Šef (Chef)

Matic Tomšič 27. januar 2015
/PublishingImages/sef-hero.jpg

Da bi razumeli naslovnega šefa, kuharskega mojstra Carla Casperja, je treba najprej spoznati njegovega ustvarjalca Jona Favreauja, scenarista, režiserja, producenta in glavnega igralca filma Šef.

Iron Man

Pred to indie uspešnico je bil Favreau najbolj znan zaradi Iron Mana. In to ne le zaradi vloge Happy Hogana, pomočnika, varnostnika in prijatelja Tonyja Starka, temveč predvsem kot režiser prvih dveh filmov in izvršni producent vseh filmov, v katerih se pojavi Iron Man (torej tudi obeh Maščevalcev). Tako je Favreau osebno odgovoren za Marvelovo “vesolje” superjunakov, saj brez njega ne bi dobili tako odlične kombinacije komedije in akcije, kot jo je ponudil prvi Iron Man, bili pa bi tudi prikrajšani za Roberta Downeyja Jr. Favreau je namreč komajda uspel prepričati filmski studio, da ga najame, saj se je pred tem filmom Downeya še vedno držal sloves težav z drogami, čeprav se že več let ni drogiral in je živel dokaj umirjeno družinsko življenje.

 

Marvelovo vesolje je eden največjih filmskih projektov vseh časov, saj sestoji iz serije povezanih filmov o posameznih superjunakih, ki se nato vsakih nekaj let pojavijo v skupnem mega-super-filmu, kot so Maščevalci. Trenutno to pomeni 2 nova filma vsako leto, a čez dve leti bodo že trije, vzporedno pa nastajajo tudi TV serije. Ob tem se pojavi vprašanje, zakaj človek, ki je zagnal takšno mašinerijo, snema neodvisne filme. Po odgovor je treba na začetek njegove kariere.

“Swinger"

Favreaujeva prva večja vloga je bila v komediji Swingers, posneti po njegovem scenariju, ki je črpal iz življenja neuveljavljenih mladih igralcev v Los Angelesu. Takih, kot sta bila on in njegov soigralec ter najboljši prijatelj, komik Vince Vaughn. Mimogrede, naslov nima veze s t.i. svinganjem, izmenjavo partnerjev za seks, temveč z glasbo in neodločnostjo glavnih junakov. Film je tudi režijski prvenec Douga Limana, ki je kasneje posnel Gospod in gospa Smith, Kdo je Bourne? in Na robu jutrišnjega dne, a sredi devetdesetih so morali uporabiti ves svoj talent za iskanje financiranja filma ter izogibanje policiji in drugim, ki so jih hoteli ustaviti, ko so brez dovoljenj snemali na avtocesti in v casinojih. Zabavna komedija je vsem trem dala zagon in možnost snemanja takih filmov, kot so jih želeli. Za Favreauja je to pomenilo vlogo v seriji Prijatelji in v vse večjih in bolj odmevnih filmih, a pravi uspeh je našel kot režiser božičnega filma Škrat z Willom Ferrellom v glavni vlogi in nato še mladinske ZF pustolovščine Zathura: Vesoljska avantura. Uravnoteženost zgodbe in tona v teh dveh filmih je bil ključni element, da so ga pri novo ustanovljenem studiu Marvel izbrali za režiserja Iron Mana. S tem se je za več let podal v svet velikih, visokoproračunskih filmov, saj je režiral tudi ZF triler Kavboji in vesoljci ter igral v komedijah Vinca Vaughna Božič na kvadrat in Počitnice za odrasle in nenazadnje tudi v Volku iz Wall Streeta. Po tretjem Iron Manu, v katerem njegov lik skoraj umre, se je odločil, da je čas za spremembo.

 

Vrhunska kuhinja in kubanski sendviči

Inspiracijo za film Šef naj bi Favreau dobil med gledanjem kuharskih oddaj, a resnično zaledje zgodbe je njegova osebna pot iz sveta velikih projektov k delu, ki ga obožuješ. Glavni junak Carl Casper je uspešen kuharski mojster v priznani restavraciji, ki nikoli ne najde dovolj časa za svojega sina. Ko restavracijo obišče pomemben kritik, mu lastnik zabiča, da naj pripravi najbolj priljubljen, čeprav kulinarično nezanimiv meni. Ocena je porazna, Carl pa najprej pomotoma na Twitterju užali kritika, nato pa ga zvečer pred številnimi kamerami fotoaparatov še opsuje. Tako postane slaven na spletu, a brez kariere. Odpotuje v Miami, da bi preživel nekaj časa s sinom, ki je tam na počitnicah, bivša žena pa mu odkrije možnost nakupa potujoče kuhinje. Ko ga s prijateljevo in sinovo pomočjo obnovi, se odloči, da bo pekel pristne kubanske sendviče in se odpravi na pot čez ZDA, medtem pa sin prek družabnih medijev ustvarja promocijo.

 

Smetana

Jon Favreau je kot scenarist, režiser, producent in glavni igralec imel skorajda neomejeno umetniško svobodo pri filmu, a to ne pomeni, da je moral vse narediti sam. Osnovno sporočilo filma je, da je treba delati tisto, kar imaš rad, z ljudmi, ki jih imaš rad in Favreau je izkoristil pomoč lepega števila (lepih in slavnih) prijateljev. Med drugim v filmu nastopijo Scarlett Johansson, Robert Downey Jr., Sofía Vergara, Dustin Hoffman, John Leguizamo in več slavnih kuharskih mojstrov, ki so pri filmu sodelovali kot svetovalci. A ti slavni ljudje so le poslastica tega pristnega filma, ki pa ga nikakor ne smete gledati na prazen želodec.

Film Šef si lahko ogledate v videotekah DKino in DKino Hiti na SiOL TV.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
27. januar 2015
2368
29. januar 2015
Šef (Chef)
Android, BlackBerry OS, iOS, Windows Phone 8