Še deset priporočil za LIFFE 2021 iz DKina

Igor Harb in Tamara Harb 23. november 2021 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/liffe-drugic-harb-nov21-hero.jpg

Ob rasti števila okuženih in omejitvi števila gledalcev v dvoranah je ogled filmov letošnjega Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala LIFFE iz udobja domačega naslonjača odlična izbira. Kar 44 filmov je namreč na voljo tudi prek videa na zahtevo, naročniki televizijskih storitev Telekoma Slovenije pa jih najdete kar v videoteki DKino, pod razdelkom LIFFE 2021.

Prejšnji teden smo predstavili 16 filmov, ki jih ne gre zamuditi, ta teden pa smo jih izbrali še dodatnih deset, ki jih filmski oboževalci ne bi smeli spregledati. Vse filme aktualnega festivala Liffe najdete v videoteki DKino v rubriki LIFFE 2021. Cena izposoje posameznega filma je 9 EUR. Uporabniki platforme NEO lahko pridete do vsebin tudi tako, da v daljinski upravljalec izgovorite "LIFFE 2021" ali ime želenega filma. Uspešnice prejšnjih festivalov Liffe so na voljo tudi v rubriki LIFFE, kjer se cena izposoje začne pri 1,79 EUR.

Balon (Qi qiu/Balloon)

Režija: Pema Tseden. Igrajo: Sonam Wangmo, Jinpa. Kitajska. Sekcija: Panorama. Žanr: Komična drama.

Kitajski film je hudomušen prikaz trčenja religije, civilizacije in diktature. Starša družine v odročnih tibetanskih planjavah se znajdeta v težavah, ko njuna sinova mislita, da so kondomi baloni in jih napihneta, starša pa si zdaj zaradi politike enega otroka ne drzneta več izkazovati nežnosti.

 

Benedetta

Režija: Paul Verhoeven. Igrajo: Virginie Efira, Charlotte Rampling, Daphne Patakia. Francija. Sekcija: Predpremiere. Žanr: Zgodovinska drama.

Zgodba temelji na resničnih dogodkih iz 17. stoletja, naslovna junakinja pa je mlada nuna, ki dobi znamenje stigme, za katera mnogi sumijo, da so lažna, hkrati se zaplete v strastno razmerje z novinko. Provokativno posnet film režiserja Vesoljskih bojevnikov in Prvinskega nagona.

 

Intregalde

Režija: Radu Muntean. Igrajo: Maria Popistasu, Ilona Brezoianu, Alex Bogdan. Romunija. Sekcija: Kralji in kraljice. Žanr: Drama.

Romunski film velja za enega najbolj prodornih v evropski kinematografiji, saj skozi nenavadne pristope in surove prikaze realnosti kaže pronicljivo sliko sodobne Evrope. Intregalde je zgodba o mladih človekoljubih, ki v zakotno vas dostavljajo pomoč, ko nenadoma obtičijo v blatu in so prisiljeni preživeti noč v divjini z enim od ljudi, ki so jim prišli pomagati. A dovažanje pomoči je eno, sobivanje pa nekaj povsem drugega.

 

Jezdeci pravice (Retfardighedens ryttere/Riders of Justice)

Režija: Anders Thomas Jensen. Igrajo: Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Andrea Heick Gadeberg. Danska. Sekcija: Predpremiere. Žanr: Triler.

Glavni junak danskega trilerja je vojak, ki se vrne iz misije po ženini smrti v nesreči vlaka, nakar spozna možakarja, sopotnika na tem vlaku, ki ugotovi, da je bila nesreča morda umor. Tako združita moči in se brez usmiljenja lotita motoristične tolpe, ki naj bi stala za vsem.

 

Labodji spev (Swan Song)

Režija: Todd Stephens. Igrajo: Udo Kier, Jennifer Coolidge, Linda Evans. ZDA. Sekcija: Panorama. Žanr: Drama.

Edinstveni Udo Kier igra živahnega gejevskega frizerja, ki je bil nekdaj slaven v svojem kraju, zdaj pa je v pokoju. Iz spokojnosti ga zbudi poslednja želja nekdanje zveste stranke, da naj ji uredi pričesko za v krsto in tako se odpravi na vznemirljivo pot.

 

Najbolj grozen človek na svetu (Verdens verste menneske/The Worst Person in the World)

Režija: Joachim Trier. Igrajo: Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie, Herbert Nordrum. Norveška. Sekcija: Predpremiere. Žanr: Romantična drama.

Glavna junakinja Julie je v dvajsetih in ne ve točno, kaj bi počela v življenju. Film jo sprva na lahkoten način spremlja skozi iskanje kariere in bolj ali manj resna ljubezenska razmerja, nato pa, ko dovolj spoznamo junake, postopoma uvede tudi bolj poglobljene teme.

 

Oblak v njeni sobi (Ta fang jian li de yun/The Cloud in Her Room)

Režija: Zheng Lu Xinyuan. Igrajo: CaJin Jing, Liu Dan, Chen Zhou. Kitajska. Sekcija: Perspektive. Žanr: Drama.

Zmagovalni film Rotterdamskega filmskega festivala je vizualno-zvočni esej, posnet v črno-beli tehniki, v katerem spremljamo mlado Muzi, ki se za praznike vrne v domače mesto in skozi podobe mesta opazuje, kako se je med odsotnostjo spremenila sama. 

 

Pariz, 13. okrožje (Les Olympiades, Paris 13e/Paris, 13th District)

Režija: Jacques Audiard. Igrajo: Lucie Zhang, Makita Samba, Noémie Merlant. Francija. Sekcija: Kralji in kraljice. Žanr: Romantična drama.

Francoski mojster subtilne drame v novem filmu predstavi življenja štirih milenijcev, ki skozi romantična in seksualna razmerja iščejo svojo identiteto in smisel v tem svetu. Črno-bela vizualna podoba umirja divjo živahnost njihovih življenj v džungli velemesta.

 

Pravi moški (Ich bin dein Mensch/I’m Your Man)

Režija: Maria Schrader. Igrajo: Maren Eggert, Dan Stevens, Sandra Hüller. Nemčija. Sekcija: Kralji in kraljice. Žanr: Romantična drama.

Antropologinja Alma postane nenavdušena preizkuševalka novega modela androida, ki je ustvarjen, da postane njen idealni moški. Film postavi ZF koncepte na stranski tir in se osredotoči na človeške odnose in vloge v katere postavljamo drug drugega.

 

Titan (Titane)

Režija: Julia Ducournau. Igrajo: Vincent Lindon, Agathe Rousselle. Francija. Sekcija: Ekstravaganca. Žanr: ZF grozljivka.

Dobitnik zlate palme je eden bolj kontroverznih filmov leta, ki pri gledalcih vzbuja bodisi navdušenje bodisi stud. Film vključuje prizore telesne groze oz. izkažnjotke in skrajnih grotesknosti, kot denimo seks z avtomobilom in posledično nosečnost, ob tem pa so junaki takšni, da je z njimi težko sočustvovati. Vsekakor najbolj bizaren film leta.

 

Vse filme aktualnega festivala Liffe najdete v videoteki DKino v rubriki LIFFE 2021. Cena izposoje posameznega filma je 9 EUR. Uporabniki platforme NEO lahko pridete do vsebin tudi tako, da v daljinski upravljalec izgovorite "LIFFE 2021" ali ime želenega filma. Uspešnice prejšnjih festivalov Liffe so na voljo tudi v rubriki LIFFE, kjer se cena izposoje začne pri 1,79 EUR.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
23. november 2021
5809
23. november 2021
Še deset priporočil za LIFFE 2021 iz DKina