Liga pravičnih Zacka Snyderja je štiriurna stripovska ekstravaganca

Igor Harb in Tamara Harb 29. marec 2021 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/liga-pravicnih-clanek-harb-mar21-hero.jpg

Zaenkrat najbolj pričakovani in najbolj komentirani filmski spektakel leta je kar 4-urna superjunaška ekstravaganca, ki so jo v življenje obudili oboževalci z večletno kampanijo po družabnih omrežjih. Predstavljamo Ligo pravičnih Zacka Snyderja.

Stripovski film v katerem združijo moči Batman, Superman, Čudežna ženska, Flash, Aquaman in Kiborg smo dobili leta 2017 in je pogorel, a zdaj je na HBO GO nova, integralna različica, popolno utelešenje vizije režiserja Zacka Snyderja, z bolj bogato zgodbo, izpiljeno vizualno podobo in nastavkom za dodatne filme, ki jih najbrž ne bomo videli. O podrobnostih tega podviga smo že pisali (https://tehnik.telekom.si/tv-in-zabava/liga-pravicnih-zacka-snyderja-prihaja-na-hbo), zdaj pa si oglejmo, ali je bilo vredno čakati na ta film.

Na Ligo pravičnih Zacka Snyderja lahko gledamo kot na dolg film, ali pa na zaključeno mini serijo, nenazadnje je tudi dogajanje razdeljeno v šest poglavij in epilog. Ta razdelitev deluje tudi psihološko, saj gledalcu omogoči, da si vzame pavzo in mu ponudi podoben občutek kot pri gledanju serij na mah (binge watching). Ne glede na to, kako se lotimo gledanja, pa je rezultat isti: vrhunski spektakel z razdelanimi, plastičnimi junaki, ki prepričajo z motivacijo in odločnostjo. Posebni učinki in celotna vizualna podoba so osupljivi in bi jih bilo krasno videti na velikem platnu, zgodba pa se vse do epiloga kljub dolžini odvija z dobro odmerjenim tempom. Epilog je namreč že nastavek za drug film, a o tem več kasneje.

Bolje razdelani junaki

Zgodba ostane v okvirjih tiste iz prvega filma iz leta 2017, le da je bolje razdelana in podrobneje predstavi junake ter celo zlobce. Steppenwolf je bil v prejšnjem filmu povsem generičen lik, motiviran zgolj z željo po nadvladi, tukaj pa spoznamo njegove globlje namene in razmerje z njegovim vladarjem Darkseidom. Tega v filmu celo uzremo, a v zelo omejenem obsegu. Snyder je namreč nameraval posvetiti spopadu z njim še dva filma v trilogiji Lige pravičnih, a je studio med tem spremenil strategijo, tako da zaenkrat to ostaja edini filmski vpogled v enega najmočnejših zlobcev DC-jevega stripovskega sveta. Bolje so predstavljeni tudi člani naslovne lige, tako da gledalec dobi občutek razumevanja, spoštovanja in celo rastočega prijateljstva med njimi.

Predvsem pa je to zgodba o Kiborgu, nekdanjemu uspešnemu športniku, ki ga je po hudi prometni nesreči njegov oče, znanstvenik, s pomočjo čudežnega vesoljskega stroja imenovanega matična škatla spremenil v, no, kiborga. Ta je ključni dejavnik v boju proti Steppenwolfu, njegova zgodba o izgubi, žrtvovanju in upanju pa pooseblja celotno ligo. Pri tem sta Čudežna ženska in Batman nekoliko v ozadju, predvsem delujeta v funkciji tkanja niti ekipe, Aquaman in Flash pa zgodbi dodata tudi nekaj humorja. 

