili, prvem delu sage Hitri in drzni, kjer so se Dominic Toretto in druščina znašli v resnično nevarnih situacijah in še niso skakali iz letal ali iz ene stolpnice v drugo, kot v napovedniku za sedmi del.

 

Schwarzenegger in Shakespeare

Režiser filma je seveda pomemben, a ni še bilo režiserja, ki bi zasenčil Schwarzeneggerja, saj že same mišice zasedejo večino vsakega kadra, v katerem se pojavi, njegova prezenca pa izrine večino soigralcev s platna. Arnoldova igra je resda omejena in Breacherja odigra točno tako kot že celo serijo drugih likov pred njim, a s svojo podobo in nastopom ustvari prepričljivega vodjo ekipe zmešanih in neukročenih manijakov, kar dejansko prizemlji film. To je trditev, ki jo lahko Schwarzeneggerjevi igri le redko pripišemo, a to dejstvo pove tudi velik o nadrealističnem prikazu nasilja in nepričakovanih zapletih vse bolj temačne zgodbe. Zaradi zahtev filmskega studia ta ostane v mejah Schwarzeneggerjevih filmov, saj je Ayer moral film skrajšati za približno eno uro (iz skoraj treh na manj kot dve), se znebiti stranske zgodbe o iskanju morilca mladega dekleta in povsem spremeniti konec. Zaplet filma sicer temelji na kriminalki Agathe Christie In potem ni bilo nikogar več, a kot si ga je sprva zamislil Ayer, je bil bližje Shakespearju in Sofokleju. Pa ne zaradi dialogov, temveč tragike.

 

Rezultat je klasičen Schwarzeneggerjev akcioner, občutno boljši kot vse, kar je posnel po zaključku politične poti in s celo bolj grafičnim nasiljem kot večina njegovih zgodnjih del. No, k tem se Arnold vrača, saj bomo poleti lahko videli novega Terminatorja, nato pa bojda še Conana in Trojčke (nadaljevanje Dvojčkov), medtem pa se je Ayer podal v svet superjunakov, saj snema Suicide Squad, stripovski film o negativcih iz sveta Batmana in Supermana, ki jih CIA prisili v tajne misije. Zveni primerno temačno zanj, a je še dobro leto stran, do takrat pa si lahko na DKino poleg Sabotaže ogledate tudi zgoraj omenjeni Ayerjev triler Zadnji obhod in Schwarzeneggerjevo Zadnjo bitko, akcioner z nekaj manj nasilja in precej več zabave.

Sabotažo najdete v videoteki DKino hiti (programski mesti 5 in 200) na SiOL TV in v sklopu DKino na www.tvin.si.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
11. februar 2015
2386
17. februar 2015
Sabotaža (Sabotage)
Android, BlackBerry OS, iOS, Windows Phone 8