Silicijeva dolina: Kot startup, a bolj zabaven

/PublishingImages/najava-silicijeva-dolina-hero.jpg

Danes, 24. aprila bo na HBO predvajan prvi del četrte sezone Silicijeve doline o prigodah ne povsem tipičnega, ampak precej bolj zabavnega startupa v naslovni meki tehnološkega razvoja.

Serija Silicijeva dolina slovi po precej natančnem preverjanju detajlov, da odraža čim bolj resnično sliko tehnološkega sveta. Z razlogom se je torej drži sloves najbolj realistične komedije na TVju, vsak detajl je namreč dobro premišljen in raziskan, eden od svetovalcev serije je bil celo Dick Costolo, nekdanji direktor Twitterja, ki pravi, da njegove zgodbe včasih krepko presežejo bizarnost scenarija.

Serija nam pokaže obe strani, ogromna tehnološka podjetja in startupe, kot je Pied Piper, podjetje glavnega junaka Richarda Hendricksa. Lik Richarda naj bi deloma temeljil na Facebookovcu Marku Zuckerbergu, njegova zgodba pa deloma na dogodkih soustanovitelja Twitterja Jacka Dorseya. Seveda pa je nešteto podobnih zgodb posameznikov, ki zapustijo velika podjetja in odidejo na svoje.

Podjetje Pied Piper je v seriji od ustanovitve naletelo na marsikatero past, ki prežijo na mlada tehnološka podjetja, od poskusa sovražnega prevzema, do groženj s tožbami in nastavitvijo nekompetentnega vodstva. Tukaj so mejniki, ki so zaznamovali prve tri sezone.

TechCrunch

Glavni junak Richard Hendricks (Thomas Middleditch) razvija glasbeno aplikacijo v hišnem inkubatorju, ki je v lasti Erlicha Bachmana (T. J. Miller), lika, ki deloma temelji na ustanovitelju Napsterja Seanu Parkerju. Ko jo pokaže sodelavcem v velikem tehnološkem podjetju, kjer sodeluje pri projektu, in neodvisnemu vlagatelju, oboji odkrijejo, da aplikacija vsebuje revolucionaren algoritem kompresije podatkov. Avtorji pravijo, da se niso odločili za aplikacijo, saj bi v seriji težko govorili o revolucionarni aplikaciji, ki v resničnem svetu ne bi delovala, zato bi serija izpadla lažno.

Richard, ki je povsem nepripravljen na poslovno plat svojega odkritja, sprejme ponudbo vlagatelja in najame sodelavce v inkubatorju. Ekipo Pied Piper sestavljajo Dinesh (Kumail Nanjiani), Jared (Zach Woods ), bivši uslužbenec Hoolija, in pa Gilfoyle (Martin Star). In čeprav tudi v Hooliju poskušajo razviti podoben algoritem, jih Pied Pieper na TechCrunchu dokončno premaga in vse to s pomočjo inspiracije iz razprave o tehnikah drkanja. Poskus izračuna verjetnosti, da Erlich v desetih minutah zdrka celotno občinstvo na TechCrunchu, je eden bolj legendarnih v prvi sezoni.


 

Tožba

Po začetnem uspehu sledijo problemi, med drugim tožba Hoolija, saj je Richard apliakcijo razvijal, ko je bil zaposlen pri njih. Seveda je tudi čas za srečanja s potencialnimi vlagatelji, med katerimi so tudi takšni, ki želijo iz njih le izvleči informacije za razvoj lastne rešitve. A zaradi tožbe je zanimanje potencialnih vlagateljev nično, zanimanje za nakup pa pokaže Hooli, a v zadnjem trenutku dobijo na svojo stran novega vlagatelja, enega največjih sluzavcev na TVju, Hannemana. Njegov lik naj bi bil pretirana različica poslovneža Marca Cubana, ki je tudi eden od investitorjev v seriji Shark Tank. Tekom sezone se junaki spustijo še v neposreden spopad s podjetjem, ki je iz njih izveklo pomembne informacije o algoritmu, izbris arhiva pornografskega podjetja, prenos izvalitve jajca, ki se sprevrže v uspešen prenos reševanja skrbnika narodnega parka in posledično uspeh, ki pritegne ogromno občinstvo. Prvotni vlagatelj jih podpre, odkupi Hannemana, a se odloči nastaviti novo vodstvo.


 

Prodaja

Ko ekipa predstavi novo platformo, je odziv sicer dober, a po začetnem navdušenju uporaba upade. Rešitev je namreč tehnično odlična, a povsem neituitivna in oblikovno nedovršna, tako da je običajni uporabniki ne znajo uporabljati. Poskusi z izobraževanjem uporabnikov pokažejo nekaj uspeha, a to je kaplja v morje, zato se zatečejo k prevari. Pri tem pa pride na plan idealistična narava startupovcev, saj nočejo živet v laži in tako se tik pred dokapitalizacijo znajdejo tik pred propadom. A izkaže se, da osrednji izdelek ni edini v njihovem portfoliju, investicijski sklad pa tudi ne edini možni lastnik.

Tako je krog sklenjen, fantje so spet na začetku poti. In čeprav so se liki ogromno naučili, imajo scenaristi še boljše svetovalce, ki bodo poskrbeli, da fantom še naprej na vsakem koraku vsi mečejo polena pod noge. Gledalci pa se ob tem noro zabavamo.


 

Prvi del četrte sezone Silicijeve doline bo na sporedu danes, 24. aprila ob 21. uri na HBO. Serija pa je dostopna tudi na HBO Go.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. april 2017
3416
24. april 2017
Silicijeva dolina: Kot startup, a bolj zabaven