Supermanova vrnitev

Film je tudi neposredno nadaljevanje Batman proti Supermanu: Zora pravice, saj so prvi kadri Supermanova smrt in dobesedni udarni valovi, ki jih ta dogodek povzroči. Ko je liga združena, jim kmalu postane jasno, da bodo brez poslednjega Kriptonca težko zmagali v bitki za Zemljo, zato se ga odločijo obuditi. Ta dogodek je precej drugačen kot v filmu iz leta 2017, bolj koherenten in zgodbovno ter emocionalno v skladu z razvojem lika, ki ga spremljamo že od Jeklenega moža. Poleg tega ga končno vidimo v črnem kostumu, kar je tako v skladu s stripi kot tudi preprosto kul.

Ne glede na izpiljeno podobo filma in razdelane like, pa ima nova Liga pravičnih vseeno precej napak. Za začetek ima film preveč vzporednic z Maščevalci, saj tako matične škatle kot tudi Darkseid preveč spominjajo na kamne neskončnosti in Thanosa iz Marvelovega stripovskega vesolja, pa čeprav so v stripih obstajale prej in je Darkseid celo inspiracija za Thanosa. Poleg tega so matične škatle zgolj nebulozni čarobni artefakti, zlobčeva motivacija je generično podjarmljenje vesolja, vsa imena pa so pomensko nekoliko otročja (Kje so našli stepe ali volkove v vesolju? Darkseid se prebere isto kot »temna stran«).

 

Filmi, ki jih ne bo

Film se zaključi s polurnim epilogom, ki predstavi nastavke za nove filme. Po izvirnih načrtih studia Warner Bros. naj bi filmu sledil vsaj en film o Batmanu v podobi Bena Afflecka, v katerem bi se ta soočil s poklicnim morilcem Deathstrokom, filma o Flashu in Kiborgu, dve nadaljevanji Lige pravičnih in še filma o Aquamanu in Čudežni ženski, ki smo jih že videli (oz. Čudežna ženska 1984 prihaja na HBO v maju). Liga pravičnih ponudi iztočnice za nekatere od teh zgodb, predvsem pa se osredotoči na postapokaliptično soočenje Lige z zlobnim Supermanom, ki smo jo uzrli že v Batman proti Supermanu. Scena se bo zapisala v zgodovino predvsem zaradi tega, ker gre za edino soočenje med Affleckovim Batmanom in Jokerjem v podobi Jareda Leta, pa čeprav si nimata za povedati veliko zanimivega, temveč predvsem razlagata o tem, kako sta v preteklosti prizadela drug drugega. 

Snyder je sicer nameraval v prihodnjih filmih Ligo pravičnih odpeljati v vesolje in zaključiti zgodbo s tem, da se (po kompleksnem potovanju skozi čas in druge stripovske stalnice) Batman žrtvuje, da reši Lois Lane, ta pa ima sina s Supermanom, ki postane novi Batman. No, medtem že imamo novega Batmana v podobi Roberta Pattinsona, njegov film (bojda prvi v trilogiji) pa pride v kino prihodnje leto. Affleck se bo kot Batman pojavil zgolj v manjši vlogi v filmu o Flashu, ki ga ravno snemajo, ta pa bo predstavil celo multivesolje različnih junakov, skozi katero namerava studio zgodbe o svojih superjunakih le bežno povezati, načeloma pa pustiti, da se razvija vsak po svoje, tako tisti v prihajajočih filmih, kot tudi tisti v številnih serijah, tako v igranih kot animiranih različicah.

 

Liga pravičnih Zacka Snyderja je na voljo na HBO GO, kjer lahko najdete tudi številne druge filme in serije iz sveta stripovskih junakov DC Comics. Med drugim priporočamo z oskarjem nagrajen film Joker, večkrat nagrajeno serijo Varuhi, čisto svežo na družino osredotočeno serijo Superman in Lois, cel kup animiranih filmov o Batmanu in od 2. aprila 2021 tudi slovito trilogijo Vitez teme, ki jo je režiral Christopher Nolan.

Foto: HBO


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
29. marec 2021
5608
29. marec 2021
Liga pravičnih Zacka Snyderja je štiriurna stripovska ekstravaganca