Tenet

Igor Harb in Tamara Harb 24. december 2020 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/tenet-harb-dec20-hero.jpg

Tenet je največji blockbuster leta, film zaradi katerega so (žal začasno) odprli kinodvorane in čeprav zaradi epidemije ni pritegnil širokih množic, je številne gledalce prisilil k razmišljanju o tem, kaj so pravzaprav videli.

Za film Tenet je težko podati opis zgodbe, saj vključuje nekatere inovativne in vizualno presunljive znanstvenofantastične elemente, ki jih je lažje dojeti, ko jih vidimo. Žanrsko gre za vohunski triler, v katerem skuša glavni junak v podobi Johna Davida Washingtona – imenovan zgolj Protagonist – ustaviti ruskega prekupčevalca z orožjem Satorja (Kenneth Branagh), ki je vir orožja in drugih predmetov z obrnjeno entropijo. To pomeni, da ti predmeti potujejo iz prihodnosti v preteklost, zato so nepredvidljivi in smrtonosni.

Pod filmom je podpisan Christopher Nolan, ki je posnel že veliko uspešnic, med drugim Izvor (Inception) , Memento, in trilogijo Vitez teme (The Dark Knight) . Večina teh filmov se vrti okrog velikih skrivnosti in zavozlanih poti, kako jih razkriti, pogosto z manipulacijo časa. Tako lahko na Tenet gledamo kot na nekakšno nadaljevanje raziskovanja teh konceptov, po tem, ko smo v Mementu spremljali film, ki se odvija nazaj, v Izvoru sledili zgodbi v treh sanjskih resničnostih, vsaki z bolj upočasnjenim časom, se v Medzvezdju soočili z vplivom črne luknje na potek časa med potovanjem skozi vesolje in v Dunkirku spremljali, kako se reševanje armade hkrati odvija s tremi različno hitrimi prevoznimi sredstvi.

A Tenet je vseeno nekaj povsem novega, saj je koncept »obrnjene entropije« težko dojeti že na ravni predmetov, ki se gibljejo v napačno smer (npr. naboji, ki zletijo v pištole), še težje na ravni likov, ki se gibljejo nazaj skozi čas, sploh v spopadih z nasprotniki, in po prvem ogledu še posebej težko na ravni zgodbe filma, ki se sestavi v kompleksno časovno zanko. Zato je še toliko bolje, da je Tenet, tako kot vsi filmi v videoteki DKino, po izposoji na voljo za 48 ur za poljubno število ogledov. Če si film izposodite prek TV komunikatorja (NEO ali Box), si lahko film nato ogledate tudi prek spletne strani DKino ali v mobilni aplikaciji.

Poleg Teneta so v videoteki > DKino na voljo tudi druge Nolanove uspešnice, med drugim Izvor, Medzvezdje, Dunkirk, Skrivnostna sled in trilogija Vitez teme, na HBO GO pa najdete tri sezone serije Westworld, ki jo vodi njegov brat in pogosti soscenarist Jonathan Nolan, ter prav tako vključuje zanimive koncepte in pristope k zgodbi. In ne pozabite, filmi v videoteki DKino so na voljo tudi s koriščenjem točk zvestobe.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. december 2020
5518
28. december 2020
Tenet